Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 26.6.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Leta 2010, ko je bil Ciril Zlobec star 85 let, je objavil zbirko s pomenljivim naslovom Tiho romanje k zadnji pesmi. V njej najdemo nekaj njegovih najlepših pesniških zapisov o ljubezni. Pesem Ljubezen, najina visoka pesem interpretira pesnik sam.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

V Katoliški cerkvi v Sloveniji bodo na predvečer in na praznični dan sv. Petra in Pavla, ki ga po cerkvenem koledarju obhajajo 29. junija, štirje novi duhovniki, dva manj kot lani, prejeli zakrament novomašniškega posvečenja. To so Rok Gregorčič, Janez Meglen, Tadej Pagon in Janez Pavel Šuštar. Trije od njih prihajajo iz Nadškofije Ljubljana, eden iz Škofije Novo mesto. Kdo so, od kod prihajajo? Kaj jih je nagovorilo, da so stopili na pot duhovniškega poslanstva? Kakšno je njihovo novomašniško geslo? Kakšen duhovnik si želijo biti?

29. junija godujeta sv. Peter in Pavel, apostola. Oba sta imela pomembno vlogo pri širitvi krščanske vere v prvih letih po Kristusu, umrla sta na podoben način - mučeniške smrti. »Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala«, pa so znamenite besede, ki jih je Jezus namenil Petru; v svoja dela so jih skupaj z zgodbo Petrovega življenja vtkali številni skladatelji in v stoletjih njemu na čast ustvarili precej več glasbe kot za sv. Pavla.

Iz župnije Sveti Jakob v Slovenskih goricah na 13. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje duhovni pomočnik Damijan Tikvič, pojeta pa Mešani župnijski zbor pod vodstvom in ob orgelski spremljavi Stanka Roškarja ter Mladinska zasedba Jakobus pod vodstvom Urške Senekovič.

Predvajamo posnetek koncerta BBC-jevega Škotskega simfoničnega orkestra in klarinetista Jörga Widmanna, ki sta pod dirigentskim vodstvo Thomasa Dausgaarda nastopila 19. maja v koncertni dvorani City Halls v Glasgowu. Na sporedu so bili Koncert za klarinet in orkester v A-duru, K 622 Wolfganga Amadeusa Mozarta in simfoniji Carla Nielsena: Simfonija št. 1 v c-molu, op. 68 in Simfonija št. 4, op. 29.

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor opere Ekvinokcij, simfonije Bela krajina, glasbe za filma Na svoji zemlji in Kekec ter številnih drugih skladb je do morja, v obdobju med svetovnima vojnama odrezanega od osrednje Slovenije, gojil prav poseben odnos. V petdesetih letih mu je posvetil simfonično pesnitev Proti morju, v šestdesetih pa kritično besedilo Naše morje. Oddaja je bila posneta julija 1980, bral je igralec Jože Mraz.

Zvezde svetovnih opernih odrov imajo na programu Ars posebno oddajo.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Praški simfonični orkester je 7. maja lani nastopil v Smetanovi dvorani Mestne hiše v Pragi. Orkester je tam pod vodstvom svjega novega šefa dirigenta Tomáša Braunerja najprej krstno izvedel Praške metamorfoze, novo delo vsestranskega češkega glasbenega ustvarjalca Petra Wajsarja. Sledil je Violinski koncert v a-molu, op. 53 Antonina Dvoržaka, v katerem se je kot solist predstavil violinist Roman Patočka, koncert pa so zaokrožile Variacije na Haydnovo temo, op. 56a Johannesa Brahmsa.

V času novomašniških posvečenj bomo govorili o pomenu posvečenja, vzgoji in darovanja za Boga in cerkveno občestvo. Kako so se v zgodovini razvijale prve duhovniške službe, kako so se po Kristusovi smrti oblikovale? Kako v semenišču poteka vzgoja za duhovniški poklic? O tem bo govoril študijski prefekt bogoslovnega semenišča prof. dr. Matjaž Celarc.

Z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov se bo tokrat predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius. Na amsterdamskem konservatoriju je študiral orgle v razredu Antona van der Holsta, poleg tega je na tej ustanovi diplomiral tudi iz zborovskega in orkesterskega dirigiranja. Danes je profesor za orgle na Konservatoriju v Roterdamu in je skupaj z Gustavom Leonhardtom organist v Novi cerkvi (Nieuwe Kerk) v Amsterdamu.

Besedilo Juša Kozaka je iz leta 1960. V njem se spominja svojih doživetij med počitnicami na dalmatinskem otoku Silba, ki so ga in ga še vedno vneto obiskujejo številni Slovenci. Silba današnjih dni je seveda povsem drugačen otok od tistega, kot ga opisuje Kozak, zato bo zapis izpred šestdesetih in nekaj let toliko bolj zanimivo poslušati. Interpret: Aleš Valič Režiserka: Irena Glonar Mojster zvoka: Jure Culiberg Urednici: Vida Curk, Petra Tanko Leto produkcije: 2000

19:50
Poigra

Umetnikove veličine pa ne oblikujeta le nadarjenost in izobrazba, temveč tudi njegova osebnost.

"Glasba mi je ljubša od pisane besede," pravi indijski pisatelj in pesnik Vikram Seth. Rodil se je leta 1952 v Kalkuti, doslej je izdal vrsto pesniških zbirk, potopisnih del in romanov. Avtorica oddaje Viktorija Žižek Kos je izbrala odlomka iz Sethovih romanov Mirna glasba in Primeren mož. Prevajalka: Viktorija Kos Žižek Interpreti: Lenča Ferenčak, Uroš Smolej, Nina Valič, Saša Mihelčič, Violeta Tomič Režiserka: Irena Glonar Napovedovalca: Ana Bohte, Slobodan Kaloper Glasbeni opremljevalec: Marko Stopar Tonski mojster: Jure Culiberg, asistent Martin Florjančič Urednika: Andrej Arko, Staša Grahek Leto nastanka: 2001

Glasba in slikarstvo sta dve najbolj razširjeni in prepleteni področji umetnosti. Zaradi medsebojnega vpliva teh dveh zvrsti je do danes nastalo že kar nekaj glasbenih del, ki so jih navdahnile slikarske umetnine, pa tudi obratno. V tokratni oddaji bomo spoznali kar štiri umetnine prelite v glasbo. Pred nami so simfonične pesnitve skladatelja Maxa Regerja, ki so svoj navdih našle v delih švicarskega simbolističnega slikarja Arnolda Böcklina.

MIneva 180 let od rojstva ameriškega avtorja Ambrosea Biercea. Ambrose Bierce je pisal predvsem grozljive pripovedi, v svojih fantastičnih novelah nadaljuje izročilo Edgarja Allana Poeja, napoveduje pa že tudi moderno kratko prozo 20.stoletja, polno nadrealističnih motivov, sarkazma, ironije in črnega humorja. Njegovi kratki zgodbi - Prijetje in Zgodbica - je leta 1980 prevedel Branko Gradišnik. Prevajalec: Branko Gradišnik Interpreti: Boris Kralj, Marko Simčič Režiserka: Irena Glonar Tonski mojster:Staš Janež Urednik oddaje: Drago Bajt Leto nastanka: 1980

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt