Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 24.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Polona Gantar

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Pesnitev Pomlad je napisal Jiři Wolker, češki pesnik, pisatelj, dramatik, kritik, esejist in prevajalec, rojen leta 1900. Poslovenil jo je Dušan Ludvik, interpretira jo dramski igralec Radko Polič.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

O svetopisemskem sporočilu cvetne nedelje in bogati kulturni dediščini izdelave cvetnonedeljskih butaric oziroma zelenja, povezanega v snope, z župnikom iz župnije Ljubljana Ježica Sebastjanom Likarjem in raziskovalko iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani dr. Blanko Ravnjak.

Avtor: Nataša Lang

Strastnaya Sedmitsa (Sedem dni trpljenja) je naslov oratorija, ki ga je ustvaril Alexander Tihonovič Grečaninov, skladatelj, od čigar rojstva letos mineva 160 let. Njegov oratorij se nanaša na posamezne dni velikega tedna in čeprav naj ne bi bil namenjen liturgiji, je v njem opaziti izvrstno skladateljevo poznavanje in razumevanje liturgije velikega tedna in njenega glasbenega prikaza.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnijske cerkve svetega Mavra v Izoli na Cvetno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Janez Kobal.

Avtor: Martin Perčič

11:00
Poročila

Evroradio je tudi letos ob pomoči kuratorjev oblikoval posebno ponudbo – Evroradijski niz koncertov za veliki teden, katerega osrednji dan je cvetna nedelja. Izmed ponujenih desetih tematskih koncertov, vezanih na širšo tematiko postnega in velikonočnega časa, smo za predvajanje na Arsu to nedeljo izbrali polovico koncertnih dogodkov. Začenjamo ob 11.15 z izjemno redko izvajanim oratorijem Odrešenikove zadnje ure Louisa Spohra, ki bo zvenel v izvedbi Stuttgartskega komornega zbora in Nemškega komornega filharmoničnega orkestra iz Bremna pod vodstvom Friederja Berniusa. Sledil bo posnetek koncerta z naslovom Ta svet ni edini, ki ga je v Vilni izvedel mednarodno znani zbor Jauna Muzika pod vodstvom Vaclovasa Augustinasa in na sporedu prepletel glasbo mojstrov 2. polovice 16. stoletja Palestrine in Gabrielija z deli sodobnega italijanskega skladatelja Giovannija Bonata. Vrhunec dneva bo ob 16.00, ko bo v odloženem prenosu, v izvedbi Nizozemskega radijskega zbora, Kraljevega orkestra Concertgebouw in uglednega britanskega strokovnjaka za glasbo starejših obdobij Trevorja Pinnocka v vlogi dirigenta, zvenelo temeljno delo sakralne glasbene umetnosti za postni čas – Bachov Pasijon po Janezu. Programski izbor dopolnjujeta še francosko obarvani vokalno-instrumentalni program, ki ga bo ob 18.30 v cerkvi naše Gospe v Koebenhavnu izvedel Danski nacionalni koncertni zbor, in koncertni program z naslovom Aeternam (22.30), ki poleg del Brahmsa, Mendelssohna, Grigorjeve, Mahlerja in Vivancosa vsebuje tudi Štiri sakralna dela »naše« Nane Forte in ga v Münchnu pripravlja Zbor Bavarskega radia pod vodstvom mlade in prodorne zborovodkinje latvijskih korenin Kriste Audere.
Kot dodatka k Evroradijski cvetni nedelji bosta v prihodnjih dneh na sporedu še dva koncerta iz posebne evroradijske ponudbe koncertov za veliki teden. V torek (26. 3., ob 16.30) bosta v oddaji Koncertni dogodki na tujem zvenela Bartókov Klavirski koncert št. 2 (solist Olli Mustonen) in Simfonija št. 2 Antona Brucknerja, ki je vanjo vtkal nekaj motivov iz različnih sakralnih del, izvedel pa jo bo Nemški radijski filharmonični orkester Saarbrücken Kaiserslautern pod vodstvom Pietarija Inkinena. Petkov Zborovski koncert (29. 3., ob 22.05) pa bo v znamenju pretežno sodobnejše, tudi povsem sveže zborovske glasbe, ki jo bodo uzvočili člani Vokalnega ansambla Danskega radia pod vodstvom Martine Batič.

Avtor: Mihael Kozjek

Louis Spohr je po Beethovnovi in Schubertovi smrti postal najslovitejši skladatelj nemško-govorečega sveta. A njegovo slavo sta kmalu zasenčila mlada prodorna glasbena ustvarjalca Schumann in Mendelssohn. Danes je eden najbolj prezrtih nemških skladateljev 19. stoletja. Bolje ga poznamo kot violinskega virtuoza, ki je violinistom zagotovil podbradnike, prav tako je bil eden prvih dirigentov, ki so se pred orkestrom pojavili s taktirko. Po drugi strani so številne njegove opere danes praktično neznane in le redko izvedene, enako velja za njegove oratorije. Apokaliptični oratorij Poslednja sodba je sicer dosegel določeno mero priznanja, pasijonski oratorij Odrešenikove zadnje ure, končan osem let pozneje, leta 1834, pa je takorekoč neodkrit. Delo so ponovno oživili lani na dan Reformacije v Bremnu, in sicer v koncertni dvorani Die Glocke (Zvon). Stuttgartski komorni zbor in orkester Nemška komorna filharmonija iz Bremna je vodil Frieder Bernius. Zasedba solističnih vlog pa je bila naslednja: Marija – Johanna Winkel, sopran; Jezus – Maximilian Vogler, tenor; apostol Janez – Florian Sievers, tenor; Jožef Arimatejski – Christian Gerhard, tenor; apostol Peter in Nikodem – Arttu Kataja, bariton; Juda – Thomas E. Bauer, basbariton; Kajfa – Felix Rathgeber, bas; Filo – Magnus Piontek, bas; Priče – altistka Sigrun Bornträger in tenorist Valentin Bauer.

Avtor: Mihael Kozjek

13:00
Poročila

Koncert z naslovom "Ta svet ni edini" je 9. septembra lani v cerkvi sv. Katarine v Vilni izvedel mednarodno znani zbor Jauna Muzika in na programu prepletel glasbo mojstrov 2. polovice 16. stoletja Palestrine in Gabrielija z deli sodobnega skladatelja Giovannija Bonata. Dirigiral je Vaclovas Augustinas, ki poslušalce vabi na popotovanje skozi labirinte človeškega spomina in k poslušanju glasbe treh italijanskih glasbenih ustvarjalcev, prežete z odmevi in mističnostjo.

Avtor: Tina Ogrin

14:00
Poročila

V marcu oddaje Humoreska tega tedna namenjamo pisanju češkega pisatelja Bohumila Hrabala, ki je bil mojster literarne domišljije, humorja in blage ironije. Tokrat boste slišali njegovo kratko zgodbo z naslovom Pri zelenem drevesu. Prevedla jo je Nives Vidrih. Hitra in gibka pripoved govori o gostilniških posebnežih, ki skozi okno opazujejo prihode in odhode tramvajev ter se pogovarjajo o tem in onem. Interpretiral jo je Radko Polič - Rac.

Prevajalka: Nives Vidrih,
interpret: Radko Polič - Rac,
režiser: Igor Likar,
tonski mojster: Matjaž Miklič,
urednika oddaje: Gregor Podlogar, Ana Rozman,
leto nastanka: 2009.

Avtor: Ars

V odlomkih Salierija, Händla, Bellinija in Offenbacha.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V odloženem prenosu v izvedbi Nizozemskega radijskega zbora, Kraljevega orkestra Concertgebouw in uglednega britanskega strokovnjaka za glasbo starejših obdobij Trevorja Pinnocka v vlogi dirigenta bo zazvenel Bachov Pasijon po Janezu.

Avtor: Tina Ogrin

Cvetno nedelja povezujemo z Jezusovo potjo, zelenjem in petjem hozane. Kako je ta praznik povezan s pripravami na veliko noč, kako so jo obhajali v zgodovini in kako danes? Kaj je temeljno sporočilo? Kako se praznovanje odvija v slovenskih župnijah in kako v bolniški župniji, kjer deluje naš tokratni sogovornik župnijski upravitelj Anže Cunk.

Avtor: Matjaž Vidmar

Koncertni zbor Danskega radia je 28. januarja letos v cerkvi naše Gospe v Koebenhavnu nastopil s kar 74 glasovi, ki jih je vodil Carsten Seyer-Hansen. Osrednje delo sporeda je bil Rekviem Gabriela Fauréja, ki je zvenel v priredbi Davida Hilla za zbor, violino, violončelo, harfo in orgle. Koncertni spored je začela mogočna Tokata iz Orgelske simfonije št. 5 v f-molu Charlesa-Marieje Widorja v izvedbi organista Marka Baumanna, dopolnila pa sta ga še Tantum ergo Louisa Vierneja in Fauréjeva Hvalnica Jeana Racina.

Avtor: Mihael Kozjek

Mračno besedilo responzorijev velikega tedna, ki govorijo o strahu, razočaranju in izgubljenosti, je Francis Poulenc z uporabo sodobnih harmonskih sredstev prelil v ekspresivno podobo človekovega soočenja s trpljenjem in minljivostjo. Umirjeno in meditativno pa izzveni Rekviem, maša za umrle Maurica Durufléja, v katerem je skladatelj po zgledu Gabriela Fauréja izpustil nekatere dele te latinske maše in jo strukturiral v devet stavkov.

Maurice Duruflé :Štirje moteti na gregorijanske teme
Maurice Duruflé: Oče naš
Francis Poulenc: Pozdravljena, Kraljica
Maurice Duruflé: Preludij in fuga na ime Alain, op. 7
Maurice Duruflé: Rekviem, op. 9
Zbor Slovenske filharmonije
Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju
Harrison Cole, orgle
Ana Potočnik, mezzosopran
Peter Grdadolnik, bariton
Ivan Šoštarič, violončelo
Stephen Layton, dirigent

Avtor: Vesna Volk

Jakob J. Kenda je leta 2019 prejel nagrado za najboljši prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu, in sicer za delo Apalaška pot. Leta 2020 je izdal še potopisni roman Transverzala. Njegov naslednji projekt pa se osredotoča na Evropo, in sicer prek niza od enega do nekaj tednov trajajočih pohodov, ki jih je avtor skupaj s prijatelji iz različnih evropskih dežel prehodil v zadnjih letih: med drugim po Škotski, Portugalski, Franciji, Švici, Italiji, Norveški in drugod. Prva knjiga eposa o Evropi bo izšla predvidoma v septembru, izbrali pa smo zapis z njegove poti po Norveški z naslovom Ekeberg.

Interpret Gaber K. Trseglav,
režiserka Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka Urban Gruden, Matjaž Miklič,
urednik oddaje: Matej Juh.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

22:00
Poročila

Presenetljive izrazne možnosti, metafore, večpomenskosti, celo razgradnja jezika, vse to so značilnosti pisave slovenske in avstrijske pisateljice, ki je v petih letih z romanoma Lipitsch in Zabubljena ter s kratko zgodbo Krota prepričala kritike obeh držav. Med drugim je v Avstriji prejela nagrado Ingeborg Bachmann, v Sloveniji pa nagrado kritiško sito.

Avtorica oddaje Miša Gams,
urednik oddaje Vlado Motnikar,
prevajalki Amalija Maček in Mojca Kranjc,
igralka Saša Mihelčič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka Urban Gruden in Matjaž Miklič.

Režiserka Špela Kravogel.

Posneto: marec 2024.

Avtor: Ars

Koncertni program z naslovom Aeternam, ki poleg del Brahmsa, Mendelssohna, Grigorjeve, Mahlerja in Vivancosa vsebuje tudi Štiri sakralna dela »naše« Nane Forte, je 9. marca v Gledališču princa regenta v Münchnu pripravil Zbor Bavarskega radia pod vodstvom mlade in prodorne zborovodkinje latvijskih korenin Kriste Audere, zmagovalke odmevnega Tekmovanja mladih zborovskih dirigentov Erica Ericssona v letu 2021.

Avtor: Tina Ogrin

Cvetna nedelja pušča prostor za premislek o križevem potu Jezusa Kristusa, poti trpljenja, ki je bila dve tisočletji navdih za marsikaterega umetnika: likovnega, besednega, glasbenega, gledališkega - prav s pasijonom se je slovenska dramatika začela, če pomislimo na Škofjeloški pasijon patra Romualda. V književnosti je prepesnjenih križevih potov veliko, taka je pesnitev slovenske pesnice in pisateljice Dolores Terseglav. Interpretira jo dramska igralka Stannia Boninsegna.

Glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
režiser Alen Jelen,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 23.03.2024 17:40:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt