Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 7.5.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Edvard Kocbek je živel med letoma 1904 in 1981. Bil je politik, vsestranski intelektualec pa tudi občutljiv pesnik. V pesmi z naslovom Pomlad pride do izraza tudi njegova radoživost. Pesem je leta 2005 za Lirični utrinek Interpretiral dramski igralec Branko Jordan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Novo duhovno rojstvo je za marsikoga aktivna prebuja dejavnega krščanstva. V pogovoru sodelujeta brat in sestra Boštjan in Andreja Šurla iz Novega Mesta. Njuna duhovna luka je protestantski Evangelijski krščanski center v dolenjski prestolnici. Vera je predvsem služenje in pričevanje, rada poudarjata.

Avtor: Tone Petelinšek

Tako se imenuje ena izmed najlepših slovenskih šmarničnih pesmi, ki opevajo Marijo, pa tudi naravo, ki se v tem času bohoti v vsem svojem razkošju – z bujnim zelenjem in cvetjem. Šmarnice so že zdavnaj postale simbol za Marijo, po njih se imenuje tudi ljudska pobožnost, ki v maju združuje mlade in stare. Brez teh dišečih cvetlic pri tem ljudskem obredju skoraj ne gre, pa tudi ne brez pesmi.

Avtor: Polona Gantar

Iz evangeličanske cerkvene občine Selo na peto velikonočno nedeljo neposredno prenašamo evangeličansko bogoslužje, pri katerem sodelujejo tamkajšnji verniki. Bogoslužje vodi evangeličanski duhovnik Štefan Beznec.

Avtor: Martin Perčič

In kaj prinaša sklepna Mozartina? Preplet uvertur in arij iz oper Wolfganga Amadeusa Mozarta, Amilcareja Ponchiellija, Vincenza Bellinija, Charlesa Gounoda in Giuseppa Verdija. Kot solistka se bo predstavila sopranistka Beti Bratina, člane simfoničnega orkestra RTV Slovenija pa bo vodil Davorin Mori.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Maj je, veliko ljudi se podaja v hribe ali pa vsaj razmišlja o tem. Tisti najbolj drzni pa morda razmišljajo o kraljici ali materi vseh pohodniških poti, Apalaški poti. Prav njej posvečamo ciklus majskih humoresk, v prvi polovici meseca nas bo po poti vodil Jakob Jaša Kenda z odlomki iz humorno obarvane istoimenske knjige, v drugi polovici pa ameriško-britanski avtor Bill Bryson, ampak o njem kaj več takrat.
Apalaško pot je kot prvi Slovenec torej prehodil Jakob J. Kenda. Gre za divjinsko pešpot, ki gre čez 14 zveznih držav na vzhodu ZDA od Georgie na jugu do Maina na skrajnem severu. Tako imenovani 'thru-hikerji', pohodniki, ki pot opravijo v celoti v času enega leta, pri tem prehodijo 3500 kilometrov, na katerih se nabere za 144 kilometrov skupnega vzpona. Odlomek, ki smo ga izbrali, se nanaša na del Apalaške poti, ko ta iz prve od štirinajstih držav, Georgie, pride v drugo, Severno Karolino.

Interpret Milan Štefe,
režiser Jože Valentič,
mojstra zvoka Matjaž Miklič in Urban Gruden,
urednik oddaje Matej Juh.
Posneto 2023.

Avtor: Ars

izvajajo odlomke iz del Gounoda, Delibesa, Beethovna, Puccinija, Rossinija in Verdija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

5. julija lani so v palači Karla V. Habsburškega v utrdbi Alhambra v Granadi v sklopu tamkajšnjega Mednarodnega festivala glasbe in plesa na koncertu nastopili Filharmonični orkester iz Monte Carla, dirigent Charles Dutoit in pianistka Martha Argerich, ki se je kot solistka predstavila v Ravelovem Klavirskem koncertu v G. Spored sta dopolnili še suita Couperinov nagrobnik Maurica Ravela in Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36 Petra Iljiča Čajkovskega.

Avtor: Mihael Kozjek

Prenos iz Cankarjevega doma na Vrhniki

Cankarjevo nagrado so leta 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU kot poklon velikemu slovenskemu književniku. Gre za priznanje za najboljše izvirno literarno delo preteklega leta v slovenskem jeziku.
Nagrajeno delo je lahko s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja (pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev).
Letos žirija najboljše delo izbira med petimi, ki so se uvrstila v ožji izbor. To so roman Adriane Kuči Ime mi je Sarajevo, zbirka kratkih zgodb Mojce Kumerdej Gluha soba, kratkoprozna zbirka Mirane Likar Ženska hiša, poetični roman Katje Gorečan Materinska knjižica in roman Lada Kralja Ne bom se več drsal na bajerju.


Voditeljica Anja Novak,
avtorja glasbe Uroš Rojko in Lojze Lebič,
izvajalca glasbe sopranistka Maria Leben in harmonikar Klemen Leben.

Režija Špela Kravogel,
tonska izvedba Janez Podlesnik in Damjan Rostan,
urednica prenosa Staša Grahek.

Avtor: Ars

Psihoterapevtski postopki so v marsičem v sozvočju z duhovnostjo. Psihoterapija veliko dolguje tudi krščanski mistiki. O prepletu psihoterapije z duhovnostjo ponavljamo pogovor dr. Roberta Kralja s psihologom in psihoanalitikom dr. Borutom Škodlarjem.

Avtor: Robert Kralj

V okviru cikla Jazz Ars All Stars bo tokrat nastopil pianist Gregor Ftičar s svojim mednarodnim triom. Kontrabas bo igral Matyas Szandai, bobne pa Paolo Orlandi. Neposredni avdio in video prenos na Arsu in MMC.

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

Predstavljamo Jureta Potokarja (1956), pesnika in prevajalca starejše generacije, ki se je uveljavil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Pri ŠKUC-u je izdal prvo pesniško zbirko Aiton (1980), dve leti pozneje pa je v Pesniškem almanahu mladih (1982) objavil drugo zbirko Pokrajina se tu nagiba proti jugu. Pri Mladinski knjigi sta - kot Pesniški almanah - izšli tudi naslednji njegovi pesniški zbirki: Ambienti zvočnih pokrajin (1986) in do zdaj njegova zadnja izdana pesniška zbirka Stvari v praznini (1990). Potokar se je s prevajanjem začel ukvarjati že med študijem in je pozneje postal profesionalni prevajalec ter iz angleščine prevedel na desetine knjig, tako pesniških in proznih kot tudi strokovnih in poljudno-znanstvenih. A tu se posvečamo njegovemu pesniškemu ustvarjanju – poleg avtorjevih pogledov na literarno ustvarjanje objavljamo tudi nekaj njegovih pesmi.

Interpreta Ivan Rupnik in Vojko Zidar,
režiser Jože Valentič,
mojstrica zvoka Gabrijela Čepič,
urednik oddaje Gregor Podlogar,
posneto leta 1991.

Avtor: Ars

Nadaljujemo predstavitev Šeste simfonije finskega skladatelja Einojuhanija Ravtavaare. Navdih za štiristavčno delo je skladatelj našel v življenju in slikarskih delih Vincenta van Gogha. Danes bomo slišali še tretji in četrti stavek.

Avtor: Katja Ogrin

Pesnik, pripovednik in publicist Ivan Albreht se je rodil 7. maja 1893 v Hotedršici. Kot dijak je prijateljeval z Ivanom Cankarjem, ki ga je kot pesnika spodbujal. V Gradcu je študiral prirodoslovje, med prvo svetovno vojno je bil vojak, po vojni pa je opravljal različne službe. Bil je tudi svobodni književnik. Med drugo svetovno vojno so ga Italijani obsodili na smrt, pozneje pa pomilostili. Po vojni se je Albreht posvetil politiki. Pisal je pesmi pod vplivom moderne, a je bil v metaforiki in ritmu bliže ekspresionizmu.

Interpret Ivan Rupnik,
glasbena oprema Cvetka Bevc,
režija Elza Rituper,
redakcija Ingrid Kovač Brus, Tesa Drev Juh,
posneto leta 2003.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 06.05.2023 03:30:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt