Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 22.1.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznovrstnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Čilsko poezijo je v prvih desetletjih 20. stoletja zaznamovala lirika Pabla Nerude, ki je slogovno rasel iz simbolistične in nadrealistične poetike. Nanjo je oprl svojo metaforiko in verzno tehniko ter jo bogatil s sugestivnimi podobami južnoameriške civilizacije.

Prevajalec Jože Udovič,
interpret Zvone Hribar.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Letošnji teden molitve za edinost kristjanov – ki je eden izmed ekumenskih dogodkov – poteka pod svetopisemskim geslom Naučite se delati dobro, skrbite za pravico.
Krščanske cerkve v Sloveniji v omenjenem tednu organizirajo več dogodkov po svojih cerkvah; največkrat se kristjani različnih veroizpovedi zberejo pri ekumenskem bogoslužju. O sporočilu tedna molitve, sodelovanju med Cerkvami pri nas in njihovi morebitnem še tesnejšem povezovanju premišljujejo celjski katoliški škof Maksimilijan Matjaž, evangeličanski škof Leon Novak, pravoslavni celjski paroh Goran Šljivić in superintendent evangelijskih binkoštnih kristjanov Daniel Grabar.

Avtor: Nataša Lang

Od smrti tega velikega angleškega poznorenesančnega skladatelja letos mineva 400 let. V mladosti je pisal liturgične skladbe za Anglikansko cerkev, pozneje je postal katoličan in začel je ustvarjati glasbo za katoliško bogoslužje. Zavezanost katoliški veri, medtem ko je služil protestantskemu monarhu, je bila razlog za številne boleče paradokse in spore, nenehna čustvena napetost mu je bila hkrati v ustvarjalni navdih in kraljica ga je, vsemu navkljub, izredno cenila in občudovala.

Avtor: Polona Gantar

Neposredni prenos sv. maše iz cerkve sv. Marka v Kopru. Mašuje župnik Ervin Mozetič, poje pa ansambel svetega Marka.

Avtor: Milan Kobal

11:00
Poročila

Simfonični orkester Zahodnonemškega radia iz Kölna je na koncertu 2. septembra lani v Kölnski filharmoniji vodil šef dirigent Cristian Măcelaru. V vlogi solista se je predstavil aktualni rezidenčni umetnik violinist Augustin Hadelich, ki je izvedel Koncert za violino in orkester v a-molu, op. 53 Antonína Dvořáka, v drugem delu pa je orkester poustvaril Simfonijo št. 2 v e-molu Sergeja Rahmaninova.

Avtor: Polona Kovačič

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznovrstnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

V januarju posvečamo Humoreske češkemu pisatelju Jaroslavu Hašku (1883–1923) in njegovemu znamenitemu romanu Dobri vojak Švejk. Letos mineva sto let od Haškove smrti in sto let od prvega izida njegovega najslavnejšega dela o tem nesmrtnem, samo na videz naivnem šaljivcu. Kot je zapisal Iztok Ilich, avtor spremne besede k temu romanu, Švejk v očeh bralcev danes "ni le značilen češki ali srednjeevropski lik, temveč so ga kot svetlo prispodobo miroljubnosti, človečnosti in sočutnosti za svojega sprejeli tudi drugod po svetu", Švejk je "bistroumni, tudi od 'najpametnejših' nadrejenih nazadnje zmeraj pametnejši, vedno ironični in izmuzljivo dvoumni dobrodušnež, ki zna biti, kadar je zares potrebno, tudi odločen in pogumen". Tokrat objavljamo eno od Švejkovih prigod, v kateri se protagonisti ob vinu na zabaven način pogovarjajo o Bogu.

Prevajalec Jože Zupančič,
priredila za radio Saška Rakef,
interpreti Janez Hočevar, Brane Grubar in Blaž Šef,
režiserka Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonski mojster Matjaž Miklič,
urednika oddaje Matej Juh in Gregor Podlogar,
leto nastanka 2014.

Avtor: Ars

Pojejo odlomke iz del Grauna, Porpore, Mozarta, Caccinija, Puccinija, Rossinija, Verdija, Halévyja in Puccinija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Šestega februarja 2020 so v Koncertni dvorani Norveškega radia v Oslu nastopili violinistka Alina Pogostkina, Simfonični orkester Norveškega radia in madžarski dirigent mlajše generacije Gergely Madaras. V prvem delu koncerta je v Rusiji rojena nemška violinistka izvedla Violinski koncert v D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskega. Drugi del sporeda je zapolnila skladateljeva Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36. Pogostkina je koncert izvedla na violino Sasserno, ki jo je leta 1717 v Cremoni izdelal mojster Antonio Stradivari.

Avtor: Mihael Kozjek

Na Teološki fakulteti v Ljubljani je potekalo slovensko patristično popoldne, kjer so različni sogovorniki poudarili pomen starih cerkvenih očetov. Kaj se lahko naučimo iz puščavništva, kje najdemo sv. Cirila in Metoda v slovenski literaturi, kdo je bil Viktorin Ptujski? Pod črto bomo z dr. Miranom Špeličem analizirali dogodek in navedli pomembne poudarke.

Avtor: Nejc Krevs

Od skladateljevega rojstva letos mineva 150 let, od njegove smrti pa 80 let. Orgle ga v resnici niso prav dosti zanimale, kljub temu je občasno obiskal cerkev sv. Sulpicija v Parizu, kjer je na orgle igral njegov prijatelj Maurice Dupré. Oba skladatelja je družilo prijateljevanje z Nikolajem Medtnerjem, glasbenim ustvarjalcem, nad čigar klavirsko glasbo se je navduševal predvsem Dupré.
Klavirska glasba Rahmaninova pa je bila pozneje v navdih številnim organistom in orgelskim ustvarjalcem, ki so jo priredili oz. transkribirali za orgle.

Avtor: Polona Gantar

Besedilo Mlada pota in prijatelji in besedilo Salvatore Quasimodo v Ljubljani, ki bo predvajano za njim, sta vzeti iz knjige Na zmajevih krilih (Mladinska knjiga, 2020). V njej pesnik, dramatik in prevajalec Miroslav Košuta opisuje čas svojega bivanja v Ljubljani, ki se je začelo leta 1956 in trajalo trinajst let. Izbrana poglavja, v katerih nastopajo številni danes priznani ustvarjalci, ustvarijo mozaičen, a živ vpogled v intelektualni in umetniški utrip Ljubljane v šestdesetih in sedemdesetih letih preteklega stoletja.

Interpret Aleš Valič,
režiser Saška Rakef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra David Lap in Rok Fiamengo,
urednica oddaje Tina Kozin.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Eduard Lalo (1823–1891) je muziciral v elitnih komornih zasedbah, ki so se jim občasno pridružili tudi glasbeniki, kot so Clara Schumann, Camile Saint-Saëns, Anton Rubinstein in drugi. Študiral je tudi kompozicijo in prejel drugo nagrado na Prix de Rome, vendar po končanem študiju kot skladatelj ni in ni mogel prodreti. Do svojega petdesetega leta je bil dokaj neopazna figura na pariški glasbeni sceni.

Avtor: Klemen Golner

22:00
Poročila

Indijski pisatelj R. K. Narayan je bil izjemno plodovit avtor. Loteval se je številnih literarnih zvrsti – od romanov in kratkih zgodb do esejev in potopisov. Živel je v 20. stoletju, ko je Indija z gibanjem za neodvisnost doživljala velike spremembe. Narayan si je zadal, da bo vso njeno lepoto in številna nasprotja predstavil širšemu krogu bralcev, bil je namreč eden tistih, ki so bili odgovorni za uveljavitev indijskega romana v angleškem jeziku.

Avtorica oddaje Ana Rozman,
prevajalec Gregor Podlogar,
interpret Pavle Ravnohrib,
režiser Alen Jelen,
napovedovalka Jasna Rodošek,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Nejc Zupančič,
urednica oddaje Ana Rozman,
leto nastanka 2016.

Avtor: Ana Rozman

Francoski skladatelj Olivier Messiaen pa je nekodč dejal: » Ko slišim zvoke vidim barve, a barv ne vidim s svojimi očmi. Vidim jih s svojim umom.« Prav tako je pojasnil, da če se mu določen glasbeni vzorec pojavi oktavo višje, ga še vedno zaznamuje ista barva le odtenek svetlejša in pri oktavi nižje, odtenek temnejša. Barva se bistveno spremeni zgolj z intonacijo. Ob takšnem zaznavanju glasbe ni presenetljivo, da je bilo za skladatelja ključno, da so tako glasbeniki, ki so izvajali njegovo glasbo kakor poslušalci razumeli barve, ki jih je v svojih kompozicijah izražal, zato je poskrbel za dodatna navodila in opombe v svojih partiturah.

Avtor: Katja Ogrin

Si predstavljate konse Srečka Kosovela? Si jih predstavljate v zvočni podobi? To precej izzivalno nalogo (interpretirati pesnikove konse) je odlično opravil dramski igralec Matej Puc. Nikar ne zamudite.

Režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
urednik oddaje Marko Golja.
Posneto 2016.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 21.01.2023 17:50:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt