Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 5.1.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

6. koncert iz cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana.

Avtor: Polona Kovačič

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Pesem ameriškega pesnika in pisatelja Charlesa Bukowskega z nasovom Prezgodaj! opisuje prizor prezgodnjega jutranjega klica. Kdo je zapravil noč? Bukowski na to odgovarja nedvoumno. Pesem je prevedel Urban Tarman. \n\nInterpret je Romeo Grebenšek, \nurednika oddaje Urban Tarman in Sašo Puljarević. \nProdukcija leta 2016.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Donizettijeve Kapljice za ljubezen so veliko več kot navadna komedija: zaradi skladateljeve lirske narave so tudi topla in ganljiva zgodba o ljudeh, ki so (čeprav njihovi značaji niso izrisani kdo ve kako izrazito oziroma izvirno) dovolj prepoznavni in predvsem izjemno simpatični. Od ljubezni bolnih tenoristov v operni literaturi kar mrgoli, toda Nemorino je zagotovo eden najprikupnejših v tej kategoriji.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

Na zgodnja dela Imogen Holst je vplivala glasba njenega očeta Gustava Holsta, ki je bil eden najopaznejših in najizvirnejših britanskih ustvarjalcev glasbe v prvi polovici 20. stoletja. Živel je na prelomu stoletij, v dobi velikih družbenih in kulturnih sprememb.

Avtor: Tjaša Krajnc

11:00
Poročila

Alojz Ajdič: Zgodba predmestja za klarinet in klavir\nAndrej Zupan - klarinet in Jan Sever - klavir\n\nUROŠ KREK: KONCERTNI DIPTIHON ZA VIOLONČELO IN ORKESTER\nORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, Violončelo: MILOŠ MLEJNIK, Dirigent: JÁNOS KOVÁCS\n\nMARJAN KOZINA: I. SUITA ZA KLAVIR ŠTIRIROČNO\nKLAVIRSKI DUO DEKLEVA: Klavir: ALENKA DEKLEVA in IGOR DEKLEVA\n\nBOJAN ADAMIČ: IGRAČKANJE ZA HARFO IN PIHALNI ORKESTER\nPAPIRNIŠKI PIHALNI ORKESTER VEVČE, Harfa: TINA ŽERDIN, Dirigent: MARJAN STROPNIK

Avtor: Vesna Volk

12:00
Poročila

Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Brigita Rovšek

13:00
Poročila

V ZDA živeča latvijska režiserka Signe Baumane (izg. sígne baumáne) je navdušila že s svojim avtobiografskim celovečernim filmom Kamenje v mojih žepih (predstavljen je bil tudi na Animateki); v njem ob pomoči vizualnih metafor obravnava duševno zdravje žensk, odkrito govori tudi o depresiji. Njen novi celovečerni film Moja romanca z zakonom nadaljuje črnohumorno seciranje ženskih življenj v patriarhalni družbi, pripoveduje o fantaziji in realnosti zakonske zveze, kot jo je avtorica doživela sama. Signe Baumane se je Tini Poglajen oglasila iz svojega studia v newyorškem Brooklynu.\n\n

Avtor: Tina Poglajen

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

V prvi oddaji letošnjega leta smo vam pripravili posnetke treh legendarnih pianistov v delih s klavirjem v treh različnih vlogah: kot solistični instrument v klavirskem koncertu, kot del komorne skupine ter klavir solo. Slišali boste Mozartov Klavirski koncert št. 22 v Es-duru, Beethovnovo Sonato za klavir št.10 v G-duru, op. 14/2 in Klavirski kvartet Gabriela Faureja.

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Decembra je v Slovenski filharmoniji Akademija za glasbo slavnostno podelila Prešernove nagrade svojim najbolj zaslužnim študentom, med katerimi je tudi gostja tokratne oddaje, sopranistka Rebeka Pregelj, ki zaključuje magistrski študij petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst.\n\nGian Carlo Menotti: Deček, ki je prehitro rasel, odlomek\nMarij Kogoj / Silvin Sardenko: Vrnitev\nLeonard Bernstein: I hate music (My name is Barbara, I hate music)\nFranz Schubert: Du bist die Ruh, op. 59, št. 3

Avtor: Vesna Volk

Pisateljica in prevajalka Jedrt Maležič je v svojem tretjem romanu Križci, krožci (objavljenem pri založbi Goga) ustvarila natančno psihološko podobo ženske, ki se ji ob razpadanju zakona spodmikajo tla pod nogami. Toda ker gre za ločitev lezbičnega para, ki ima hčer, je psihološki roman tudi političen oziroma, kot poudarja pisateljica v pogovoru z Markom Goljo, ji je ugotovitev "Osebno je politično" zelo blizu. Spremembe, ki jih doživlja romaneskna junakinja Giga, je pisateljica sugestivno ubesedila ¬ tako kot se spreminja Gigino življenje, se spreminja tudi njena govorica. Predvsem pa se je pisateljica odločila za nelinearno pripoved, za vzvratni pogled. Njena Giga je tako na začetku romana v hudi krizi, potem pa bralka in bralec spoznavata, kako je prišla vanjo, kako se je zgodba razvijala oziroma začela. To pa še ni vse: pisateljica bo tudi prebrala odlomka iz romana in tako lepo ponazorila svoje odgovore. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

Oddaja s koncertnimi posnetki stare glasbe.

Avtor: Ars

Pisateljski prvenec uveljavljene gledališke režiserke Ivane Djilas Hiša je duhovito napisana trpka zgodba o prodaji hiše, ki si je družina zaradi kredita in nerednih dohodkov ne more več privoščiti. Roman je razširitev in nadgradnja njene kolumne Zgodba o neuspehu. V njej je čustveno opisala stisko svoje družine v trenutku, ko z možem nista več zmogla odplačevati posojila za hišo. Neuspešno sta jo poskušala prodati. Marsikdo se je poistovetil z usodo njene družine in kolumna je dobesedno ‘’zlomila splet’’.\nZgodba o neuspehu, razblinjenih sanjah, odpovedovanju, ki je med drugim tudi nazoren prikaz sodobne družbe in generacije 40-letnikov, je takoj ob izidu doživela izjemen uspeh pri bralcih in kritikih. Z romanom Hiša, ki je izšel pri Cankarjevi založbi, se je Ivana Djilas uvrstila tudi v deseterico nominirancev za literarno nagrado kresnik. \n\nInterpretka je Barbara Cerar,\nrežiserka Suzi Bandi.\n\nProdukcija RAI – Radio Trst A, 2017.\n

Avtor: Alen Jelen

19:13
Poigra

Koledovanje se je pod vplivom protestantizma najprej pojavilo v mestih, nato pa se je hitro razširilo tudi na podeželje in na Koroškem, v Avstriji so koledniške navade še dolgo živele – in marsikje še vedno ali že spet živijo; ne nazadnje je to dejavnost spodbujala tudi cerkev, saj so otroci na koledovanjih nabirali denar za misijone. Poslušajmo koledniške pesmi, kot jih je v začetku leta 1985 predstavil Lajko Milisavljevič, dopolnilo pa jih bo še nekaj drugih iz istega časa in prostora. \n

Avtor: Tomaž Rauch

Društvo za komorno glasbo Amadeus je v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem v Mariboru v pomladnih mesecih leta 2022 izvedlo tri koncerte iz cikla Carpe artem v Kazinski dvorani SNG Maribor.\nPredstavili bomo izbrane posnetke s prvih treh koncertov cikla Carpe artem, ki ga je v pomladnih mesecih leta 2022 izvedlo društvo za komorno glasbo Amadeus v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. 1. koncert spomladanskega cikla Carpe artem so poimenovali Na ramenih velikanov, pripravili in izvedli so ga 23. marca. V komorni zasedbi glasbenikov so se povezali ukrajinski pianistični virtuoz Denys Masliuk, ki že vrsto let živi, poučuje in muzicira v Sloveniji, in člani dveh slovenskih simfoničnih orkestrov: violinistka Oksana Pečeny, koncertna mojstrica simfoničnega orkestra SNG Maribor, soloviolončelist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Igor Mitrović, soloklarinetist orkestra Slovenske filharmonije Massimiliano Miani, soloviolist simfoničnega orkestra SNG Maribor Roberto Papi in hornistka Sarah Akif, članica simfoničnega orkestra SNG Maribor. Izvedli so obsežni komorni mojstrovini: Trio za klavir, violino in violončelo v Es-duru, op. 70 Ludwiga van Beethovna, in Sekstet za klavir, violino, violo, violončelo, klarinet in rog v C-duru, op. 37, Ernöja Dohnanyija. 2. koncert iz cikla Carpe artem z naslovom Neminljivi napevi so izvedli v Kazinski dvorani SNG Maribor 13. aprila 2022. V komorni zasedbi so nastopili uveljavljeni slovenski in v Sloveniji živeči glasbeniki: pianistka Maja Gombač iz Ljubljane, ki poučuje klavir in sodeluje na področju filmske glasbe na univerzi za glasbo in dramsko umetnost v Gradcu, violinistka Veronika Brecelj, večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj in članica mednarodnega godalnega okteta Oberton, violist Nejc Mikolič, od marca 2017 zaposlen kot soloviolist v orkestru celovške opere in član več uglednih komornih zasedb, ter pomembna solista Simfoničnega orkestra SNG Maribor: violinist Miladin Batalović, vodja drugih violin, in violončelist Nikolaj Sajko, namestnik solista ter ustanovitelj in programski vodja cikla komorne glasbe Carpe artem. Iz zakladnice češke in ameriške komorne glasbe so izbrali Klavirski kvintet št. 2 v A-duru, op. 81, Antonina Dvořaka in Klavirski kvartet sodobnega ameriškega skladatelja Dannyja Elfmana. Predvajali bomo tudi posnetke 3. koncerta spomladanskega cikla Carpe artem v letu 2022 z naslovom Nove poti s 16. junija v Kazinski dvorani SNG Maribor. Takrat so nastopili uveljavljeni slovenski glasbeniki: na Dunaju delujoča harfistka Tina Žerdin, uveljavljena solistka in komorna glasbenica, ki sodeluje v več ansamblih za sodobno glasbo, in mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst iz Ljubljane, profesorica na akademiji za glasbo ter sodelavka pri vrsti projektov za sodobno glasbo, kot gostja pa violinistka Kristina Šuklar, koncertna mojstrica simfoničnega orkestra avstrijske radiotelevizije ORF na Dunaju. Sodelovali so še člani in solisti Simfoničnega orkestra SNG Maribor: flavtistka Mateja Kremljak Hotko, klarinetist Domen Marn, violist Roberto Papi, violončelist Gorazd Strlič in tolkalca Krištof Hrastnik in Tajana Novak. Koncert je obsegal pestro sestavljen in zahteven glasbeni spored del francoske, italijanske in ameriške glasbe, predvajali pa bomo Šest srečanj nezaupanja in kave ameriškega skladatelja mlajše generacije Matthewa Kennedyja ter Svobodne variacije in finale Gabriéla Piernéja.\n

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Dramska zgodba temelji na odnosu med francoskima pesnikoma Paulom Verlainom in Arthurjem Rimbaudom. Pekel je prispodoba njunega čustvenega, homoerotičnega, čutnega razmerja. Prikazuje ponovno srečanje pesnikov, potem ko je Rimbaud obstrelil Verlaina, in njuno dokončno ločitev. Rimbaud, obseden od demonskih nagibov, se zaradi razočaranja nad prijateljem, ki je po njegovem izdal skupne cilje, odloči za dosleden prelom s tradicionalnimi predsodki in vero. Verlaine pa je ob vseh svojih zablodah ohranil vero v Boga, zato se odloči za vztrajno iskanje metafizične resnice.\n\nRežiser je Aleš Jan,\ndramaturg: Pavel Lužan,\ntonska mojstrica: Metka Rojc,\nglasbena oblikovalka pa Larisa Vrhunc.\n\nArthurja Rimbauda igra Boris Ostan,\nPaul Verlaine je Karel Brišnik,\nGermaine Nouveau - Robert Waltl,\nGospa Rimbaud - Mojca Ribič,\nGospa Verlaine pa Nina Skrbinšek.\n\nProdukcija uredništva igranega programa.\nPosneto v studiih Radia Slovenija septembra 1992\n

Avtor: Vilma Štritof

22:50
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Leta 1995 v Mariboru rojeni Tom Veber je pesnik, performar, vizualni umetnik, urednik in kulturni producent. Nastopa kot igralec, plesalec in pevec. Poezijo objavlja v literarnih revijah in na radiu, sodeluje na pesniških slamih. Zmagal je na več pesniških turnirjih in natečajih. Njegove pesmi so bile objavljene tudi na tujem, nekaj njegovih pesmi je natisnjenih v nemški antologiji Mein Schwules Auge, v kateri se s svojimi deli predstavljajo gejevski literati in umetniki iz vsega sveta. Leta 2019 je izdal pesniško zbirko Točka preloma, ukvarja se tudi s prostorsko postavitvijo poezije. Svoje ustvarjalne in uredniške moči namenja tudi povezovanju in promociji umetnic in umetnikov iz sfere LGBTQIA+. Decembra lani je pri Lambdi izšla njegova druga pesniška zbirka Do tu sega gozd.\n\nInterpretacija Primož Pirnat, \nton in montaža Sonja Strenar, \nglasbena oprema Darja Hlavka Godina,\nrežija Špela Kravogel. \nUrednica oddaje Staša Grahek.\nLeto nastanka 2023.

Avtor: Ars

V tokratni oddaji bomo slišali Koncert za violino in orkester Sofje Gubajduline z naslovom Offertorium v izvedbi violinista Vasilija Meljnikova in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki sta to delo pod dirigentskim vodstvom Antona Nanuta izvedla 10. aprila 1998 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Avtor: Marko Šetinc

Zadnja sprememba: 05.01.2023 10:10:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt