Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 20.4.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

V nov dan z glasbo Pollinija, Purcella, Sebastiana Bacha, Boccherinija, Debussyja, Mozarta, Reiche,Saint-Saënsa, Chaussona, Rolle in Richarda Straussa.

Avtor: Dejan Juravić

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

'Nepopustljivo traja vojskin čas.'
Igralka Sabina Kogovšek.
Posneto leta: 2022.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Z aprilom smo odločno zakorakali v pomlad in tako tudi v obdobje pomembnejših državnih zborovskih tekmovanj. V začetku aprila je svojevrstno središče vokalne glasbe spet postalo naše knežje mesto. V Celju je bil namreč znova mladinski pevski festival, tokrat združen z državnim tekmovanjem in revijo mladinskih pevskih zborov.

Avtor: Tisa Mrhar

11:00
Poročila

Gustav Gnamuš, eden naših najvidnejših slikarjev, je umrl 12. aprila 2024. Rodil se je leta 1941 v Mežici. Študiral je slikarstvo na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Sedeju, Miheliču in Stupici. Od leta 1978 je bil predavatelj na njej. Gustav Gnamuš je za svoje ustvarjanje prejel Jakopičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in leta 2001 največjo, Prešernovo nagrado za celotni opus. Takrat je Aleksandra Saška Gruden posnela pogovor s slikarjem. Ponovno poslušanje - kot hommage velikemu umetniku.

Avtor: Ars

V Demokratični republiki Kongo živita dve skupini ljudstva Bira, ena v savani in druga v gozdu. Gozdna skupina je ohranila bistveno več prvinskega in se oklepa starega izročila in načina življenja, pretežno so še vedno animisti, savanska skupina pa je prevzela pretežno katoliško vero in v njeno življenje se je vrinilo več zunanjih vplivov. Poslušamo glasbo ob spremljavi palčnega klavirja – likembe in brenkala ndzedze, kot je tam zvenela v osemdesetih letih, preden so pokrajino ob koncu dvajsetega stoletja opustošile vojne.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

V Kulturni panorami tokrat o jubilejnem, 60. beneškem bienalu, povzemamo pa tudi vtise s 56. mednarodnega srečanja pisateljev PEN na Bledu. Obiskali smo literarni festival 27. Slovenski dnevi knjige v Mariboru in prisluhnili gostu Kritičnega kabareta Cankarjevega doma pakistansko-britanskemu intelektualcu Tariqu Aliju. Izpostavljamo še jubilej mariborske Foto galerije Stolp.
Avtorji prispevkov: Iza Pevec, Aleksander Čobec, Tamara Zupanič Čučnik, Urban Tarman, Brigita Mohorič;
glasbena oprema: Tina Ogrin;
tonski mojster: Vjekoslav Mikez,
redaktorica: Tina Kozin.

Avtor: Ars

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

V začetku aprila je v Gradcu potekal festival avstrijskega filma Diagonala, ki je kot vedno tudi letos ponudil na ogled novo bero avstrijskih filmov vseh žanrov in dolžin, pa tudi nekaj retrospektivnih sekcij. Avstrijski igrani film se lahko ponaša z avtorji in avtoricami, ki sodijo med velika imena filmskega sveta – pomislimo na Michaela Hanekeja, Jessico Hausner, Ulricha Seidla, Veroniko Franz in Severina Fialo. Avstrijci pa imajo tudi več avtorjev dokumentarnega filma, ki uživajo mednarodni sloves … med temi sta Nikolaus Geyrhalter in Ruth Beckermann, ki sta na letošnji Diagonali predstavila svoji novi deli Zaustavitev (Stillstand) in Favoriten. Lahko bi rekli, da filma ponujata dva pogleda na Dunaj – Ruth Beckermann je svoj pogled usmerila v dunajski šolski sistem, Nikolaus Geyrhalter pa je snemal dogajanje na Dunaju v času covida. V tokratni oddaji Razgledi in razmisleki lahko poslušate pogovora z avtorjema, ki ju je posnela Tesa Drev Juh.

Avtor: Tesa Drev Juh

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Obsežni Klavirski trio št. 2 v Es-duru je Schubert zložil leto pred svojo smrtjo; danes velja za eno največjih del železnega repertoarja za trio violine, violončela in klavirja. Skladatelj ga ni posvetil nikomur, "razen tistim, ki bodo v njem našli užitek", Robert Schumann pa ga je označil za "navdihnjeno, možato in dramatično delo, […] ki je glasbeni svet pretreslo kot jezni komet na nebu". 20. junija lani so ga v dvorani Angelike Kauffmann v kraju Schwarzenberg na avstrijskem Predarlskem v sklopu festivala Schubertiade Schwarzenberg izvedli violinistka Veronika Eberle, violončelist Steven Isserlis in pianistka Connie Shih.

Avtor: Mihael Kozjek

Ameriški pisatelj Bernard Malamud (1914-1986) je napisal kar nekaj romanov (precej jih je prevedenih v slovenščino, tako Dubinova življenja, Pomočnik, Novo življenje) in precej psihološko pretanjenih kratkih zgodb (na izbor njegovih kratkih zgodb še čakamo). Eno izmed Malamudovih kratkih zgodb z naslovom Poletno branje o branju, nebranju in branju lahko slišite v Izbrani prozi ob pisateljevi 130. obletnci rojstva.

Interpret Boris Juh,
režiserka Irena Glonar,
mojster zvoka Mirko Marinšek,
avtor prevoda in urednik oddaje Marko Golja.
Posneto leta 2004.

Avtor: Ars

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere - v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.

Avtor: Dejan Juravić

Iztok Osojnik je eden najbolj plodovitih sodobnih slovenskih ustvarjalcev. Poleg pesniškega je ustvaril tudi bogat opus pripovednih in esejističnih del. Osojnikove pesmi neposredno nagovarjajo različne vidike družbene stvarnosti, s katerih njihov govorec nikoli ni izvzet; v njih se izrisuje kot prodoren, občutljiv in kritičen opazovalec. V interpretacija Milana Štefeta predstavljamo izbor pesmi, ki odpirajo intimnejša bivanjska vprašanja.

Režiser Jože Valentič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Jure Culiberg,
urednica oddaje Tina Kozin.
POsneto leta 2012.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 20.04.2024 19:20:18

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt