Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 19.4.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Petek je dan, ki ga pogosto začenjamo z obletnicami, v prvi uri današnje Glasbene jutranjice se bomo spomnili petih glasbenikov.

PIETER HELLENDAAL: SONATA V C-MOLU ZA VIOLINO IN BASSO CONTINUO
Violina: ČRTOMIR ŠIŠKOVIČ, Čembalo: LUCA FERRINI

ALEXANDRE BOËLY: FANTAZIJA IN FUGA V B-DURU, OP. 18, ŠT. 6
Orgle: BALÁZS SZABÓ

JAMES NARES: KONCERT / SONATA V G-DURU
Baročni orkester THE PARLEY OF INSTRUMENTS, Dirigent: PAUL NICHOLSON

DOMENICO SCARLATTI: SONATA V E-DURU, K206
Klavir: MURRAY PERAHIA

MARCELLE GERMAINE TAILLEFERRE: CONCERTINO ZA HARFO IN ORKESTER
Harfa: GILLIAN BENET, Orkester THE WOMEN'S PHILHARMONIC, Dirigent: JO ANN FALLETTA

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

KATARINA PUSTINEK RAKAR: VENEC TREH DOLIN
Ansambel: DUO CLARIPIANO

JOSEPH HAYDN: SIMFONIJA ŠT. 85 V B-DURU (KRALJICA), HOB. I: 85
Orkester BAMBERŠKI SIMFONIKI, Dirigent: JOSEPH KEILBERTH

MODEST PETROVIČ MUSORGSKI: izbor iz cikla SLIKE Z RAZSTAVE (ZA SOLO KLAVIR)
Klavir: LILYA ZILBERSTEIN

Avtor: Vesna Volk

Izraelski pesnik Eli Eliahu je pred dvema letoma gostoval na Dnevih poezije in vina ter med drugim prebral pretresljivo pesem Obarvana ptica. Danes je še aktualnejša. Prevedel jo je Klemen Jelinčič Boeta, interpretira jo Ivo Ban.

Avtor: Ars

Švedski glasbi se posvečamo, to seveda pomeni, da nas čakajo dela švedskih skladateljev.

DAG WIRÉN: SINFONIETTA OP.7
Orkester SAMI SINFONIETTA, Dirigent: STEFAN SOLYOM

AUGUST SÖDERMAN: izbor iz cikla DUHOVNE PESMI
Orgle: TILEN BAJEC, Zbor: KOMORNI ZBOR AVE, Zborovodja: JERICA GREGORC BUKOVEC

LARS ERIK LARSSON: CONCERTINO ZA ROG, OP. 45, ŠT. 5
Rog: DAVID TRETJAK, Klavir: MAJA KLINAR BERTONCELJ

HUGO ALFVÉN: ŠVEDSKE RAPSODIJE
ŠT.1 - MIDSOMMARVAKA, OP.19
ŠT.2 - UPPSALA RAPSODIJA OP.24
ŠT.3 - DALARAPSODI, OP.47
KRALJEVI FILHARMONIČNI ORKESTER IZ STOCKHOLMA, Dirigent: NEEME JÄRVI

GUNNAR DE FRUMERIE: PESMI SRCA, OP. 27
Mezzosopran: ANNE SOFIE VON OTTER, Klavir: BENGT FORSBERG

EMIL SJÖGREN: SONATA V A-DURU, OP. 58
Violončelo: RENÉ FOREST, Klavir: FRED DOŠEK

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo sakralni vokalni glasbi, ki je nastajala v drugi polovici dvanajstega in prvi polovici trinajstega stoletja in je bila povezana z notredamsko katedralo v Parizu. Tam so v razmeroma kratkem času razvili revolucionarne oblike večglasja in bogoslužje obogatili z novimi glasbenimi oblikami. Iz tega obdobja se je obranilo razmeroma veliko skladb, a žal poznamo le dve imeni njihovih avtorjev: Leonin in Perotin.

Avtor: Domen Marinčič

11:00
Poročila

V sredo so bile na Hrvaškem parlamentarne volitve. Še pred mesecem dni se je zdelo, da se bo vladajoča stranka premierja Andreja Plenkovića sprehodila do nove zmage. Vendar je za presenečenje poskrbel predsednik države Zoran Milanović z napovedjo, da bo sam kandidiral na listi Socialdemokratske partije in se potegoval za mesto premierja. Razmerja med strankami so se čez noč spremenila, celotna predvolilna kampanja pa se je sprevrgla v besedni dvoboj med Milanovićem in politiki iz stranke HDZ. In to kljub temu, da Milanović uradno ne sodeluje v kampanji, saj so hrvaški ustavni sodniki odločili, da to ni v skladu z ustavo. Se Andreju Plenkoviću obeta tretji mandat na čelu hrvaške vlade ali bo koalicijo lažje sestavila levica? Morda Hrvaško čaka manjšinska vlada? Oddajo Eppur si muove – In vendar se vrti smo pripravili še pred volitvami.

Avtor: Tanja Borčić Bernard

Predstavljamo cikel skladb z naslovom Otrok je pesem. Leta 1991 ga je za mešani zbor napisal skladatelj Uroš Rojko. Zahtevno zborovsko literaturo z naslovi pesmi: 1. Ko laž izrablja, 2. Korak je blažen, 3. Otrok je pesem, 4. ... In raste ... ter 5. Bušmanska.so istega leta prvič izvedli mladi pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod vodstvom dirigenta Jožeta Fürsta. Skladateljevo Uleomino za mešani zbor pa je krstno izvedel Akademski pevski zbor Tone Tomšič pod vodstvom dirigenta Jerneja Habjaniča.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Poslušamo skladateljev cikel Vojakovi pripetljaji, Kvintet ter skladbo Lux aeterna za rog in klavir.

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Posvetili se bomo Fantu in čaplji, z oskarjem nagrajeni animirani mojstrovini Hayaa Miyazakija, ki ga poznamo na primer po filmih Čudežno potovanje in Princesa Mononoke. Poročamo o tem, kaj ponuja 23. izdaja Festivala neodvisnega filma, ki bo konec tedna potekal v Slovenski kinoteki v Ljubljani, ter o nekaterih vrhuncih festivala Visions du Réel (Vizije realnosti), ki se odvija v Nyonu.
Poleg tega se bomo pogovarjali z belgijskim avtorjem Jeroenom Olyslaegersom, avtorjem knjižne predloge za film Wil, ki smo si ga lahko ta teden ogledali v Kinodvoru v Ljubljani, prestavi pa nas v obdobje druge svetovne vojne v Antwerpen.

Avtor: Tesa Drev Juh

Film Umetnik, tako imenovani silent movie, je velik poklon zgodovini filma in pionirjem te umetnosti. Z veličastnim retropogledom na filmsko umetnost zagotovo sporoča dvoje. Prvič: beseda zvok je pomemben filmski element; in drugič: glasba je neizogiben filmski element.

Avtor: Tina Ogrin

Jukič je še veliko več kot samo kontrabasist. Je tudi komponist in pesnik, pa tudi producent. Predvsem pa neumoren iskalec novega.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Ljubljana utripa v ritmih 16. festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti SONICA. Dogodki se bodo do jutri vrstili v Cukrarni, Kinu Šiška, Klubu Channel Zero in Klubu Cankarjevega doma. Program predstavlja estetike, ki izhajajo iz lokalnih in regionalnih senzibilnosti ter tako kljubujejo globalni kulturni uravnilovki, napovedujejo pri festivalu. V oddaji tudi o dogodkih, ki jih mariborski mladinski kulturni center pripravlja pred svetovnim dnevom knjige in avtorskih pravic.

Avtor: Aleksander Čobec

Letošnji marec je bil že deseti najbolj vroči mesec zapored, za nami pa je leto dni, ko je prav vsak dan padel vročinski rekord temperature površinskih voda. Zdi se, da se segrevanje planeta pospešuje, izpusti toplogredni plinov pa se bodo po ocenah povečevali vsaj še nadaljnjih nekaj let. V tej luči postaja vse bolj relevanten tudi razmislek, kaj - poleg zmanjševanja izpustov - je še mogoče storiti. Dr. Blaž Gasparini je podnebni znanstvenik na Dunajski univerzi, ki preučuje oblake in njihov vpliv na podnebje pa tudi tako imenovani solarni geoinženiring. Geoinženirnig kot način umetnega poseganja v podnebni sistem sicer zbuja veliko pomislekov in nasprotovanja, vse več pa je podnebnih znanstvenikov, ki menijo, da moramo vendarle začeti razmišljati tudi o tem.

Avtor: Nina Slaček

Oddaja Recital tokrat prinaša glasbo, ki jo je godalni kvartet Zehetmair izvedel na koncertu, ki je bil 11. maja lani v templju, imenovanem Le Temple du Bass, v Neuchâtelu, glavnem mestu švicarskega kantona Neuchâtel.
Kvartet Zehetmair s člani: violinistoma Thomasom Zehetmairom in Jakubom Jakowiczem, violistko Ruth Kilius ter violončelistom Christianom Elliottom, je bil ustanovljen leta 1994 in ga uvrščamo med najboljše kvartete na svetu. Leta 2014 je zasedba celo osvojila nagrado Paula Hindemitha za izjemne glasbene dosežke, glasbeniki pa so v izvajanju domači tako v železnem kot tudi sodobnem repertoarju.

Avtor: Alma Kuežl

Ko se približamo nekdanjemu rastlinjaku med Giardini in Arzenalom v pričakovanju slovenskega paviljona, uzremo nenavaden objekt z industrijskim značajem in obliko, ki po večini ni vidna. Gre za industrijsko izdelano klet, namenjeno vkopu v zemljo, tokrat razstavljeno na površju. Do nje vodijo kovinske stopnice, v notranjosti pa nas pričaka izkušnja, ki spodbudi razmislek o naravi umetniškega dela in naših pričakovanj. Umetnica Nika Špan in kurator Vladimir Vidmar sicer s projektom Garden Secret for You (Skrivnost vrta zate) poudarjata tri vidike poti in tujosti, to pa je tudi tema letošnjega bienala, kot si jo je zamislil kurator Adriano Pedrosa. Kaj natančneje je mišljeno s tujostjo in potjo, sta pojasnila v pogovoru, ustavili pa smo se tudi pri vprašanju uvrščenosti projekta Skrivnost vrta zate v javni prostor.

Avtor: Izidora Pevec

Zvočnica Joži ubeseduje življenje velike gledališke in filmske igralke Jožice Avbelj, kot ga je v njeni biografiji zapisala Petra Pogorevc. V več ur trajajoči pripovedi nas bo Jožica Avbelj z veliko sproščenosti popeljala po svoji prehojeni življenjski in poklicni poti. Prebrani roman je prava zakladnica zanimivih in neponovljivih dogodkov iz življenja in dela velike Joži.

Jožica Avbelj poslušalca s svojim značilnim glasom, načinom govora, poigravanja z jezikom, humorjem in izkušnjami popelje v zaodrje predstav in pred nas razgrne svoj igralski credo: »Hotela sem prodreti v skrivnost vlog, ki so mi jih zaupali režiserji, in jih enostavno narediti. To ne pomeni, da nikoli nobene ne zafrkneš, mirno jo lahko in tudi jo. Ampak moraš se pobrati in pripraviti na naslednjo, ki bo boljša.« Joži pa se ne bere le kot poklon veliki igralki, njenemu življenju in delu, marveč tudi kot poklon teatru, igralskemu poklicu in gledališkim vezem. Iz njega veje, da je umetnost včasih nemogoče ločiti od umetnika.

Roman, ki je rezultat štiriletnih pogovorov med dramaturginjo, publicistko in urednico Petro Pogorevc in igralko Jožico Avbelj, je tudi popis slovenske gledališke zgodovine od sedemdesetih let naprej.

»Vsekakor je biografski roman Joži lahko navdih za marsikatero igralko, najsi je šele na začetku igralske poti ali pa že globoko v njej. Prav njena svobodomiselnost, trma in vztrajnost jo upodabljajo kot borko, ki je iz vsakega ženskega lika skušala izvleči večplastnost in globino. Predvsem pa roman izriše pogled na igralko, ki se nikoli ni ukalupila v eno samo tehniko ali metodo, temveč se je predala svoji igrivosti, intuiciji in spontanosti,« je o delu zapisala Arsova sodelavka Ana Lorger v oddaji S knjižnega trga

O Jožici Avbelj
Že kot gimnazijka je Jožica Avbelj (1951) napravila prve resnejše igralske korake. Sodelovala je pri začetkih gledališča Glej, pa pri Pekarni in znamenitem Gledališču Pupilije Ferkeverk. Tu je med drugim nastopila v predstavah Spomenik G in Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, ki veljata za bisera slovenske gledališke neoavantgarde. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomirala leta 1975 v razredu Poldeta Bibiča in se to leto zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je igrala več kot 40 let. V svoji bogati igralski karieri je odigrala neverjetno število gledaliških, televizijskih, filmskih in radijskih vlog, prejela veliko nagrad, med drugim leta 2001 Borštnikov prstan, bila je profesorica na AGRFT, nastopala je po gledaliških hišah po vsem svetu.
Ob izidu knjige Joži v Mestnem gledališču ljubljanskem je kot eno najpomembnejših stvari za tako bogato poklicno pot poudarila samosvojost in trmo.

Interpretka: Jožica Avbelj
Režiserka zvočne knjige: Špela Kravogel
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Mastering: Smiljan Greif
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Korekturno poslušanje: Rina Stanič, Matjaž Udovč
Urednik oddaje: Alen Jelen

Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2024.

Avtor: Alen Jelen

19:19
Poigra

Povabilo na koncert je tematsko uglašeno s Petkovim koncertnim večerom, občinstvo povabi k poslušanju s skladbami, ki se glasbeno navezujejo na koncertni večer.

Avtor: Anuša Volovšek

Koncertni dogodek, ki je potekal 1. aprila 2022 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, so poimenovali »Simfonična sinteza« in ta se je v polni veličini razodela v drugem delu glasbenega večera. Na sporedu je bilo namreč obsežno simfonično delo Prstan brez besed, ki ga je iz številnih glasbenih trenutkov Wagnerjevega Nibelungovega prstana leta 1987 oblikoval dirigent in predan wagnerjanec Lorin Maazel. To enkratno simfonično sintezo tetralogije smo na koncertu lahko slišali pod taktirko gostujočega dirigenta Davida Niemanna. Prvi del koncertnega večera pa je bil posvečen delu iz slovenske glasbene zapuščine prve polovice 20. stoletja – na sporedu je bila skladba Ljubljanski akvareli za godalni orkester skladatelja Emila Adamiča, šeststavčna suita glasbenih pejsažev šestih priljubljenih ljubljanskih krajev.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Dobrodošli ob spremljanju koncerta »Razmišljujoče in skrivnostno« Berlinskega radijskega zbora in Berlinskih filharmonikov pod vodstvom Petra Eötvösa.

Posnetek je nastal leta 2007 v berlinski Filharmoniji.

Program je oblikoval dirigent Peter Eötvös,
in sicer iz simfonične pesnitve Od zibeli do groba Franza Liszta,
Cantate profane Bele Bartoka
in Rekviema Györgya Ligetija.

Oddajo posvečamo marca preminulemu dirigentu.

Zaradi časovne omejitve se botokrat posvečamo simfonični pesnitvi in kantati,
Rekviemu pa se bomo čez teden dni.

Avtor: Brigita Rovšek

Mineva 200 let od smrti angleškega romantičnega pesnika Georga Gordona Noela Byrona, imenovanega preprosto lord Byron. Bil je najvidnejša osebnost angleške romantike. Njegovo življenje so zaznamovali številni škandali in razvpite ljubezenske epizode, med katerimi naj bi bile tudi incestne. S pisanjem se je začel ukvarjati že v mladosti, pisal je lirsko poezijo, pozneje pa epsko-lirske in epske satirične pesnitve. Pesnitev Romanje grofiča Harolda velja za eno najpomembnejših del evropske romantike. Že v avtorjevem času so jo navdušeno prebirali in številni so se odpravili po poteh, ki jih je po Evropi prehodil njegov literarni junak.

Prevajalec: Janez Menart;
režiserka: Irena Glonar;
interpret: Aleš Valič;
glasbenaopremljevalka: Darja Hlavka Godina;
mojster zvoka: Jure Culiberg;
uredniki oddaje: Marjan Kovačevič Beltram, Tina Kozin;
produkcija 2006.

Avtor: Ars

V nocojšnji oddaji bomo predstavili glasbeno ustvarjanje nemškega pihalca Emila Mangelsdorffa. Igral je jazz na alt in sopran saksofonu, flavti in klarinetu ter tudi komponiral in aranžiral. Mangelsdorffa je sprva navdihoval predvsem swing, pozneje pa tudi bebop, cool in tudi fusion. Leta 1964 je napisal priročnik za igranje saksofona.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 19.04.2024 13:05:06

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt