Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 14.4.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ameriški pesnik John Ashbery (1927–2017) je objavil več kot trideset pesniških zbirk in danes velja za enega najpomembnejših ameriških pesnikov druge polovice 20. stoletja. Njegova poezija je bila označena za filozofsko in refleksivno, pa tudi za hermetično, saj je odmaknjena od tradicionalnega dojemanja poezije. Ashbery je nekje omenil, da ga v poeziji zanima "izkustvo izkustva". V njegovi poeziji se tako samosvoje sestavlja objektivno in subjektivno. Precej izrazito v pesmi Umirjeno življenje, ki jo je prevedel Aleš Debeljak, interpretira pa jo Tomaž Gubenšek.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

V tednu molitve za duhovne poklice v Katoliški cerkvi v Sloveniji s. Ana Šuštar, frančiškanka, Marijina misijonarka, in kaplan v župniji Ig Janez Pavel Šuštar, sestra in brat, o božjem klicu za duhovni poklic. To v današnjem času ni prav pogosta odločitev, kaj šele, da bi dva otroka iz iste družine stopila na to pot.

Avtor: Nataša Lang

Pascha nostrum je velikonočna hvalnica, ki se poje ali moli v velikonočnem času, vse do binkošti. Besedilo je sestavljeno iz različnih verzov Svetega pisma. V anglikanski cerkvi se izvaja pri jutranjih molitvah, pri bogoslužju pa jo lahko srečamo v vseh dneh velikonočnega časa. Navzoča pa je seveda tudi v uglasbeni obliki – v gregorijanskem koralu in glasbi različnih glasbenih ustvarjalcev.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnijske cerkve svetega Ruperta v Šentrupertu na Dolenjskem na tretjo velikonočno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo. Daruje jo župnik Jakob Trček. Pri maši sodeluje mešani pevski zbor pod vodstvom organistke Alenke Gale.

Avtor: Ars

11:00
Poročila

28. marca je bil v dvorani Métropole v Lozani v Švici koncert Komornega orkestra iz Lozane in violinista Renauda Capuçona. Koncert je vodil dirigent Tugan Sokijev, na sporedu pa so bili Preprosta simfonija op. 4 Benjamina Brittna, Koncert za violino in orkester št. 2 v g-molu, op. 63 Sergeja Prokofjeva in Simfonija št. 4 v B-duru, op. 60 Ludwiga van Beethovna.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Nemška pisateljica in prevajalka Franziska zu Reventlow oziroma njene humoristično-satirične zgodbe nas spremljajo v aprilskih humoreskah. Avtorica je izhajala iz aristokratskega okolja, a ni sledila željam svoje družine, ki jo je želela vzgojiti v njenemu stanu primerno mlado damo, temveč si je na prelomu 19. v 20. stoletje vseskozi prizadevala za svobodo – v družbenem, spolnem in umetniškem smislu. Ob pisateljevanju je tudi slikala, med drugim je bila učenka Antona Ažbeta, v Humoreski tega tedna pa se seveda osredotočamo na njene zgodbe. Za tokratno oddajo smo izbrali dve: Zloveščo prtljago in Mi, špijoni.

Prevod: TIna Štrancar,
interpretacija: Maja Končar,
režija: Špela Kravogel,
glasbena oprema: Nina Kodrič,
mojster zvoka: Nejc Zupančič.
Leto produkcije: 2015.
Redakcija: Matej Juh, Maja Žvokelj.

Avtor: Ars

v odlomkih Händl, Sebastiana Bacha, Davida, Bellinija, Donizettija in Mozarta.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Predvajamo posnetke s koncerta Baselskega komornega orkestra, ki letos praznuje 40-letnico delovanja in je 11. novembra lani nastopil v londonski dvorani Wigmore. Zasedbo je vodil Kristian Bezuidenhout, ki se je predstavil v dvojni vlogi – kot dirigent koncertnega večera in pianist solist v Mozartovem Klavirskem koncertu št. 9 v Es-duru, K. 271. Druga solistka večera, violinistka Alina Ibragimova, je na violino s črevastimi strunami izvedla Mozartov Violinski koncert št. 5 v A-duru, K. 219, imenovan 'Turški'. Spored sta dopolnili še svetovna premiera skladbe Tretje oko v Baslu živečega skladatelja Jannika Gigerja in uvodna Simfonija št. 52 v c-molu Josepha Haydna.

Avtor: Mihael Kozjek

Tematika umetne inteligence je v zadnjem času zelo pomembna. Kaj je sploh to in kako vpliva na naše vsakdanje življenje in aktivnosti, k čemu nas spodbuja? Kako iskati stičišča med to vrsto inteligence in kakšen vpliv ima na teologijo in Cerkev? O tem z profesorjem dr. Bojanom Žalcem.

Avtor: Matjaž Vidmar

Na ustvarjanje Césarja Francka za orgle je močno vplivalo njegovo delovanje v pariški cerkvi svete Klotilde, kjer je bil organist od leta 1858 do svoje smrti leta 1890. Nad novimi orglami v cerkvi je bil navdušen, župniku je dejal, “da so pod njegovimi prsti gibke in prožne ter poslušne vsem njegovim mislim”.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Letos je velika Prešernova nagrada za življenjsko delo pripadla dr. Henriku Neubauerju. Baletni plesalec, koreograf, umetniški vodja, zdravnik, operni režiser in profesor operne igre je za svoje delo prejel več nagrad in priznanj. Napisal je več kot 30 knjig in 500 strokovnih člankov s področja opere in baleta. Leta 2021 je izšla njegova knjiga Spomini na umetniške sopotnike, o kateri je dejal: "Ta knjiga obuja spomine na številne pokojne in še živeče prijatelje iz gledaliških vrst. Nekateri izmed teh spominov so bolj osebni, drugi manj, tretji so bolj strokovni, vsi pa zame nadvse prijetni." Izbrali smo zapis Henrika Neubauerja o slovenskem skladatelju in glasbenem pedagogu Slavku Ostercu.

Interpret je Ivo Ban,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka Urban Gruden, Sonja Strenar,
urednica oddaje Ana Rozman.
Produkcija leta 2024.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

V oddaji bomo govorili o življenju Alfreda Šnitkeja, ob poslušanju izbora njegovih skladb pa tudi o njegovi kompozicijski poti, ki je že zgodaj vzbudila začudenje, pa tudi neodobravanje sovjetskega režima. Kljub pritiskom je Šnitke, podobno kot pred njim Šostakovič, oblikoval nekonformistično glasbeno govorico, jo nemalokrat obarval z ironičnimi podtoni, predvsem pa je mojstrsko povezoval različne sloge prejšnjih obdobij ter visoko in nizko kulturo v osebni slog, ki ga je sam imenoval polistilizem.

Avtor: Marko Šetinc

22:00
Poročila

Minilo je deset let od smrti velikega kolumbijskega pisatelja Gabriela García Márqueza. Rodil se je leta 1927 in se uveljavil kot eden najpomembnejših prozaistov 20. stoletja. Študiral je pravo in delal kot novinar. V petdesetih letih je bil dopisnik v Parizu, Bogoti, nato je v New Yorku delal za agencijo Prensa Latina, ki jo je ustanovil režim kubanskega voditelja Fidela Castra. Pozneje se je preselil v Mexico City, med letoma 1967 in 1975 je živel v Španiji, pozneje tudi v Mehiki, Franciji in na Kubi.
Pred letom 1967 je García Márquez objavil dva romana, novelo in nekaj kratkih zgodb. Sledilo je Sto let samote, v katerih García Márquez pripoveduje o Macondu, osamljenem mestu; njegova zgodovina je kot zgodovina Latinske Amerike v malem. S prepletom realizma in fantastike je ustvaril t. i. magični realizem. Leta 1982 je za svoje pisanje (predvsem za roman Sto let samote) prejel Nobelovo nagrado za književnost. Pozneje je objavil še vrsto kakovostnih in uspešnih romanov, med njimi tudi Patriarhovo jesen. Navdih za roman je dobil ob begu venezuelskega diktatorja Marcosa Péreza Jiméneza. Kot je dejal, je "bilo to prvič, da smo v Latinski Ameriki videli padec diktatorja". Patriarhovo jesen je začel pisati leta 1968, dokončal leta 1971, popravljal pa jo je do leta 1975, ko je izšla v Španiji. Z besedami Garcíe Márqueza gre za "pesem o samoti oblasti".

Prevod Alenka Bole Vrabec,
interpretacija Vojko Zidar,
ton in montaža Mirko Marinšek,
režija Radivoj Podbršček.
Produkcija leta 1995.
Redakcija Staša Grahek.

Avtor: Ars

V današnji oddaji bomo spoznali skladbo Obraz noči ameriškega skladatelja Kennetha Fuchsa, ki jo je navdihnilo istoimensko delo ameriškega abstraktnega slikarja Roberta Motherwella. Slika je nastajala med letoma 1977 in 1981, slikar pa jo je posvetil svojemu prijatelju, mehiškemu pesniku in pisatelju Octaviu Pazu.

Avtor: Katja Ogrin

22:55
Poigra

Pesnik, pisatelj, prevajalec, urednik, partizan, politik in nekdanji radijski kolega Ciril Zlobec (rojen je bil 4. julija 1925 v Ponikvah, umrl pa je 24. avgusta 2018 v Ljubljani) je pogosto pesnil o vitalizmu, pa tudi sam je bil izjemno vitalen. Leta 2013 je tako v Literarnem nokturnu objavil sedem pesmi o času.

Interpret je Branko Jordan,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbena opremljevalka Sara Železnik,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje Marko Golja.
Posneto leta 2013.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 14.04.2024 03:40:14

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt