Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 22.2.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Italijanski književnik Primo Levi je preživel Auschwitz. Večkrat je pisal o tej srhljivi izkušnji. Najbolj znano je njegovo pričevanje, objavljeno v knjigi spominov Ali je to človek. Začne se z istoimensko pesmijo v prevodu Sergija Šlenca.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Statistika o 36-ih operah v 30-ih letih je impresivna, še zlasti v luči težav, ki jih je moral Händel premagati v Londonu. Šlo je za najrazličnejše tekmece (obilje njegovega daru je namreč kmalu izzvalo veliko profesionalne zavisti), nagibanje aristokracije na stran tega ali onega ljubljenca pa je zadeve samo še poslabševalo. "Kako čudaški so kapriciozni motivi strankarske politike," je komentiral neki zgodovinar, ko so se začeli celo člani parlamenta opredeljevati za strani v tej svojevrstni operni vojni. Medtem ko je Händla podpirala ena vplivna družina, Giovannija Bononcinija pa druga, je svet opere postal politična arena, v konflikt pa sta se vpletli tudi dve ustanovi, dve prizorišči: Kraljeva glasbena akademija in Opera plemstva.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

Wagnerjeva opera Mojstri pevci nürnberški zavzema v skladateljevem razvoju posebno mesto. Njena vsebina je zahtevala poseben izraz in s tem poseben romantični slog. Čeprav je nastala po Tristanu in izoidi in že med skladanjem Nibelungovega prstana, ima še nekaj značilnosti prejšnjih, Tannhäuserja in Lohengrina. Posebna in nova je v prozornejšem in svetlejšem orkestrskem stavku Wagnerjeva lahkotnejša muza, bolj sproščena, bolj zlahka tekoča, manj problematična, kot lahko slišimo v prvem dejanju te opere.

Avtor: Ivan Klemenčič

11:00
Poročila

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo jo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Avtor: Ars

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Brigita Rovšek

13:00
Poročila

Letošnji mednarodni literarni festival Fabula bo trajal od 1. do 22. marca. Na predfestivalskem dogodku Fabula pred Fabulo pa bo v Cankarjevem domu v Ljubljani na spletu nastopil eden najpomembnejših romunskih pisateljev Mircea Cărtărescu. Je najbolj prevajani sodobni romunski avtor; prejel je številne domače in mednarodne literarne nagrade, med njimi leta 2011 tudi vilenico. Takrat se je z njim pogovarjal Vlado Motnikar.

Bere Jure Franko.

Avtor: Vlado Motnikar

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

Življenje ene največjih pianistk moderne dobe Marthe Argerich, o kateri lahko z gotovostjo trdimo, da je vse prej kot tista ustaljena podoba, ki jo živi veliko njenih koncertnih kolegov, je bilo vedno zavito v tančice skrivnosti. Njena želja po zasebnosti je vedno znova ovirala radovedno javnost, ki se je hotela dokopati do podrobnosti njenega vihravega značaja, nekonvencionalnega življenjskega sloga in njenih pogledov na umetnost. Predvajali bomo Sonato za klavir št. 7 v D-duru, op. 10/3 Ludwiga van Beethovna, Ravelove Nočne prikazni in Klavirski koncert št. 1 v e-molu, op. 11 Frédérica Chopina v njeni izvedbi.

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

"Na nekem izpitu na zagrebški akademiji se je od nekod pojavila kobilica. Ne spomnim se čisto dobro, ali je bila najprej na moji nogi, potem mi je skočila na roko …"
Tako se Sven Brajković spominja enega najbolj stresnih dogodkov v svoji glasbeni karieri. Kakšna je bila sicer, kje je še študiral in kako se spomni izmenjave na Kitajskem, bo povedal ob zvokih Koncerta za klavir v a-molu, op. 16 Edvarda Griega, ki ga je izvedel z dirigentom Quentinom Hindleyjem in Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo. Za to izvedbo je prejel študentsko Prešenovo nagrado akademije za glasbo.

Avtor: Vesna Volk

O knjižnih novostih, predvsem s področja umetnosti in humanistike (zlasti umetnostnih ved, kulturologije, zgodovine). Pogovor z avtorjem oziroma prevajalcem knjige, knjigo pogosto ponazorimo z značilnim odlomkom

Avtor: Marko Golja

V oddaji Banchetto musicale se bomo tokrat posvetili glasbi Johannesa Brhamsa. Njegovo glasbo večinoma izvajajo na običajnih sodobnih glasbilih in na običajni sodobni način, a je splošno znano, da je bila izvajalska estetika poznega devetnajstega stoletja povsem drugačna od estetike, ki prevladuje danes. Ali sploh lahko ugotovimo, kako je Brahms

Avtor: Domen Marinčič

Novogoriško pisateljico mlajše generacije poznamo po njeni prvi knjigi kratkih zgodb Zeleni fotelj in po romanu Spovin. Čebelja družina je izšla je pri Cankarjevi založbi, zanjo pa je avtorica prejela prestižno nagrado Evropske unije za književnost za leto 2021. Rdeča nit sedmih zgodb iz knjige Čebelja družina so obredi oziroma stari običaji, značilni za slovensko kulturo, ki pa so prestavljeni v drug kontekst ali drug, sodoben čas, kjer pridobijo novo vlogo in podobo. Anja Mugerli nas z jezikovno virtuoznostjo vplete v svet, ki ga ne poznamo, pa čeprav v njem živimo. V njem nenehoma prehajamo meje, jezikovne, kulturne, politične, geografske, pa tudi tiste med resničnostjo in nezavednim. – so zapisali pri založbi. In res, prehajanje takšnih in drugačnih mej se vseskozi odraža v njenem pisanju, najbrž tudi zato, ker na meji živi.

Bralci: Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon in Primož Forte
Režiserka: Suzi Bandi
Produkcija RAI – Radio Trsta A, 2021.

Avtor: Alen Jelen

19:18
Poigra

Peti večer cikla Kromatika bo gostil enega najbolj cenjenih interpretov Lisztove klavirske glasbe na svetu, ciprsko-francoski pianist Cyprien Katsaris. Poleg tega, da je prvi posnel celotne Lisztove transkripcije vseh devetih Beethovnovih simfonij, ga z Lisztom povezuje tudi zanimiva tradicija: bil je študent Monique de la Brucholliere, študentke Emila von Sauerja, ki pa je sam bil Lisztov študent. Katsaris bo izvedel dve skladateljevi deli, Koncert za klavir št. 2 in Fantazijo o madžarskih ljudskih melodijah.

Orkester bo vodil mlad kitajski dirigent Lio Kuokman, ki se je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija že imenitno predstavil v dvojni vlogi dirigenta in pianista v delih Gershwina in Coplanda, tokrat pa bo dirigiral suito Kavalir z rožo Richarda Straussa in Valček Maurica Ravela.

Avtor: Primož Trdan

22:00
Poročila

Vsebina igre so zapleteni odnosi med ljudmi, njihovi dvomi in zablode, zaradi katerih je marsikatero življenje samo životarjenje. Podobno je temu, ki ga v igri predstavlja starejši zakonski par, ujet v čustveno in duhovno praznino skupnega bivanja. Zakonca skušata odkriti vzroke svoje nesreče in prikazati njeno psihološko ozadje. Posledica človekove osamitve je tragična - polovično bitje, ki ne zmore biti kos življenjskim izzivom. Ključ do njegove izpolnitve je ljubezen, in to je avtorjevo nedvoumno sporočilo, zapisano iskreno, neusmiljeno in prav nič moralistično.

Režiser: Aleš Jan
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonska mojstrica: Metka Rojc
Glasbeni opremljevalec: Peter Čare

On - Peter Ternovšek
Ona - Minu Kjuder
Sosed - Rado Pavalec

Posneto v studiih Radia Maribor septembra 1988

Avtor: Vilma Štritof

22:40
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Karel Destovnik - Kajuh je kot dvaindvajsetleten mladenič 22. februarja 1944, torej pred natanko 80 leti, umrl pod streli nemške patrulje na Žlebnikovi domačiji v Zavodnju. Iz njegove poezije se širi človeškost, ki presega čas, čeprav pesnikove verze močno določajo skrajno napete vojne okoliščine in zgodovinski trenutek, v katerem je živel. Za Literarni nokturno smo izbrali sedem njegovih pesmi.

Interpret: Marko Okorn,
režiserka: Mojca Cavazza,
mojstrica zvoka: Gabrijela Čepič.
Redaktorica ponovitve: Maja Žvokelj.
Leto nastanka: 1989.

Avtor: Ars

Umetniška glasba je v Združenih državah Amerike v dvajsetem stoletju prehodila svojo pot, mnogo bolj umirjeno za razliko od stare celine, ki so jo pretresale revolucionarne spremembe na vseh umetniških področjih. Nezavezanost zgodovinskemu napredku in estetskim usmeritvam preteklih obdobij je ameriškim skladateljem omogočalo, da so bili komponiranju bolj svobodni. Med njimi imajo Aaron Copland, Samuel Barber in Charles Ives posebno mesto. Copland in Barber sta ostajala v relativno poznanem zvočnem okolju, medtem ko lahko Ivesa uvrščamo med ene najbolj zanimivih glasbenih ustvarjalcev prejšnjega stoletja.

Avtor: Marko Šetinc

Zadnja sprememba: 21.02.2024 17:40:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt