Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 8.1.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tina Ogrin

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Mario Benedetti velja za enega bolj priljubljenih južnoameriških oziroma urugvajskih avtorjev. V pesmi Kratkost časa precej preprosto, a vendar živo prikaže relativnost pojmov, kot sta starost in smrt, s tem pa nenazadnje tudi čas.

Interpret Branko Jordan,
urednika oddaje Marko Golja, Sašo Puljarević.
Produkcija 2019.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Večina pravoslavnih vernikov praznuje božič, praznik Jezusovega rojstva, 13 dni po katoličanih in protestantih. Predstavnik Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji, ljubljanski paroh Borislav Livopoljac izpostavlja, da nam božič sporoča, da je na ta dan Bog postal človek, da bi mi skozi njega postali božji otroci. Predstavlja stališča Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji do nekaterih posvetnih tem, kot je želja, da bi tudi pravoslavni vikar nudil duhovno oskrbo v slovenski policiji in vojski.

Avtor: Nataša Lang

Tako se imenuje ena izmed slovenskih božičnih pesmi. Ker je krst še posebej prazničen dogodek za otroke, bodo o novorojenem Detecu na nedeljo po prazniku Gospodovega razglašenja oz. Svetih treh kraljev oz. na nedeljo Jezusovega krsta, prepevali različni domači in tuji otroški ter mladinski pevski sestavi.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnijske cerkve svetega Marka v Kopru na nedeljo Jezusovega krsta neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Ervin Mozetič, poje pa ansambel svetega Marka.

Avtor: Ars

Na prvem koncertu iz cikla abonmajskih koncertov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki ga neposredno prenašamo na programu Ars, bo zvenela glasba Wolfganga Amadeusa Mozarta in Ludwiga van Beethovna.
Glasbeniki bodo pod vodstvom Andreja Vesela v prvem delu koncerta izvedli Mozartovi deli Uvertura k operi Cosi fan tutte in Koncert za violino v D-duru, K.218, kot solist se bo predstavil violinist Tim Skalar Demšar. V drugem delu koncerta pa bo zvenela Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67 Ludwiga van Beethovna.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Humoreske v januarju 2023 so namenjene nesmrtnemu Švejku češkega pisatelja Jaroslava Haška; ta je roman Prigode dobrega vojaka Švejka v svetovni vojni napisal med letoma 1921 in 1923 – vendar je delo žal ostalo nedokončano. Danes boste slišali, kako se je dobremu vojaku Švejku godilo na policijskem ravnateljstvu.



Prevod Jože Zupančič,
interpretira Zlatko Šugman,
režija Elza Rituper.
Redaktorja Vladimir Kocijančič, Staša Grahek.
Leto nastanka: 1979.

Avtor: Ars

V odlomkih Stradelle, Mozarta, Rossinija, Cavallija, Vivladija, Garcíe, Verdija in Gounoda.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Predvajamo posnetek koncerta, ki je 21. maja lani potekal v dresdenski Semper operi v sklopu Dresdenskega glasbenega festivala. Orkester Saške državne kapele iz Dresdna je tam pod vodstvom svojega šefa dirigenta Christiana Thielemanna izvedel Mendelssohnovo Simfonijo št. 3 v a-molu, op. 56, 'Škotsko' in Lirično simfonijo Alexandra von Zemlinskega, ki je v tem obsežnem poznoromantičnem simfoničnem delu združil sedem pesmi bengalskega pesnika, filozofa in Nobelovega nagrajenca Rabindranatha Tagoreja. Kot vokalna solista sta v delu Zemlinskega nastopila sopranistka Julia Kleiter in baritonist Adrian Eröd.

Avtor: Mihael Kozjek

Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. je bil tudi izjemni teolog. Že kot mlad duhovnik Joseph Ratzinger je objavljal poglobljena dela. O njegovem delu bo spregovoril dober poznavalec in prevajalec njegovih del katoliški duhovnik, zaslužni profesor dr. Anton Štrukelj.

Avtor: Tomaž Gerden

Začetek leta je priložnost za odkrivanje in spoznavanje novih skladateljskih imen, ki so se s svojo glasbo priklonili kraljici glasbil – orglam. No, v resnici gre za stara imena in glasbene ustvarjalce, na nekatere med njimi smo že skoraj pozabili. Delovali so v obdobju, ko so bile orgle v središču pozornosti in razvoja – v zgodnjem in visokem baroku. To so Marco Antonio in Girolamo Cavazzoni, Jehan Titelouse, Johann Adam Reincken in Johann Sebastijan Bach. Vsi so povezani s številko 23, torej tudi z letošnjim letom.

Avtor: Polona Gantar

Nikola Tesla, srbsko-ameriški izumitelj, vizionar, avtor več kot 700 patentov, je raziskoval predvsem elektriko in magnetizem. Zanimala so ga še druga področja, znanstveno razlago je iskal tudi za mejne pojave. Njegovi najznamenitejši izumi so večfazni indukcijski elektromotor, Teslov transformator in turbina brez lopatic, prva hidroelektrarna na Niagarskih slapovih pa je bila zgrajena po njegovih načrtih. Umrl je 7. januarja pred 80 leti. Ob tej priložnosti smo izbrali nekaj odlomkov iz avtobiografije Moji izumi. V njej se jasno pokaže tudi njegova človeška plat. Poleg genialnega uma so k njegovim številnim izumom pripomogle izrazita disciplina in delavnost, pa tudi domišljija in intuicija.

Prevod knjige Monika Kavalir, interpretacija Matej Puc, glasbena oprema Sara Železnik, zvok in montaža Sonja Strenar, režija Ana Krauthaker, redakcija Tesa Drev Juh, posneto leta 2013.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Žebretova glasbena govorica je bila na začetku njegovega ustvarjanja blizu najnovejšim glasbenim smerem sodobne evropske glasbe, pozneje pa se je skladatelj približal bolj umerjenim glasbenim tokovom.

Glasbeni portret posvečamo glasbi skladatelja Demetrija Žebreta, enega najtehtnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja. Njegova kompozicijska ustvarjalnost je bila pogosto v senci obsežnega dirigentskega dela, saj je bil Žebre zelo prodoren in uspešen dirigent, kot ustvarjalec pa zelo samokritičen in zadržan perfekcionist. Žebre je bil tudi uspešen umetniški vodja in operni direktor, snovalec glasbenih programov in glasbeni organizator. Od leta 1936 do 1948 je bil operni dirigent ljubljanske operne hiše, med letoma 1949 in 1952 pa operne hiše v Mariboru. Bil je prvi umetniški vodja Mariborske filharmonije, ki je delovala med letoma 1950 in 1965, hkrati je bil pobudnik simfoničnega muziciranja v mestu. Leta 1952 je prejel Prešernovo nagrado za vodenje Opere in filharmonije v Mariboru. Nato je bil od leta 1952 do 1959 operni dirigent v Zagrebu, od leta 1958 do 1968 pa je bil direktor ljubljanske Opere. Predstavili bomo Žebretove skladbe: Suito za mali orkester, Caprice za violino in klavir, tri samospeve na verze Otona Župančiča, Tek za velik simfonični orkester, Godalni kvartet, Tri vizije za simfonični orkester, samospev Maja in morje za sopran in simfonični orkester, Tri samospeve na besedila Mitje Šarabona in zadnjo simfonično skladbo Allegro risoluto – marciale.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Smrt zaradi strtega srca je snov enega najlepših baletov vseh časov, Giselle. Navdih za zgodbo o vilah, ki svojo smrt maščujejo tako, da moške prisilijo k plesu do onemoglosti, sta libretista Jules Henri Vernoy de Saint Georges in Théophile Gautier našla v delih nemškega pesnika Heinricha Heineja in francoskega pisatelja Victorja Hugoja.

Avtor: Katja Ogrin

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 09.01.2023 11:50:10

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt