sobota
20.00 (z izjemami)

Sobotni operni večer

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere - v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.

Antonín Dvořák: Rusalka, posnetek iz New Yorka

Čeprav je ta opera vsebinska dediščina skupnega motivičnega bogastva pripovedk o rusalkah, ji ne moremo odrekati izvirnosti in svojevrstnega čara, ki leži bolj v simbolizirani melodiji kot v kontrastni dramatiki.
sov3-980

Jules Massenet: Werther, posnetek z Dunaja

Čeprav je bil Massenet ob nastanku opere Werther – svoje desete – že uveljavljen operni skladatelj, ni našel francoskega opernega gledališča, ki bi bilo pripravljeno vzeti njegovo delo na repertoar.
sov3-980

Giuseppe Verdi: Rigoletto, posnetek iz Stockholma

Švedski radio nam je posredoval posnetek iz leta 1959 z izjemnimi interpreti: Nicolai Gedda je nastopil kot Vojvoda, Margareta Hallin kot Gilda in Hugo Hasslo kot Rigoletto, dirigent pa je bil Sixten Ehrling.
sov3-980

Giuseppe Verdi: Falstaff, posnetek iz Münchna

Arrigo Boito in Verdi sta snov za opero črpala iz dveh Shakespearovih del ter tako ustvarila operno besedilo, ki ga lahko štejemo za eno boljših v vsej operni literaturi.
sov3-980

Giacomo Puccini: Lastovka (La rondine), posnetek iz New Yorka

Puccini se je leta 1914 lotil pisanja te opere na libreto, ki je bil nekakšna kombinacija Traviate, Netopirja in Manon, v prepričanju, da bo ustvaril slogovno jasno in melodiozno opero.

Gaetano Donizetti: Lucia di Lammermoor, posnetek iz New Yorka

Nocoj se bomo vrnili za 65 let v preteklost. V soboto, osmega decembra 1956, je Maria Callas na starem odru Metropolitanke nastopila kot naslovna junakinja v tej Donizettijevi operi.
sov3-980

Giuseppe Verdi: Otello, neposredni prenos iz Barcelone

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere - v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.
sov3-980

Georges Bizet: Carmen, posnetek z Dunaja

Opera je prekršila ustaljena pravila, napovedala novo obdobje realizma in znova opredelila dramatične vrednote - s tem je postala ena najpopularnejših francoskih oper.
_MG_2706

Gaetano Donizetti: Hči polka

Radijski in videoprenos komične dvodejanke iz SNG Maribor
sov3-980

Giuseppe Verdi: Trubadur, posnetek iz New Yorka

27. januarja1961 sta na starem odru Metropolitanke prvič nastopila Leontyne Price in Franco Corelli. Šestdeset let je od tega zgodovinskega dogodka, katerega posnetek zagotovo sodi med antologijske fonograme.