sobota
20.00 (z izjemami)

Sobotni operni večer

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere - v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.

Giuseppe Verdi: Falstaff, posnetek iz Münchna

Arrigo Boito in Verdi sta snov za opero črpala iz dveh Shakespearovih del ter tako ustvarila operno besedilo, ki ga lahko štejemo za eno boljših v vsej operni literaturi.
sov3-980

Giacomo Puccini: Lastovka (La rondine), posnetek iz New Yorka

Puccini se je leta 1914 lotil pisanja te opere na libreto, ki je bil nekakšna kombinacija Traviate, Netopirja in Manon, v prepričanju, da bo ustvaril slogovno jasno in melodiozno opero.
sov3-980

Gaetano Donizetti: Lucia di Lammermoor, posnetek iz New Yorka

Nocoj se bomo vrnili za 65 let v preteklost. V soboto, osmega decembra 1956, je Maria Callas na starem odru Metropolitanke nastopila kot naslovna junakinja v tej Donizettijevi operi.
sov3-980

Giuseppe Verdi: Otello, neposredni prenos iz Barcelone

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere - v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.
sov3-980

Georges Bizet: Carmen, posnetek z Dunaja

Opera je prekršila ustaljena pravila, napovedala novo obdobje realizma in znova opredelila dramatične vrednote - s tem je postala ena najpopularnejših francoskih oper.

Gaetano Donizetti: Hči polka

Radijski in videoprenos komične dvodejanke iz SNG Maribor
sov3-980

Giuseppe Verdi: Trubadur, posnetek iz New Yorka

27. januarja1961 sta na starem odru Metropolitanke prvič nastopila Leontyne Price in Franco Corelli. Šestdeset let je od tega zgodovinskega dogodka, katerega posnetek zagotovo sodi med antologijske fonograme.
sov3-980

Jules Massenet: Thais, posnetek z Dunaja

Večina Massenetovih najboljših oper je zaslovela prav zaradi junakinj, nepozabnih žensk, ki imajo največkrat dvomljivo moralo, a so nadvse žive in očarljive – taka je tudi Thais.
sov3-980

Philip Glass: Satjagraha, posnetek iz New Yorka

Opera delno temelji na življenju Mahatme Gandija in je zasnovana na moralni, resnično verski ravni in je torej bliže ritualu ali skrivnostni igri kot pa zabavi oz. običajni operi - nocoj tudi prvič na naših valovih.
sov3-980

Giacomo Puccini: Tosca, posnetek iz Aix-en-Provencea

Predstava je bila oblikovana kot snemanje dokumentarnega filma na domu nekdanje ameriške pevke Catherine Malfitano, ki je nekoč tudi sama blestela v vlogi Tosce, in opeva njeno slavo s številnimi videoprojekcijami.