sobota
20.00 (z izjemami)

Sobotni operni večer

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere - v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.

Amilcare Ponchielli: Litovci, posnetek iz Litve

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere – v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.
sov3-980

Wolfgang Amadeus Mozart: Beg iz seraja, posnetek z Dunaja

Tako imenovane "turške opere", kakršna je Beg iz seraja, so bile v Mozartovih časih zelo priljubljene, imele pa so tudi dolgo tradicijo.
sov3-980

Giacomo Puccini: Madame Butterfly, posnetek z Dunaja

Lotíjev roman, Longova zgodba, Belascova drama – vse je že zdavnaj pozabljeno, samo Puccini je zgodbo o mladi gejši prelil v nepozabno glasbo.
sov3-980

Richard Wagner: Somrak bogov, posnetek iz Bayreutha

Sklep opere obvladuje z vso prepričljivostjo in samoumevnostjo motiv odrešitve z ljubeznijo. To je veliko Wagnerjevo sporočilo, sporočilo celotne tetralogije.
sov3-980

Richard Wagner: Siegfried, posnetek iz Bayreutha

Gl. drama ostaja nekoliko v senci obeh sosed, tako muzikalno zelo prepričljive predhodnice kakor pričakovane vsebinske strnitve cikla s poudarkom na prvotno zamišljeni samostojni tragični junaški igri Siegfriedova smrt.

Richard Wagner: Valkira, posnetek iz Bayreutha

Ob »Tristanu in Izoldi« je to Wagnerjevo najbolj čustveno delo, pa tudi po glasbeni plati je zelo učinkovita - spomnimo se samo 'Ježe Valkir' in 'Glasbe čarobnega ognja'.
marpurgi_naslovna

Nina Šenk: Marpurgi

Nova slovenska opera iz SNG Maribor
sov3-980

Richard Wagner: Rensko zlato, posnetek iz Bayreutha

V današnji in prihodnjih štirih oddajah, razen prihodnjo soboto, ko bomo mikrofone vklopili v mariborski operi, bomo v Bayreuthu na predstavah "Nibelungovega prstana" Richarda Wagnerja.
sov3-980

Stanisław Moniuszko: Halka, posnetek z Dunaja

Moniuszko in libretist Wolski sta delo zasnovala kot politično opero in tudi občinstvo jo je tako razumelo – statusa nacionalne opere si ni pridobila samo zaradi vključitve tradicionalnih glasbenih melodij in plesov.
sov3-980

Antonín Dvořák: Kralj in oglar, posnetek iz Prage

Opere niso nikoli izvedli za skladateljevega življenja in Dvořák jo je tri leta po nastanku popolnoma revidiral. Izvirno različico opere so koncertno izvedli le dvakrat, leta 1929 in leta 2019 – nocoj tudi prvič na naših valovih.