Opera nadaljuje tradicijo italijanske romantične opere.

Podlaga za libreto je bila drama Don Álvaro Ángela Péreza de Saavedre, v kateri je dramaturški okvir usodne ločitve mladih ljubimcev in njunega zadnjega srečanja tik pred smrtjo prežet s temami rasne diskriminacije, stanovskih razlik in z nacionalistično obarvano strastjo do bojevanja.

Giuseppe Verdi je že v svojih prejšnjih opernih delih kazal posebno nagnjenje do snovi iz španske zgodovine. Tako je že leta 1843 uglasbil Hugojevo dramo Hernani. Neposreden stik s špansko zgodovino in motiviko je dosegel v Trubadurju. Leta 1857 je dokončal opero po delu španskega dramatika Antonia Garcie Gutiérreza Simón Boccanegra. To je bil nekakšen prehod k njegovi operi Moč usode. Leta 1867 je sledila še opera po istoimenski Schillerjevi drami Don Carlos.

Pojejo: Lise Davidsen (Leonora), Brian Jagde (Álvaro), Igor Golovatenko (don Carlos), Soloman Howard (markiz de Calatrava in pater gvardijan), Judit Kutasi (Preziosilla), Patrick Carfizzi (Melitone), Carlo Bosi (Trabucco), Stephanie Lauricella (Curra), Paul Corona (Kirurg) in Christopher Job (Župan). Zbor in orkester Metropolitanske opere vodi Yannick Nézet-Séguin.

Dejan Juravić