Opera o sestri Helen in Josephu de Rocherju, ki čaka na usmrtitev - prvič na naših valovih.

V operi spremljamo sestro Helen, ki je mentorica Josephu de Rocherju (izmišljena oseba, ki združuje dva resnična obsojenca); ta čaka na usmrtitev zaradi posilstva in umorov najstnice in njenega fanta. Podlaga za libreto je bila knjiga Dead Man Walking oziroma Zadnji sprehod, ki jo je napisala sestra Helen Prejean na podlagi spominov. Ti temeljijo na njenih delovnih izkušnjah duhovne svetovalke obsojenim na smrt v državni kaznilnici v Pensilvaniji.

Po knjigi je bil leta 1995 posnet istoimenski film s Susan Sarandon in Seanom Pennom v glavnih vlogah, leta 2000 pa je nastala tudi opera, ki so jo prvič uprizorili v San Franciscu. Ustvarila sta jo skladatelj Jake Heggie in libretist Terrence McNally, ki sta se bolj kot na polemiko o smrtni kazni osredotočila na ljudi in njihova življenja. Gre za "tonalno opero z melodijami, ki gredo v uho," partitura pa ima korenine v operni tradiciji, saj dramo stopnjujejo močan orkestrski razmah in čustveni izlivi vokalnih solistov. Zaslediti je tudi kvazileitmotive v Wagnerjevem slogu, na drugi strani pa je skladatelju sodobno okolje ponudilo priložnost vključitve glasbenih slogov, ki jih v opernih hišah redko slišimo, na primer rokenrol in džez. Glasba je vsekakor neposredna in neizprosno iskrena – vse to pa zahteva globoko razumevanje naših src in človeškosti v vsakem izmed nas.

V glavnih vlogah nastopajo: Joyce DiDonato (sestra Helen), Ryan McKinny (Joseph de Rocher), Latonia Moore (sestra Rose), Susan Graham (gospa Patrick de Rocher), Raymond Aceto (Upravnik zapora), Chad Shelton (Zaporniški kaplan), Rod Gilfry in Wendy Bryn Harmer (Owen in Kitty Hart) ter Chauncey Packer in Krysty Swann (Howard in Jane Boucher). Zbor in orkester Metropolitanske opere bo vodi Yannick Nézet-Séguin.

Dejan Juravić