Opera o boemih in dveh ljubezenskih zgodbah.

Prva pripoveduje o pesniku Rudolfu (Stephen Costello) in krhki šivilji Mimì (Elena Stihina) ter druga o burnem razmerju med slikarjem Marcelom (Adam Plachetka) in spogledljivo Musetto (Kristina Mhitarjan). Sredi živahnega boemskega življenja najdemo še očarljiva mladeniča: glasbenika Schaunarda (Rodion Pogosov) in filozofa Collina (Krzysztof Bączyk). Nastopajo še: Donald Maxwell (Benoit in Alcindoro), Gregory Warren (Parpignol) ter Ned Hanlon (Mitničar) in Jonathan Scott (Seržant). Dirigent je Marco Armiliato.

Opera La Bohème temelji na avtobiografski zbirki Prizori iz bohemskega življenja Henryja Murgerja. Libretista Giuseppe Giacosa in Luigi Illica sta morala svojo predlogo večkrat preurediti po skladateljevih navodilih, dokler dejanje ni dobilo oblike, ki si jo je zamislil Puccini. Tako je nastalo besedilo, ki je mešanica vedrih študentovskih prizorov in na drugi stani čustvenih ljubezenskih razpoloženj. Kritike krstne predstave (1896) niso bile najugodnejše, toda občinstvo se je za novo opero takoj navdušilo in kmalu so jo začeli uprizarjati po vsem svetu. S to opero si je Puccini pridobil svetovno slavo. 

Oder Metropolitanske opere je nesrečna ljubimca prvič gostil 26. decembra leta 1900. Nova produkcija je sledila šele leta 1952, tretja – režijo in scenografijo je ustvaril Franco Zeffirelli – pa je nastala leta 1981. Puccinijeva La Bohème je najpogosteje uprizarjana opera na odru Metropolitanske opere, nahaja se na vrhu lestvice s skoraj že 1.400 ponovitvami.

Dejan Juravić