V Prešernovem gledališču Kranj se je sklenil 52. Teden slovenske drame. Sklepna slovesnost je potekala v znamenju podeljevanja nagrad, tako strokovnih žirij kot občinstva. Letošnjo Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo je prejela Katarina Morano, za besedilo Usedline, ki ga lahko v uprizoritvi v tej sezoni gledamo na odru Mestnega gledališča ljubljanskega, Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo po izboru žirije pa je prejela uprizoritev Solo Nine Rajić Kranjac in ekipe ustvarjalcev, ki je nastala v koprodukciji Zavoda Maska in Slovenskega mladinskega gledališča.

Zaključek 52. Tedna slovenske drame

V Prešernovem gledališču Kranj se je sklenil 52. Teden slovenske drame. Sklepna slovesnost je potekala v znamenju podeljevanja nagrad, tako strokovnih žirij kot občinstva.
52. teden slovenske drame je v nekaj manj kot dveh tednih prikazal, po mnenju selektorja Roka Andresa, najboljše uprizoritve različnih dramskih zvrsti in pisav za oder, slovenskih dramskih piscev in pisateljic.
Strokovna žirija je nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo podelilo Katarini Morano za besedilo Usedline, ki je po njihovem mnenju "dokument nekega življenja, njegov odtis, pri katerem izstopajo malenkosti in podrobnosti, ki se nemara ne zdijo pomembne, vendar se postopoma usedajo na dno naše biti in nas definirajo in konstituirajo kot osebnosti."
Nagrado za mladega dramatika je žirija podelila Eli Božič, za besedilo Interpretacija Sanje, ki svojo snov zajema iz življenjskih okolij mlade generacije, razpete med mediatizirano realnostjo svetovnega spleta in v realnosti obstoječo družbo.
Šeligovo nagrado je prejela predstava Solo, v avtorstvu Nine Rajić Kranjac in ekipe, ki je, po besedah žirije, "kompleksen in polnokrven dogodek srečanja skupnosti. Te skupnosti uprizoritev ne predpostavlja, ampak jo nenehno preobrača, ukinja in na novo vzpostavlja. Po vsebini in izrazu je zelo pogumna in gledališko inventivna." Za soustvarjanje v tej predstavi so nagrado za najboljšega igralca podelili Benjaminu Krnetiću. Nagrado za najboljšo igralko je prejela Marjuta Slamič za vlogo Bogdane v uprizoritvi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič v režiji Jureta Novaka.
Žirija je uprizoritvi Under construction, v režiji Aljoše Lovrića Krapeža in produkciji Gledališča Glej podelila posebno nagrado Tedna slovenske drame za kreacijo, ki inventivno povezuje različne gledališke jezike.
Nagrado občinstva je prejela uprizoritev In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, v režiji Matjaža Bergerja in soprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.
Na Tednu slovenske drame je že vrsto let dejavno Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Z vrsto okroglih miz in sorodnih dejavnosti, vsako leto pa ob koncu festivalu podelijo tudi nagrade društva. Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo letos podeljujejo Alji Predan, dramaturginji in teatrologinji, prevajalki, urednici, nekdanji direktorici festivala Borštnikovo srečanje, poznani in uveljavljeni dramaturginji doma in na tujem, katere kontinuirani dramaturško delo se razpenja čez več kot štiri desetletja.
Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je nagrado Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke v zadnjih dveh letih podelilo Petri Vidali. "… nosilka Stritarjeve nagrade in Glazerjeve listine, v letih 2016 in 2017 selektorica Festivala Borštnikovo srečanje, v zadnjem desetletju opozarja nase s profilirano in slogovno izbrušeno kritiko predstav. Njeni zapisi ob gledaliških in lutkovnih predstavah, večkrat pa tudi ob zdrsih in zablodah slovenske kulturne politike, so smeli in sveži v svoji natančno usmerjeni, odločni angažirani noti. Subtilni mehanizem njene refleksije je vselej tehten in hkrati suvereno igriv, brez igre v ozadju," so med drugim zapisali v utemeljitvi.

Petra Tanko