Sinoči se je s podelitvijo vesen, najpomembnejših slovenskih filmskih nagrad, sklenil 24. festival slovenskega filma Portorož. Po presoji mednarodne žirije je absolutni zmagovalec celovečerni igrani prvenec režiserke Tijane Zinajić z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko, ki je prejel sedem vesen.

Absolutni zmagovalec je film režiserke Tijane Zinajić z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko

Prasica, slabšalni izraz za žensko, je pripoved z izrazito ženske perspektive o mladi slikarki Evi, ki kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje; zaskočila se je na pragu odraslosti. »To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije,« je zapisala žirija in film nagradila z vesnami za najboljši celovečerni film, scenarij Ize Strehar, glavno in stransko žensko vlogo Lize Marijine in Anuše Kodelja, za scenografijo Neže Zinajić, kostumografijo Matica Hrovata ter za najboljši film po izboru občinstva.

Vesno za najboljšo režijo je prejel Darko Sinko za svoj celovečerni prvenec Inventura, ki je, »na prvi pogled videti nevsiljiv in zadržan, a je vsaka njegova minuta domišljeno zrežirana. Režiser z natančnostjo kreira ritem in tok pripovedi«, je zapisala žirija in mu namenila še tri vesne: za glavno in stransko moško vlogo Radoša Bolčine in Dejana Spasića ter za najboljšo izvirno glasbo Matije Krečiča.

Najboljši dokumentarec je Odpuščanje režiserke Marije Zidar, ki je prejel še vesno za najboljšo montažo Uroša Maksimovića in Mariane Kozákove ter nagrado kritikov FIPRESCI. Vesno za najboljšo fotografijo je prejel Mitja Ličen za film Telesce, ki je prejel še vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Najboljši kratki igrani film so Sestre režiserke Kukle, najboljši animirani film je Steakhouse Špele Čadež, najboljši eksperimentalni film je Vdor Matevža Jermana in Nika Novaka, vesno za najboljši študijski film (Ne)vidni pa je prejel Anže Grčar.

Urban Tarman