Goran Vojnović v svojem novem filmu razmišlja o vse večji odsotnosti človeškosti v sodobnem svetu

Na Ljubljanskem gradu se je od začetka Filma pod zvezdami zvrstilo že kar nekaj zanimivih del in predpremier, nocoj pa bo prav posebna, slovenski film Nekoč so bili ljudje v režiji Gorana Vojnovića. Film je v osnovi triler s primesmi družinske drame, osrednji poudarek so begunci, na katere naletita glavna junaka, Italijan Leo, igra ga Francesco Borchi in nekdanji begunec iz Bosne, Vučko - Moámer Kasumović, ter vse večja odsotnost človeškosti v sodobnem svetu.

Leo je Italijan, ki živi v Sloveniji, Vučko pa Bosanec, ki je kot otrok pribežal v Slovenijo. Leo v Sloveniji vztraja zaradi nekdanje žene Tanje in sina Luka, v upanju, da bodo spet postali družina. Ko jima banka odkloni obljubljeno posojilo za obnovo restavracije, sta Leo in Vučko prisiljena sprejeti ponudbo prevaranta Giannija. Ukrasti morata njegov tovornjak, da bi lahko Gianni pobral denar od zavarovanja. Toda namesto Giannijevega tovornjaka Leo in Vučko ukradeta tovornjak poln beguncev.

V mednarodni igralski zasedbi poleg Francesca Borchija in Moámerja Kasumovića nastopajo tudi Maruša Majer, Boris Cavazza, Vlado Novak in Gregor Baković. Film Nekoč so bili ljudje je v osnovi triler s primesmi družinske drame, scenarij zanj je v sodelovanju z Goranom Vojnovićem napisal Tommaso Scanti.

Matej Juh