Strokovna žirija je izbrala Arsovo lastovko in sedem zgodb za odkup

Strokovna žirija v sestavi  Alojzija Zupan Sosič, Diana Pungeršič in Matej Venier je dobila v branje 531 kratkih zgodb, ki so prispele na natečaj do torka, 8. junija 2021 prek spletnega obrazca. Žirija je izbrala Arsovo lastovko in sedem zgodb za odkup:

Nagrada Arsova lastovka

Violina in žiletke (šifra: Yesod)

V svoji utemeljitvi je žirija zapisala naslednje:

Nagrajena Arsova lastovka Violina in žiletke osvetljuje običajen družinski prizor božične večerje na povsem inovativen način. Na videz preproste povedi postopoma razkrivajo zapletene odnose v najmanjši družbeni celici, hkrati pa preslikavajo občutljive družbene odnose na splošno. Ob dramski napetosti, ki je zasnovana že v naslovu, se stopnjujejo dramski konflikti med družinskimi člani: suspenz se ustvarja tudi v razliki med željo in pričakovano vlogo.

V natančni strukturi pripovedi izstopajo zamolki, napovedani z ironijo in izpeljani s humorjem, ter se praviloma iztečejo v tragikomiko. Tako kot se na koncu kratke zgodbe skupaj s pripovedovalcem vprašamo, kaj lahko storiš glede vsega tega?, se tudi bralci in poslušalci lahko poistovetimo z različnimi elementi nagrajene zgodbe, obenem pa iz ozadja zaslišimo violino in na svoji koži začutimo globok rez žiletk.

 

Za odkup je žirija izbrala naslednje zgodbe:

  1. Plavaj, Matija, plavaj (šifra: Čop)
  2. Strniša, Detela in Feo (šifra: Strniša Detela in Feo)
  3. Pekel tu, zdaj (šifra: Šifra2)
  4. Boginje in hieroglifi (šifra: Mike Djomba)
  5. Na prehodu za pešce (šifra: Voznik2021)
  6. Tujka (šifra: unetrehumain)
  7. Potonika (šifra: Spomni se)

Avtorje oziroma avtorice nagrajene zgodbe in sedmih zgodb, predlaganih za odkup, prosimo, da nam čim prej, najkasneje pa do 9. avgusta, z izvodom zgodbe potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova Ars@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke. Avtorje in avtorice zgodb bomo razglasili 15. septembra, zgodbo nagrajeno z Arsovo lastovko pa bo v neposrednem prenosu interpretiral dramski igralec. Vse izbrane zgodbe bodo na sporedu od 20. do 26. septembra v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija.

ARS