O zgodbah ljubljanskega študentskega gibanja med letoma 1964 in 1974.

Pisalo se je leto 1968 ... svet se je dvignil na noge in pisal zgodovino. Tudi pri nas. O zgodbah ljubljanskega študentskega gibanja med letoma 1964 in 1974 lahko beremo v zborniku z naslovom 1968: čas upora, upanja in domišljije, ki je izšel pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Obdobje od sredine 60. let do polovice 70. let, ko so razcepi v družbi in konflikti po svetu odprli prostor aktivistom, je v zborniku opredeljeno kot izjemno obdobje. Sourednik, takratni študentski aktivist in kasneje profesor filozofije Darko Štrajn danes ocenjuje njegov pomen:

Takratna dogajanja so tudi sama sebe razumela kot vsakršno možno revolucijo; revolucijo, ki je bila polna imaginacije. Pojem revolucije takrat ni imel le politične konotacije. Mislim, da je po 50 letih prevladalo neko soglasje o tem, da so dogajanja 60. let v resnici bila revolucija; vendar revolucija v drugačnem smislu – tudi v tem, da so tudi sam pojem revolucije revolucionirala. Ni šlo za politični prevrat, ampak je šlo za transformacijo številnih družbenih področij. Globoko je segla ta revolucija: v vsakdanjo moralo; v razumevanje različnosti; zelo je vplivala na status spolov. Poleg tega je na tudi političnem področju nekaj premaknila, ampak to bili dolgoročni valovi v smer ponovne definicije demokracije. Veliko je bilo tudi inovacij, kot na primer na področju okolja: v tistem času je prišlo do izuma tega, da nismo sami na svetu, ampak da so poleg nas živali, rastline.

 Zbrana besedila iz zbornika so nastala iz posebnega portala MMC-ja z naslovom V iskanju svobode. Portal so postavili leta 2018 ob obletnici gibanja. Tam lahko še vedno najdete družboslovno-humanistične eseje, zgodovinske opise, literarne sestavke, spomine na takratni čas in ljudi. Novinarka MMC-ja Ana Svenšek:

Skupaj z Muzejem novejše zgodovine in založbo Beletrina smo želeli obuditi spomin in s časovne distance pogledati na to burno študentsko dogajanje pred 50 leti. Zato sem se sestala z gospo Goranko Kreačič, ki je bila med akterji ljubljanskega študentskega gibanja. To srečanje je privedlo do zelo dragocenega sodelovanja, saj ima gospa ob izvrstnem spominu na takratne dogodke tudi bogat fotografski arhiv in predvsem še vedno vzdržuje stike s kar nekaj tedanjimi somišljeniki. Ti so potem svoje spomine, poglede in interpretacije tega obdobja prelili na papir, mi pa smo jih objavljali na našem posebnem portalu in tako je nastala nekakšna spletna zbirka osebnih zgodb študentskega gibanja v Ljubljani.

Zbornik z naslovom 1968: Čas upora, upanja in domišljije razširja in dopolnjuje besedila z MMC-jevega portala, ki so jih prispevali tudi mlajši avtorji. Naj dodam še to, da bomo prihodnje leto obeleževali sorodni dogodek, zasedbo Filozofske fakultete v Ljubljani, ki se je odvila med 26. majem in 2. junijem 1971.

Urban Tarman