Euroradio 2see

Koncertni orkester BBC in dirigent Johannes Wildner

Koncert ob 50-letnici Evroradia - prenos koncerta iz Londona ob 20. uri

40_429
Skladatelj Benjamin Britten in tenorist Peter Pears med snemanjem v studiih Radia BBC v Londonu
foto: BBC

Neposredni prenos koncerta ob 50. obletnici radijske izmenjave Evropske zveze radijskih postaj EBU, mednarodne organizacije za sodelovanje med radijskimi postajami s sedežem v Ženevi.
Na jubilejnem koncertu v cerkvi sv. Luka, kjer sicer domuje Londonski simfonični orkester, bo nastopil BBC-jev koncertni orkester pod vodstvom dirigenta Johannesa Wildnerja. Koncertni večer se bo začel z krstno izvedbo skladbe novoizbrane rezidenčne skladateljice Dobrinke Tabakove Orfejev komet. Sledila bo Mozartova Sinfonia concertante za violino, violo in orkester, ki je zvenela tudi na inavguracijskem koncertu  pred 50 leti v izvedbi Angleškega komornega orkestra pod taktirko Benjamina Brittna. Skladbo bosta izvedla violinist Esther Yoo in violist Eivind Holtsmark Ringstad. Spored se bo nadaljeval s Suito na angleške ljudske napeve – bil je čas Benjamina Brittna, po izboru evroradijskega občinstva pa bomo v drugi polovici koncerta slišali Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73, »Imperator«, v izvedbi pianista Pavla Kolesnikova.

V odmoru med koncertom boste lahko poslušali krajši dokumentarec o začetkih glasbene izmenjave Evropske zveze radijskih postaj, uvodnem koncertu krstne EBUjeve mednarodne koncertne sezone in o različnih pogledih na radijski medij Benjamina Brittna in muzikologa Hansa Kellerja.

»Zavedajoč se, da so orkestrski projekti, še posebej, če so vključevali velike glasbene zvezde, precej presegali naše (BBCjeve) in seveda tudi finančne zmožnosti katerihkoli drugih radijskih postaj, smo prepričali pristojne v Evropski zvezi radijskih postaj, da oblikuje delovno skupino, ki bi na letni ravni načrtovala mednarodne serije izstopajočih in odmevnih javnih koncertov v različnih evropskih prestolnicah. Koncerte bi nato lahko prenašale vse radijske postaje, ki bi letno prispevale skromno količino denarja v EBUjev sklad z namenom, da bi si lahko skupaj privoščili koncerte, ki si jih vsak zase ne bi mogli.«
Hans Keller

Povezava na članek v BBC Music Magazine.