Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za resno glasbo

Mihael Kozjek

160 prispevkov15.4.2024

Od Elgarja do Milhauda

Na sporedu Salut d'amour za violino in orkester Edwarda Elgarja, Fantazija na temo Thomasa Tallisa Ralpha Vaughana Williamsa, Po prebiranju Danteja, sonata quasi una fantasia Franza Liszta, Simfonija št. 9 v e-molu, op. 95, 'Iz novega sveta' Antonina Dvoržaka, Seviljski menuet – capriccio za klavir, op. 30 Louisa Moreauja Gottschalka, Siegfriedova vožnja po Renu iz opere Somrak bogov Richarda Wagnerja in suita iz scenske glasbe k igri Popotnik brez prtljage, op. 175b Dariusa Milhauda.


15.4.2024

Richard Strauss in Ignaz Pleyel

Na sporedu Romanca za violončelo in orkester v F-duru Richarda Straussa in Klavirski trio v C-duru Ignaza Pleyela.


15.4.2024

Mendelssohn, Händel, Bach, Vivaldi in Chopin

Predvajali bomo Pesem brez besed za violončelo in klavir, op. 109 Felixa Mendelssohna, suito plesnih stavkov iz Händlove opere Almira, Partito za inštrument s tipkami št. 1 v B-duru, BWV 825 Johanna Sebastiana Bacha, Koncert za dve mandolini, godala in continuo v G-duru, Ryom 532 Antonia Vivaldija in Mazurko v E-duru, op. 6/3 Frédérica Chopina.


14.4.2024

Baselski komorni orkester, Alina Ibragimova in Kristian Bezuidenhout v Londonu

Predvajamo posnetke s koncerta Baselskega komornega orkestra, ki v letošnjem letu obeležuje 40-letnico delovanja in je 11. novembra lani nastopil v londonski dvorani Wigmore. Zasedbo je vodil Kristian Bezuidenhout, ki se je predstavil v dvojni vlogi – kot dirigent koncertnega večera in kot pianist solist v Mozartovem Klavirskem koncertu št. 9 v Es-duru, K. 271. Druga solistka večera, violinistka Alina Ibragimova, je na violino s črevastimi strunami izvedla Mozartov Violinski koncert št. 5 v A-duru, K. 219, 'Turški'. Spored sta dopolnili še svetovna praizvedba skladbe Tretje oko v Baslu živečega skladatelja Jannika Gigerja in uvodna Simfonija št. 52 v c-molu Josepha Haydna.


13.4.2024

Veronika Eberle, Steven Isserlis in Connie Shih na festivalu Schubertiade v Schwarzenbergu

Trije odlični glasbeniki, nemška violinistka Veronika Eberle, britanski violončelist Steven Isserlis in kanadska pianistka Connie Shih, so 20. junija lani nastopili v dvorani Angelike Kauffmann v kraju Schwarzenberg na Predarlskem. Predstavili so se v okviru tamkajšnjega glasbenega festivala Schubertiade ter izvedli Violinsko sonato v A-duru, D. 574 Franza Schuberta, Sonato za violončelo in klavir št. 3 v A-duru, op. 69 Ludwiga van Beethovna in za konec še Schubertov Klavirski trio št. 2 v Es-duru, D. 929. Tega boste lahko slišali prihodnjič, tokrat pa obe deli, za kateri sta potrebna samo dva izvajalca in ki sta pomembna mejnika v komornih opusih obeh glasbenih ustvarjalcev.


8.4.2024

Matičič, Habe in Krek

Predvajamo in predstavljamo Suito za godala, op. 24, zgodnje delo Janeza Matičič, Narodno in scherzo za rog, godala in šest instrumentov Tomaža Habeta in Koncert za fagot in godalni orkester s harfo in timpani Uroša Kreka.


8.4.2024

Rekkenze Brass in izbor posnetkov s plošče Sanjarjenje

Predvajamo štiri izbrane posnetke s plošče Sanjarjenje, ki jo je posnel nemški trobilni anambel Rekkenze Brass in je izšla leta 1990 pri založbi Bayer Records. Na plošči so člani takratne zasedbe posneli priredbe priljubljenih klasičnih del. Izbor sestavljajo Koračnica oxfordskih grofov Williama Byrda, 'Adagio' iz Klavirske sonate št. 14 v cis-molu, op. 27, št. 2 Ludwiga van Beethovna, koralni preludij To je deset božjih zapovedi Johanna Sebastiana Bacha in Variacije na francosko otroško pesem, K. 265, Wolfganga Amadeusa Mozarta.


8.4.2024

Od Joachima do Schuberta

Na sporedu Romanca za violino in klavir, op. 2 Josepha Joachima, Osem ruskih ljudskih pesmi za orkester, op. 58 Anatolija Ljadova, Italijanska suita – različica za violino in klavir Igorja Stravinskega, cikel orkestrskih samospevov Cvetovi košenin Tomaža Habeta, Divertimento za rog in klavir Jeana Francaixa, Violinski koncert v D-duru, op. 77 Johannesa Brahmsa in samospev 'Mlinar in potok' iz cikla Lepa mlinarica, D 795 Franza Schuberta.


8.4.2024

Fauré, Debussy in Ravel

Na sporedu orkestrska suita iz scenske glasbe k Maeterlinckovi igri Pelej in Melisanda Gabriela Fauréja, Odsevi v vodi iz 1. zvezka Podob za klavir Clauda Debussyja in Alborada del grazioso (Pavlihova jutranjica) iz suite Ogledala Mauricea Ravela.


8.4.2024

Holborne, Bach, Vivaldi, Telemann in Quantz

Predvajamo Uspavanko Antonyja Holborna, Bachov Koncert za oboo, violino, godala in basso continuo v d-molu, BWV 1060, arijo Idaspeja iz 2. dejanja opere Tamerlano Antonia Vivaldija, Uverturo v F-duru za dva rogova, fagot, godala in basso continuo, TWV 55:F16 Georga Philippa Telemanna in Koncert za flavto v G-duru Johanna Joachima Quantza (solist Aleš Kacjan).


7.4.2024

Fedor Rudin, Simfoniki Praškega radia in Petr Popelka na festivalu Smetanov Litomyšl

Simfonični orkester Praškega radia je 27. junija lani nastopil v Festivalski dvorani v Litomyšlu, češkem mestecu v Pardubiškem okraju nedaleč od poljske meje. Na koncertu v sklopu tamkajšnjega glasbenega festivala Smetanov Litomyšl so glasbeniki pod vodstvom Petra Popelke najprej izvedli uverturo k operi Ruslan in Ljudmila Mihaila Glinke. Sledil je Violinski koncert Petra Iljiča Čajkovskega, v katerem je kot solist nastopil v Rusiji rojeni violinist s francoskim državljanstvom Fedor Rudin, spored pa je zaokrožila Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88 Antonina Dvoržaka.


6.4.2024

Klavirski recital Elisabeth Brauß v Londonu

29-letna nemška pianistka Elisabeth Brauß je vzhajajoča zvezda svetovnega pianizma, je tudi nekdanja varovanka programa »Nova generacija umetnikov« 3. radijskega programa BBC. Predvajamo posnetke z njenega klavirskega recitala, ki je bil 11. marca letos v dvorani Wigmore v Londonu. Elisabeth Brauß je tam v sklopu cikla "The Lunchtime Concerts" izvedla izbor osmih iz niza Desetih klavirskih skladb, op. 12 Sergeja Prokofjeva, Evokacijo iz Iberije – uvodno skladbo 1. zvezka klavirskih skladb Isaaca Albéniza ter Klavirsko sonato št. 18 v Es-duru, op. 31, št. 3 z vzdevkom 'Lov' Ludwiga van Beethovna.


1.4.2024

Izbor glasbe Bojana Adamiča, bratov Avsenik in Milka Lazarja

Izbor treh raznovrstnih glasbenih del za pihalne orkestre prinaša suito Čez tri gore, čez tri vode Bojana Adamiča, valček Spomin bratov Avsenik v glasbeni preobleki Vladimirja Mustajbašića in skladbo Bil je mož od foha, ki jo je Milko Lazar posvetil Bojanu Adamiču.


1.4.2024

Malo za šalo, malo zares

Predvajamo Godalni kvartet v Es-duru, op. 33/2, imenovan Šala Josepha Haydna, Valček – scherzo za klavir, op. 7 Petra Iljiča Čajkovskega, Sekstet vaških muzikantov oziroma Mozartovo Glasbeno šalo – divertimento za rogova in godala, K 522, klavirsko skladbo v treh slikah Pavliha na potovanju Rista Savina, simfonično pesnitev Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla, op. 28 Richarda Straussa, Tri šaljivke za violino, harmoniko in kitaro Tomaža Habeta, Pavliha pripoveduje – intermezzo za fagot in orkester Vinka Vodopivca in Simfonijo št. 2, 'Kosovsko' Redža Mulića.


1.4.2024

Clementi in Rossini

Na sporedu so Clementijeve Variacije na staro angeško pesem The Black Joke in uvertura k operi Rossinijevi Seviljski brivec.


1.4.2024

Missa Christi resurgentis Heinricha Ignaza Franza Bibra in glasba Pachelbela, Bacha in Vivaldija

Osrednja skladba uvodnega dela ponedeljkove praznične Glasbene jutranjice je Missa Christi resurgentis Heinricha Ignaza Franza von Bibra. To dopolnjujejo še koralni preludij Jezus moje veselje Johanna Sebastiana Bacha, Kanon in gigue Johanna Pachelbela in Vivaldijev Concerto grosso v D-duru, RV 562a.


1.4.2024

Missa Christi resurgentis Heinricha Ignaza Franza Bibra in glasba Pachelbela, Bacha in Vivaldija

Osrednja skladba uvodnega dela ponedeljkove praznične Glasbene jutranjice je Missa Christi resurgentis Heinricha Ignaza Franza von Bibra. To dopolnjujejo še koralni preludij Jezus moje veselje Johanna Sebastiana Bacha, Kanon in gigue Johanna Pachelbela in Vivaldijev Concerto grosso v D-duru, RV 562a.


31.3.2024

Mao Fujita, Nacionalni simfonični orkester RAI in Alessandro Bonato v Torinu

Nacionalni simfonični orkester Italijanske radiotelevizije (RAI) je 19. maja lani nastopil v avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije v Torinu. Eden najboljših italijanskih orkestrov je tam nastopil pod vodstvom Alessandra Bonata, kot solist pa se je v Klavirskem koncertu št. 23 v A-duru, K. 488 Wolfganga Amadeusa Mozarta predstavil prodorni 25-letni japonski pianist Mao Fujita. Spored sta uokvirili uvertura k operi La Clemenza di Tito Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonija št. 1 v g-molu, op. 13, z vzdevkom Zimske sanje Petra Iljiča Čajkovskega.


30.3.2024

Kvartet Leonkoro in glasba Janačka in Schumanna

Kvartet Leonkoro je 19. februarja nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Tam je na koncertu v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla “The Lunchtime Concerts” najprej izvedel Godalni kvartet št. 1, imenovan ‘Kreutzerjeva sonata’ Leoša Janačka, nato pa še Schumannov Kvartet št. 3 v A-duru, op. 41/3. Zasedba Leonkoro, kar v prevodu iz esperanta pomeni Levjesrčni, je bila ustanovljena leta 2019 v Berlinu. Od ustanovitve dalje so njeni člani, violinista Jonathan Schwarz in Amelie Wallner, violistka Mayu Konoe in violončelist Lukas Schwarz, dosegli nekaj vidnih uspehov, denimo prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju godalnih kvartetov v dvorani Wigmore, kar je kvartetu Leonkoro prineslo mesto v slovitem programu Nova generacija umetnikov BBC-jevega Tretjega radijskega programa.


25.3.2024

Od Ljadova do Bozzaja

Na sporedu simfonična slika Začarano jezero Anatolija Ljadova, Pet bagatel za klarinet in klavir, op. 23 Geralda Finzija, Serenada za orkester št. 1 v D-duru, op. 11 Johannesa Brahmsa, klavirska suita Otroški kotiček Clauda Debussyja, Fantastični scherzo za veliki orkester, op. 25 Josefa Suka in Sonatina za trobila Eugena Bozzaja.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt