Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za resno glasbo

Mihael Kozjek

150 prispevkov25.9.2023

Od Arva Pärta do Gala Hartmana

Predvajamo Variacije za ozdravitev Arnuške Arva Pärta, Suito sv.Pavla za godala Gustava Holsta, Divertimento za rog in klavir Jeana Francaixa, Arničevo simfonično pesnitev Ples čarovnic, Glasbo za godalni trio Milka Lazarja, Koncert za klavir in orkester št. 2 v a-molu Friedricha von Flotowa, Beethovnove Variacije na izvirno temo za klavirski trio v Es-duru, op. 44 in skladbo Rikorvo Gala Hartmana.


25.9.2023

Danzi in Mozart

Predvajamo in predstavljamo Koncertantno simfonijo za flavto, klarinet in orkester v B-duru Franza Danzija in Mozartovih 7 klavirskih variacij na temo Viljem iz Nassaua, K. 25.


25.9.2023

Arne, von Bülow, Corelli, J. S. Bach in Kapsberger

Predvajamo solistično kantato Jutro Thomasa Augustina Arneja, klavirsko Suito plesov iz Gluckove opere Ifigenija v Avlidi Hansa von Bülowa, Corellijev Concerto grosso v C-duru, op. 6/10, Koncert v G-duru za inštrument s tipkami po Antoniu Vivaldiju, BWV 973 Johanna Sebastiana Bacha in živahno Ciaccono Johannesa Hieronymusa Kapsbergerja.


24.9.2023

Lukáš Vondráček, Zahodnoavstralski simfoniki in Asher Fisch v Perthu

Zahodnoavstralski simfonični orkester je eden najboljših in hkrati najstarejših orkestrskih sestavov s širšega področja Oceanije; letos beleži 95-letnico delovanja. Domuje v Koncertni dvorani v Perthu, kjer je 18. marca letos izvedel simfonično pesnitev Zakleti lovec Césarja Francka, Klavirski koncert št. 1 v b-molu, op. 23 Petra Iljiča Čajkovskega in odlomke iz baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva. Kot solist se je pri klavirju predstavil češki pianist Lukáš Vondráček, ki je leta 2016 kot prvi čeh osvojil prvo nagrado na uglednem mednarodnem glasbenem tekmovanju Kraljice Elizabete v Bruslju, za dirigentskim pultom pa je bil Izraelec Asher Fisch, sicer šef dirigent Zahodnoavstralskih simfonikov že vse od leta 2014.


23.9.2023

Trio Sitkovecki v Londonu izvaja glasbo Perkina, Beethovna in Mendelssohna

Klavirski trio Sitkovecki je 22. maja letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu, v sklopu BBCjevega koncertnega cikla »The Lunchtime Concerts«. Člani zasedbe – violinist Aleksander Sitkovecki, violončelist Isang Enders in pianistka Wu Qian – so tam izvedli zanimiv in slogovno raznovrsten program, ki je obsegal skladbo Freakshow irskega skladatelja mlajše generacije Sama Perkina, Beethovnov redko izvajan Allegretto v B-duru, WoO 39 in repertoarno stalnico – Klavirski trio št. 2 v c-molu, op. 66 Felixa Mendelssohna, ki je delo posvetil Louisu Spohru.


18.9.2023

Schubert, Brahms, Dohnanyi, Cambini, Roussel in Uray

Predvajamo samospev Podoknica iz cikla Labodji spev Franza Schuberta, Variacije na Schumannovo temo za klavir štiriročno, op. 23 Johannesa Brahmsa, Dohnanyijevo Koncertno skladbo za violončelo in orkester v D-duru, Kvintet v A-duru št. 3, op. 9 Giuseppa Marie Cambinija, simfonične fragmente iz baletne pantomime Pajkova pojedina, op. 17 Alberta Roussela in Simfonijo za orkester Ernsta Ludwiga Urayja.


18.9.2023

Prokofjev in Audran

Predvajamo in predstavljamo Sonato za flavto in klavir št. 2 v D-duru, op. 94 Sergeja Prokofjeva in uverturo k opereti Lutka Edmonda Audrana.


18.9.2023

Karg-Elert, Vivaldi, Ivančič in Benda

Predvajamo Chaconne za flavto solo, op. 17, št. 30 Sigfrida Karg-Elerta, Vivaldijevo uglasbitev psalma 126 Nisi Dominus, Divertimento v D-duru Amandusa Ivančiča in Koncert v F-duru za violo, dva rogova, godala in basso continuo Georga Antona Bende.


17.9.2023

Reinhold Friedrich, Simfonični orkester iz Bochuma ter glasba Beethovna, Haydna in Mahlerja

Simfonični orkester iz Bochuma je 30. junija letos nastopil na Renesančnem dvorišču mestnega gradu v Weilburgu, mestecu na skrajnem zahodu nemške zvezne dežele Hessen. Na koncertu, ki je bil del niza Weilburških grajskih koncertov, je orkester vodil koncertni mojster, violinist Raphael Christ. Kot solist se je v Haydnovem Koncertu za trobento v Es-duru in Mahlerjevi skladbi Blumine v priredbi za trobento in godala Stevena Verhaerta predstavil nemški trobentač Reinhold Friedrich. Na junijskem koncertu v Weilburgu je Simfonični orkester iz Bochuma izvedel še Beethovnovo 7. simfonijo in uverturo k skladateljevemu baletu Prometejeva bitja, ki je bila tudi prva na sporedu.


16.9.2023

Nacionalni simfonični orkester RAI in Ottavio Dantone v Torinu

30. marca letos sta v Avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije RAI v Torinu zveneli Simfonija št. 39 v Es-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonija št. 45 v f-molu, Simfonija slovesa, Josepha Haydna. Izvedel ju je Nacionalni simfonični orkester RAI pod vodstvom Ottavia Dantoneja, uglednega italijanskega dirigenta, ki se posveča še zlasti poustvarjanju glasbe starejših obdobij, pretežno baroka.


11.9.2023

Ajdič, Arnič, Bučar

Predvajamo in predstavljamo Arničev Prvi polet za klavir in orkester, Bučarjevo orkestrsko suito Belokranjske pisanice in Rapsodijo za trobento in orkester Alojza Ajdiča; ta je najprej na vrsti.


11.9.2023

Pihalni orkester Tokyo Kosei in glasba Jamesa Barnesa/drugič

James Charles Barnes je poleg devetih obsežnejših simfonij, ki so repertoarni kanon za to zasedbo, zložil še celo kopico zanimivih in raznovrstnih del za pihalne orkestre. Tokrat predvajamo dve njegovi deli – Simfonijo št. 2, najprej pa koračnico Eisenhowerjeva stoletnica. Obe v izvedbi odličnega japonskega orkestra Tokyo Kosei, ki jih je pod skladateljevim vodstvom leta 1991 posnel in izdal na zgoščenki z naslovom Legenda.


11.9.2023

Od Liszta do Dvoržaka

Osrednjo pozornost v sklepnem delu ponedeljkove Glasbene jutranjice namenjamo ključnemu klavirskemu delu Carla Marie von Webra - Koncertantni skladbi za klavir in orkester v f-molu, Sonati za violončelo in klavir Maurica Emmanuela in Dvoržakovi 8. simfoniji. Na sporedu še Ljubezenski sen Franza Liszta, Seviljska simfonija Joaquina Turine in Štirje letni časi v Buenos Airesu Astorja Piazzolle.


11.9.2023

Schubertovi Nemški plesi in Finzijeve Bagatele

Predvajamo Pet nemških plesov za godala, D. 89 Franza Schuberta in 5 bagatel za klarinet in klavir Geralda Finzija. Igrata Evropski komorni orkester oziroma Duo Claripiano.


11.9.2023

Bach, Boccherini, Haydn in Mozart

Predvajamo Preludij v E-duru, BWV 878 Johanna Sebastiana Bacha, Godalni kvintet v F-duru, op. 39/2 Luigija Boccherinija, Klavirsko sonato št. 60 v C-duru in Mozartov Koncert za rog in orkester št. 4 v Es-duru, K. 495 v izvedbi hornista Boštjana Lipovška in Simfonikov RTV Slovenija pod vodstvom Evana Christa.


10.9.2023

Sibeliusov Kullervo

Osrednje delo sporeda koncerta, ki je bil 28. oktobra lani izveden v Koncertni dvorani Središča umetnosti v Seulu, je bil Kullervo, obsežna partitura za simfonični orkester, sopranski in baritonski vokalni solo ter moški zbor. Pred njim je zvenela simfonična pesnitev Saga, za začetek koncerta in svojo predstavitev korejskemu poslušalstvu pa je gostujoči moški zbor YL, ki je bil leta 1883 ustanovljen kot zbor Helsinške univerze, danes pa ga po večini sestavljajo študentje in alumni te osrednje finske izobraževalne institucije, predstavil dva Sibeliusova kratka moška zbora z naslovoma Venematka in Sydämeni Laulu. Prva pesem pripoveduje o Plovbi z ladjo, naslov druge pa se glasi Pesem mojega srca. 28. oktobra lani so v Seulu poleg moškega zbora YL nastopili še moški del ljudskega zbora iz mesta Anyang, ki leži v širšem primestnem območju Seula, sopranistka Johanna Rusanen-Kartano, baritonist Tommi Hakala in Simfonični orkester Korejske radiotelevizije. Dirigiral je priznani finski dirigent Pietari Inkinen.


9.9.2023

Renaud Capuçon in David Fray v Schwarzenbergu

Violinist Renaud Capuçon in pianist David Fray sta 27. avgusta lani nastopila v dvorani Angelike Kauffmann na festivalu Schubertiada v Schwarzenbergu. Poslušali bomo izbor skladb z njunega koncerta, ki je bil pretežno v znamenju glasbenih del Franza Schuberta. Predvajali bomo njuno izvedbo Sonate za violino in klavir št. 4 v c-molu, BWV 1017 Johanna Sebastiana Bacha, Sonate za violino in klavir v A-duru, D. 574 Franza Schuberta in Sonate za violino in klavir št. 1 v a-molu, op. 105 Roberta Schumanna.


4.9.2023

Pihalni orkester Tokyo Kosei in glasba Jamesa Barnesa/prvič

James Charles Barnes je plodovit in večkrat nagrajen ameriški skladatelj glasbe za pihalne orkestre. Poleg 9 obsežnejših simfonij, ki predstavljajo repertoarni kanon za tovrstno zasedbo, je zložil še celo kopico zanimivih in raznovrstnih del za pihalne orkestre. Izmed njih predstavljamo tri, ki jih odlikujeta bogata paleta glasbenih idej in sijajno instrumentirane partiture. Vse tri skladbe je izvedel odlični japonski orkester Tokyo Kosei, ki jih je pod skladateljevim vodstvom leta 1991 posnel in izdal na zgoščenki z naslovom Legenda. Za udaren uvod najprej sledi Barnesova Simfonična uvertura, nato pa še deli z naslovoma Ples bakle in Dolga siva črta.


4.9.2023

Od Dukasa do Waltona

Raznovrsten glasbeni šopek, v katerem predvajamo Dukasovo Villanelle, Enescujev Dixtour za pihala, Busonijev Violinski koncert (solist Žiga Brank), Slovansko fantazijo za kornet in klavir Carla Höhneja, Respighijevo simfonično pesnitev Rimske pinije, Fantazijski kvartet za oboo, violino, violo in violončelo Ernesta Johna Moerana in suito za orkester Henrik V. Williama Waltona.


4.9.2023

Ravel in Čajkovski

Predvajamo in predstavljamo Sonatino za klavir Maurica Ravela v izvedbi Lilye Zilberstein in Variacije na rokokojsko temo za violončelo in orkester Petra Iljiča Čajkovskega; solist Primož Zalaznik, spremlja ga Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Marzene Diakun.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt