Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za resno glasbo

Mihael Kozjek

161 prispevkov22.7.2024

Koncertantna glasba Škerjanca in Gabrijelčiča

Predvajali bomo Koncert za violino in orkester (1944) Lucijana Marije Škerjanca in Koncert za violo in orkester Marijana Gabrijelčiča. Solista bosta violinist Igor Ozim in violist Mile Kosi.


22.7.2024

Od Liszta do Šostakoviča

Na sporedu bodo Gozdno šumenje, koncertna etuda v As-duru Franza Liszta; koncertna uvertura Othello, op. 93 Antonina Dvoržaka; Briljantna fantazija na teme Franza Schuberta za rog in klavir, op. 339/2 Carla Czernyja; Koncert za klavir v fis-molu, op. 69 Ferdinanda Hillerja; Tri mornarske pesmi za pihalni kvintet Malcolma Arnolda; Francoska suita za orkester Francisa Poulenca; Clownery za kvartet klarinetov Harryja Stalpersa in Sonata za violončelo in klavir v d-molu, op. 40 Dmitrija Šostakoviča.


22.7.2024

Boccherini in Bizet

Predvajamo Kvintet št. 4 za kitaro in godalni kvartet v D-duru, G. 448, 'Fandango', Luigija Boccherinija in Otroške igre, malo suito za orkester, op. 22 Georgesa Bizeta.


22.7.2024

Boccherini in Bizet

Predvajamo Kvintet št. 4 za kitaro in godalni kvartet v D-duru, G. 448, 'Fandango', Luigija Boccherinija in Otroške igre, malo suito za orkester, op. 22 Georgesa Bizeta.


22.7.2024

Od Praetoriusa do Chopina

Na sporedu so Suita courant Michaela Praetoriusa, Koncert za oboo in godala v d-molu Alessandra Marcella, Sonata v g-molu, KK. 426 Domenica Scarlattija, Simfonija za osem izvajalcev v a-molu, ZWV 189 Jana Dismasa Zelenke in Nokturno št. 3 v H-duru, op. 9/3 Frédérica Chopina.


21.7.2024

Simfonični orkester Bavarskega radia, Christian Thielemann in Brucknerjeva 5. simfonija

Simfonični orkester Bavarskega radia je 30. junija lani v Herkulovi dvorani münchenske Rezidence izvedel Brucknerjevo skoraj poldrugo uro trajajočo Simfonijo št. 5. Dirigiral je Christian Thielemann, leta 1959 rojeni Berlinčan, ki si je v zadnjih desetletjih s svojimi umetniškimi dosežki na področju dirigiranja prislužil sloves nesporne avtoritete in enega največjih interpretov glasbe Richarda Wagnerja, Richarda Straussa in Antona Brucknerja. Večkrat je podrobno preučil Brucknerjeve megalomanske zvočne katedrale in drzno kompozicijsko tehniko ter ponotranjil svojevrstno mističnost tega avstrijskega simfonika, čigar življenje in ustvarjalnost je močno zaznamovala vera. Bruckner 5. simfonije ni brez razloga označil za svojo "kontrapunktsko mojstrovino" in "fantastično simfonijo". Vse v tej glasbeni umetnini namreč vodi h koralnemu finalu, ki ga krona dvojna fuga. Pri pisanju Simfonije je zajemal iz "mističnega vira" in postavljal zanj značilne monumentalne zvočne bloke v prostor. V počasnem Adagiu je namenil slovesne napeve godalom, hitri Scherzo je napolnil z udarnimi ritmi, uvodni stavek s počasnim uvodom pa je v svojem osnovnem bistvu širokopotezno zasnovan temelj, ki začrta obsežno postopno stopnjevanje vse do sklepnega klimaksa v codi zadnjega stavka.


20.7.2024

Camerata RCO in Brucknerjeva glasba

Simfonija št. 6 v A-duru Antona Brucknerja v komorni glasbeni preobleki Rolfa Verbeeka in izvedbi članov ansambla Camerata RCO, ki ga sestavljajo glasbeniki Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama. Koncert, ki je 1. julija letos zvenel v dvorani Wigmore v Londonu v sklopu BBC-jevega cikla komornih koncertov The Lunchtime Concerts.


15.7.2024

Od Saint-Saënsa do Dukasa

Na sporedu Romanca za flavto in harfo, op. 37 Camilla Saint-Saënsa, Respighijeva simfonična pesnitev Rimski vodnjaki, Fantazija za klavir v fis-molu, op. 28, imenovana tudi 'Škotska sonata' Felixa Mendelssohna, Pihalni kvintet na švicarske ljudske pesmi, op. 53 Alberta Moeschingerja, Italija – rapsodija za veliki orkester, op. 11 Alfreda Caselle, Malinconia za violončelo in klavir, op. 20 Jeana Sibeliusa ter fanfare in plesna pesnitev La Peri.


15.7.2024

Cherubini in Beethoven

Predvajamo uverturo k operi Faniska Luigija Cherubinija in Sonato za klavir v f-molu, op. 2/1 Ludwiga van Beethovna.


15.7.2024

Cherubini in Beethoven

Predvajamo uverturo k operi Faniska Luigija Cherubinija in Sonato za klavir v f-molu, op. 2/1 Ludwiga van Beethovna.


14.7.2024

Bamberški simfoniki, Maximilian Hornung in Manfred Honeck ter glasba Rossinija, Haydna in Schuberta

Predvajamo posnetke s koncerta Bamberških simfonikov, ki so 29. junija lani nastopili v dvorani Maxa Littmanna v Bad Kissingenu v sklopu festivala Kissingensko poletje. Koncert je odprla uvertura k Rossinijevi operi Tatinska sraka, sledil je Koncert za violončelo št. 2 v D-duru Josepha Haydna, v katerem se je kot solist predstavil mednarodno priznani violončelist Maximillian Hornung, spored pa je zaokrožila Simfonija št. 9 v C-duru, D. 944 z vzdevkom 'Velika' Franza Schuberta. Bamberški simfonični orkester je vodil Manfred Honeck.


13.7.2024

Klavirski recital Angele Hewitt v Londonu

Mednarodno uveljavljena kanadska pianistka Angela Hewitt je 3. junija letos nastopila v dvorani Wigmore v Londonu, kjer se je predstavila z glasbo Mozarta, Schuberta in Beethovna v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla “The Lunchtime Concerts”. Najprej so bile na sporedu Variacije v f-molu, Hoboken XVII:6 Josepha Haydna, nato so se zvrstila tri krajša klavirska dela – Rondo v D-duru, K. 485 in Fantazija v d-molu, K. 397 Wolfganga Amadeusa Mozarta ter Impromptu št. 3 v Ges-duru, D. 899 Franza Schuberta, Angela Hewitt pa je za konec izvedla še Klavirsko sonato št. 14 v cis-molu, op. 27/2, ‘V mesečini’, Ludwiga van Beethovna. Pianistka je našteta dela izvedla na fortepiano Paula McNultyja, ki je glasbilo napravil po zgledu slovitih klavirjev in fortepianov znamke Graf iz 19. stoletja.


8.7.2024

Glasba za pihalni orkester Roka Goloba, Jožeta Privška in Mojmirja Sepeta

V izvedbi vodilnih slovenskih ljubiteljskih godb predvajamo Knjigo prigod Roka Goloba, Privšek potpouri Jožeta Privška in skladbo Zemlja pleše Mojmirja Sepeta v priredbi Gregorja Strniše.


8.7.2024

Od Wolfa-Ferrarija do Krajnčana

Na sporedu Trije klavirski impromptuji, op. 15 Ermanna Wolfa-Ferrarija, Komorna simfonija v enem stavku Franza Schrekerja, V puščavi – glasbena slika v obliki toccate, op. 15 Ignaca Jana Paderewskega, Simfonija št. 3 v C-duru, op. 52 Jeana Sibeliusa, Sonata za klavir št. 3 v h-molu, op. 58 Frédérica Chopina in Krajnčanova priredba slovenske narodne iz Prekmurja Zrejlo je žito.


8.7.2024

Dvoržak in Rimski Korsakov

Predvajamo Serenado za pihala, violončelo in kontrabas v d-molu, op. 44 Antonina Dvoržaka in Nokturno za kvartet rogov Nikolaja Rimskega Korsakova.


8.7.2024

Od Purcella do Vaughana Williamsa

Na sporedu tri instrumentalne medigre iz semiopere Kralj Artur Henryja Purcella, antifona Salve Regina, RV 617 Antonia Vivaldija, Mozartov Divertimento za godala v F-duru, K. 138, Divertimento za orglice in godalni kvartet Gordona Jacoba in Škrjanček vzleta – romanca za violino in orkester Ralpha Vaughana Williamsa.


7.7.2024

Koncert za klarinet in orkester 'SEMA' Jacoba Mühlrada in Mendelssohnova Simfonija št. 3 v a-molu, 'Škotska'

Predvajamo posnetek koncerta Simfoničnega orkestra Švedskega radia, ki je pod vodstvom Martina Frösta nastopil 10. aprila letos v Berwaldovi dvorani v Stockholmu. V prvem delu koncerta je bila na sporedu prva izvedba koncerta za klarinet z naslovom SEMA švedskega skladatelja mlajše generacije Jacoba Mühlrada (1991), ki je našel navdih za novo skladbo v sufijskem vrtenju – plesu vrtečih se dervišev. Solist je bil klarinetist Magnus Holmander. Drugi del sporeda je zapolnila Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, 'Škotska', Felixa Mendelssohna.


6.7.2024

Beethovnova Eroica in ansambel Concentus Musicus Wien

Simfonija št. 3 v Es-duru, op. 55, 'Eroica', Ludwiga van Beethovna v izvedbi ansambla Concentus Musicus Wien. Sloviti ansambel, ki glasbo izvaja na zgodovinsko ustrezna glasbila in z ustreznim premislekom glede historične izvajalske prakse, je pred več kot šestimi desetletji ustanovil legendarni Nikolaus Harnoncourt. Danes ga vodi Stefan Gottfried. Na koncertu v sklopu festivala Concentus Moravie, ki je bil 31. maja lani v dvorani Besední dům, torej dvorani Skupnosti v Brnu, pa je ansambel Concentus Musicus Wien vodil priznani češki dirigent Tomáš Netopil. Koncert je bil posvečen zapuščini Nikolausa Harnoncourta, ki je bil vse življenje med drugim tudi neutruden raziskovalec povezav med Moravsko in Dunajem.


1.7.2024

Pihalni orkester Krka izvaja glasbo Johana de Meija in Roberta Winstona Smitha

Predvajamo skladbi Via Claudia Johana de Meija in Songs of sailor and sea Roberta Winstona Smitha v izvedbah Pihalnega orkestra Krka in dirigenta Matevža Novaka. Posnetek prve je nastal leta 2015 na tekmovanju Flicorno d'Oro v kraju Riva del Garda ob Gardskem jezeru, kjer je Pihalni orkester Krka postal absolutni zmagovalec tekmovanja.


1.7.2024

Od Ljadova do Raffa

Na sporedu: Anatolij Ljadov: Kikimora – ljudska pripovedka za orkester, op. 63, Edvard Grieg: Lirične skladbe, op. 62, Edvard Elgar: Na jugu – Alassio, koncertna uvertura, op. 50, Sigismond Thalberg: Introdukcija in variacije na barkarolo iz Donizettijeve opere Ljubezenski napoj, op. 66, Richard Strauss: Alpski rog – samospev za sopran, rog in klavir, Oliver Waespi: Divertimento za pihalni orkester, Joao Pedro de Almeida Mota: Godalni kvartet v D-duru, op. 5, št. 3, Joachim Raff: Romeo in Julija - koncertna uvertura


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt