Ubald Vrabec je bil vsestranski glasbenik - zborovodja, violinist, pa tudi izvrsten pedagog, publicist in predavatelj. V njegovi zapuščini je ohranjenih nekaj zapisov predavanj, ki jih je imel ob različnih priložnostih in na katerih je govoril o glasbi, vokalni tehniki in zborovodstvu. Vodenje zborov mu je bilo poleg skladanja najbližje, njegova razmišljanja o načinih zborovodstva in napakah, ki jih pri tem delajo zborovodje, pa so posebej zanimiva:
»Neštetokrat se mi je ob opazovanju kakega zbora na nastopu vsiljevala misel: Kako bi ti pevci sproščeno, živo podali to pesem, ko bi ne imeli pred seboj pevovodje, ki jih s svojim dirigiranjem moti in zadržuje,« je zapisal v enem izmed njih. »Druga napaka je težnja po mahanju tudi tam, kjer se nič ne zgodi. Videl sem pevovodjo odmahati pavze, mahati med eno kitico in drugo, mahati tam, kjer mora zbor vzdržati kak daljši akord…«
O takih in podobnih nesmislih, ki pevcem otežujejo dobro izvedbo, je predaval tako posvetnim kot cerkvenim zborovskim sestavom ter njihovim zborovodjem; vseskozi je po malem namreč ustvarjal tudi glasbo z nabožno vsebino.

Polona Gantar