Gosta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija sta bila korejska pianistka Yeol Eum Son in španski dirigent Pablo Gonzáles. Z obema smo se v času priprav na nastop na kratko pogovorili, poskušali izvedeti več o njunem poustvarjanju, pogledih na glasbo.
Yeol Eum Son je drugouvrščenka dveh velikih mednarodnih pianističnih tekmovanj – tekmovanja Vana Cliburna leta 2009 in tekmovanja Čajkovskega, ki je potekalo dve leti pozneje.

Iz Južne Koreje se je preselila v Nemčijo, kjer živi še danes – ko ni na koncertnih gostovanjih. V tej sezoni mef njenimi sodelovanji najdemo ugledne zasedbe, kot so: Simfonični orkester mesta Birmingham, orkester Akademija St. Martin in the Fields, dunajski orkester Tonkunstler, Dresdenske filharmonike, Orkester romanske Švice, Budapeštanski festivalni orkester, tokijski Simfonični orkester NHK in Moskovski virtuozi. V Ljubljano prišla iz Koreje. Tam je nastopala na spremljevalnem kulturnem programu ob Olimpijskih igrah in na začetku pogovora se je izkazalo, da ji dogodek pomeni veliko …

Oba, Yeol Eum Son in Pablo González sta letos debitirala pri vse bolj uglednem Orkestru mesta Birmingham in oba sta delila izkušnjo dela z njim. González je v svoji karieri do sedaj največ delal z nemškimi in domačimi španskimi orkestri. Med letoma 2010 in 2015 je bil umetniški vodja Barcelonskega in nacionalnega katalonskega simfoničnega orkestra, pri Orkestru mesta Granada pa je bil glavni gostujoči dirigent.

Primož Trdan