Kitarist Mak Grgić se je v zadnjih letih dobro uveljavil zlasti v ZDA. Rojen je v Ljubljani, kitaro pa je študiral v Zagrebu pri Anteju Čagalju, diplomiral je pri Alvaru Pierriju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.
Pred kratkim je dokončal doktorski študij glasbe na Univerzi v Južni Kaliforniji kot študent Williama Kanengiserja in Scotta Tennanta, članov Kitarskega kvarteta iz Los Angelesa. Med študijem je deloval tudi kot asistent profesorja Briana Heada, umetniškega vodje GFA, vodilnega združenja za klasično kitaro v ZDA.

Mej v glasbi ne priznava. Njegov repertoar sega vse od zahtevnih sodobnih del in filmske glasbe do velikih klasikov kitarskega kanona, zgodnje glasbe in še dlje. Njegov zadnji album Cinema Verismo, ki ga je izdala založba Marquis Music, vključuje tako klasične kompozicije uporabljene v filmih kot transkripcije glasbe pisane posebej za film.

Skupaj s flamenko kitaristom Adamom Del Montejem tvori Duo Deloro, v zasedbi FretX Duo pa se skupaj z Danielom Lippelom, ustanovnim članom zasedbe International Cointemporary Ensemble, posveča izvajanju nove glasbe za kitarske due. Je tudi soustanovitelj ansambla za sodobno glasbo DC8.

S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in dirigentko Catherine Larsen-Maguire je v ciklu Kromatika izvedel znameniti Aranjueški koncert Joaquína Rodriga in med pripravami smo ga povabili k pogovoru.

Primož Trdan