Strastna, virtuozna in čutna izvedba Chopinovega Drugega koncerta

Sinoči je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu 5. Zimskega festivala na koncertu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in pod taktirko brazilskega dirigenta Ricarda Castra nastopil domači pianist Aleksander Gadžijev. Festival Ljubljana je z njegovim vskokom uspešno rešil koncert, ki ga je zaradi bolezni v zadnjem hipu odpovedala portugalska pianistka Maria João Pires. Predstavil se je z Drugim Chopinovim koncertom, s katerim je zasedel skupno drugo mesto na Chopinovem tekmovanju. Dogodka se je udeležila Katja Ogrin.

Gadžijev, ki ima omenjeno delo nedvomno dodobra v prstih, je ponovno dokazal, da skladatelja zelo dobro razume in čuti. Poleg strastne, izjemno virtuzne in zelo čutne izvedbe, je bila v dvorani očitna tudi dobra energija med solistom in orkestrom. Za bučen aplavz se je solist publiki zahvalil z nežnim in doživetim Chopinovim Preludijem v cis-molu, svoje vtise po koncertu pa je takole strnil.

Vedno je nek nov občutek, ko se približam tej glasbi, zelo bogati glasbi, ki jo lahko igraš stokrat in vsakič se rodi nekaj novega.

Drugi koncert Zimskega festivala je Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Ricarda Castra odprl z Beethovnovo Uverturo Coriolan, v drugem delu koncerta pa sta zveneli še dve deli, četrta iz zbirke devetih suit Bachianas Brasileiras Heitorja Ville-Lobosa in baletna suita Ognjeni ptič Igorja Stravinskega. Med dirigentom in orkestrom je bilo zaznati nekaj neusklajenosti, ki so se mestoma tudi zvočno izrazile, vendar pa na navdušenje v dvorani niso vplivale.

Katja Ogrin