Strokovna žirija v sestavi Andrej Peric, Matej Juh in predsednica Silvija Žnidar je dobila v branje 345 kratkih zgodb, ki so prispele na natečaj prek spletnega obrazca. Žirija je izbrala lastovko in v ožji izbor uvrstila še šest zgodb.

Nagrada lastovka
Jablana (šifra: Rezervno srce)

V svoji utemeljitvi je žirija zapisala naslednje:

V zgodbi Jablana vstopimo in medias res že s prvo povedjo. Seznanimo se z jedrno družino, očetom kriminalistom in materjo paznico, spoznamo njun vsakdanjik, iz katerega je razvidna njuna težnja po disciplini, urejenosti, čistoči, nadzoru, hkrati pa tudi močno obrobno mesto hčere v družini. Zgodba je premišljeno dramsko strukturirana z diskretno metaforiko, prepriča pa tudi s postopno karakterizacijo in nevsiljivo primerjavo hčere kot osrednje protagonistke z naslovno jablano in njenim življenjskim ciklom. Ta osnovna zgradba omogoča organsko stopnjevanje napetosti, hkrati pa tankočutno ponazarja nihanje protagonistke med upom in brezupom. Zgodba družinsko motiviko – zlorabo otroka v toksičnem okolju – postavi tudi v širši družbeni kontekst, pokaže na nepravilnosti delovanja tako znotraj same družinske celice kot tudi ustanov in družbenih struktur, v katere je vpeta. Jablano odlikujejo tudi premična pripovedna gledišča, ki skupaj z ilustrativnimi fabulativnimi pripetljaji kompleksno osvetljujejo posamične misli in dejanja literarnih oseb. Izhodiščna težka tematika bi zlahka zdrsnila v fetišizacijo in samonanašalnost zla, vendar vseskozi ostaja v mejah verjetnosti in dopušča raznolikost interpretacij. Konec tako ni enoznačen, odpira možnost rešitve.

V ožji izbor je žirija uvrstila zgodbe (zgodbama brez naslova smo zaradi lažje orientacije dodali začetne besede):

  1. Déjà vu (šifra: Hrčkov vzdihljaj)
  2. Daj roke skupaj … (brez naslova; šifra: Angeli)
  3. Že od jutra … (brez naslova; šifra: Luscinia)
  4. Na poti (šifra: zlata kroglica)
  5. Pripovedka o diamantnem svedru (Pravkar sneto z jezika)
  6. Kitajsko ogledalo (Paulina2707)

Avtorje oziroma avtorice zmagovalne zgodbe in šestih zgodb iz ožjega izbora prosimo, da čim prej, najkasneje pa do 9. avgusta, z izvodom zgodbe potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova Ars@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke. Avtorja ali avtorico zmagovalne zgodbe bomo razglasili na slovesnosti 14. septembra v Cankarjevem domu, del neposrednega prenosa pa bo tudi interpretacija zmagovalne zgodbe. Zgodbe, ki so se uvrstile v ožji izbor, bodo na sporedu v dneh pred slovesnostjo, od 8. do 13. septembra v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija. V oddajah bomo tudi razkrili imena avtorjev iz ožjega izbora.

Vlado Motnikar