Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Glasbeni portret

6 epizod

6 epizod


V dveh urah se poglobimo v delo izjemnih glasbenih osebnosti. Z razmišljanji, pogovori in seveda poslušanjem glasbe obeležujemo jubileje in izpostavljamo delo izbranih glasbenikov. Oddajo pripravljajo sodelavci uredništva za resno glasbo.


3. 7. 2022

Blagoje Bersa

Oddajo Glasbeni portret namenjamo Blagoju Bersi, enemu najpomembnejših predstavnikov hrvaške glasbene moderne, ki je s svojim skladateljskim in pedagoškim delovanjem zagotovo pustil trajne sledi. Oddajo smo pripravili ob letošnji 140. obletnici njegovega rojstva.


26. 6. 2022

Vladimir Horowitz

Umetnikove veličine pa ne oblikujeta le nadarjenost in izobrazba, temveč tudi njegova osebnost.


19. 6. 2022

Heinrich Schiff

Heinrich Schiff je spadal med tiste glasbenike, ki so hoteli vse in vse predali naprej, pri tem pa se niso niti malo obotavljali. Bil je človek z neusahljivo energijo. Brezkompromisen glasbenik, kakršne današnji glasbeni svet tako obupno išče. Ki je vedel, kaj hoče, kaj dela in kaj zmore. Tako in nič drugače.


12. 6. 2022

Olivier Messiaen

Drage poslušalke, spoštovani poslušalci, osrednjo oddajo nocojšnjega glasbenega večera namenjamo skladatelju Olivieru Messiaenu, ki je po širini svoje filozofske misli življenja in sveta, vere in umetnosti, glasbe in ljubezni ena največjih osebnosti francoske in svetovne glasbe prejšnjega stoletja.


5. 6. 2022

Aci Bertoncelj

V oddaji Nedeljski glasbeni portret bomo predstavili življenjsko pot Acija Bertonclja, enega izmed pomembnejših pianistov preteklega stoletja.


21. 3. 2021

Primož Ramovš - glasbeni portret

Skladatelj Primož Ramovš se je rodil 20. marca leta 1921 v Ljubljani. Njegov velikanski in raznoliki opus sestavljajo pretežno instrumentalna dela. Izšel je iz Osterčevega kroga, med drugo svetovno vojno je nekaj časa študiral tudi v Sieni pri Vitu Frazziju in v Rimu pri Alfredu Casella. Sprva je ustvarjal v neoklasicističnem slogu, nato pa je v svoj glasbeni izraz postopoma uvedel prvine ekspresionizma in v prehodnem obdobju zgodnjih šestdesetih let zložil tudi nekaj dodekafonskih, celo serialnih del. Z Enneaphonio, predvsem pa Simfonijo 68 se je utrdil kot prvi in osrednji modernist na Slovenskem, ki je vzporedno s skladatelji Pro musice vive (pre)hodil samostojno pot glasbenega ustvarjalca. Za življenja je redno obiskoval festivale sodobne glasbe v Opatiji, Zagrebu in Varšavi. Še posebej obisk Varšavske jeseni je Ramovšu pokazal pot do dokončne osvoboditve zvoka ter z načelom nasprotij in kontrolirane aleatorike prepojenega kompozicijskega sloga, ki je zaznamoval skladateljevo ustvarjanje zrelih in poznih let. V oddaji, ki bi jo lahko poimenovali tudi Zvočni portret Primoža Ramovša ali celo Ramovševe glasbene preobrazbe, bomo osvetlili skladateljevo življenjsko pot s poudarkom na preobrazbah njegovega kompozicijskega stavka. Predstavili jih bomo ob pomoči citatov iz eseja Zvočni svet Primoža Ramovša muzikologa dr. Ivana Klemenčiča ter pogledov na Ramovševo ustvarjalnost muzikologa dr. Gregorja Pompeta. Predvajali bomo nekaj Ramovševih najpomembnejših, prelomnih del, kot so Sinfonietta, klavirski Sarkazmi, Musiques Funebres, Pentektasis, Enneaphonia, Simfonija 68, Simfonija Pieta, itd., pa tudi nekaj kratkih posnetkov razmišljanj Primoža Ramovša iz oddaj starejšega datuma, ki bogatijo arhiv Radia Slovenija.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt