Ameriška filozofinja in pisateljica Susan Sontag sodi med vodilne intelektualce in intelektualke 20. stoletja. Slovela je zlasti po svojih esejih, objavila je tudi nekaj romanov in dram. Njen esej Zoper interpretacijo je izšel v istoimenski knjigi leta 1966, pri nas pa v prevodu Lučke Jenčič v reviji Sodobnost leta 1978.

"Tudi če se zdi, da zdajšnji razvoj večine umetniških zvrsti vodi stran od predstave, da je umetniško delo primerno sestavljeno iz vsebine, ostaja ta predstava kljub temu še naprej prevladujoča. Kot menim, je vzrok za to neki določen način opazovanja umetniških del, ki je globoko zakoreninjen v množici ljudi, ki resno jemljejo katero koli umetnost. To prepoudarjanje pojma vsebina prinaša s seboj stalno hotenje po interpretaciji, ki nikoli ne popusti. In obratno utrjuje navado, da bi se umetniškemu delu približali z interpretirajočim namenom, predstavo, da obstaja dejansko nekaj takega kot umetniško delo."

Vmesni glasbeni vrinki so odlomki iz skladbe Razglednice z neba Marjana Mozeticha v izvedbi orkestra CBC iz Vancouvra pod vodstvom Maria Bernardija. Izbral jih je Mihael Kozjek. Tonska oblikovalka Klara Otorepec, bralca Višnja Fičor in Aleksander Golja.

Andrej Rot