Vlada Republike Slovenije je leto 2022 razglasila za Plečnikovo leto. Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika se letos vrstijo številna obeležja. V prispevku Spogledovanje s piedestalom nemškega vizualnega umetnika, teoretika in docenta na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani dr. Ora Ettlingerja, izšel je v reviji Sodobnost leta 2008, prevedla ga je Dušanka Zabukovec, preberemo ta uvod:

"Kot tujca, ki objavlja članek o Jožetu Plečniku v slovenski kulturni reviji, me je zanimalo, kakšna nova in dragocena spoznanja bi lahko prispeval k tako na široko obravnavani temi, kot je ta. Zato se tega ne bom lotil s pokoravanjem uveljavljenemu vedenju o Plečnikovem delu ali z objavljanjem novih podatkov o njem. Članek je prej način razkrivanja mojega postopka spoznavanja in razlogov, zakaj me je njegovo delo tako očaralo. Upam, da bodo osebni vtisi omogočili nov pogled na dobro znano snov – in bralcu morda celo omogočili, da ga sam znova odkrije."

Esej je z glasbenimi vložki opremil Mihael Kozjek; to so odlomki iz Menueta iz skladbe A Downland Suite Johna Irelanda v izvedbi godalnega ansambla Guildhall pod vodstvom Roberta Salterja. Tonski mojster Robert Markoč, bralca Jasna Rodošek in Jure Franko.

Andrej Rot