Slovenska glasbena umetnost je v petek, 3. junija, pod okriljem Radia Slovenija na evroradijskem tekmovanju Palma ars acustica dosegla izjemen uspeh - prvo zmago v zgodovini tega evroradijskega tekmovanja, posvečenega iskanju odličnosti v radijski, radiofonski, zvočni, elektro-akustični, tekstovni in medijski glasbeni umetnosti. To je uspelo slovenskemu eksperimentatoju Branetu Zormanu z bio-akustično stvaritvijo Duh dreves | Dotik, nastalo na podlagi zvočne instalacije, predvsem pa po dveletnem vztrajnem snemanju mikrozvokov dreves in rastlin, v upanju, da bi ob njej na novo premislili naš odnos do “samoumevnega okolja”.

Zorman v delu Duh dreves | Dotik nadaljuje svoje bio-akustične ustvarjalne raziskave.

Poleg izbora na skladateljskem Rostrumu je prav ta teden potekal tudi zaključek nagrade Palma Ars Acustica. Od dvanajstih del smo člani skupine Ars acustica izbrali pet finalistov in med njimi je bil drugič od začetka podeljevanja tudi slovenski predlog, delo slovenskega eksperimentatorja Braneta Zormana Duh dreves | Dotik.

Vrh letošnjega tekmovanja Palma Ars Acustica je bil izjemno izenačen, zmagovalci so kar trije, med njimi pa, razveseljivo, tudi Brane Zorman s svojo bio-akustično stvaritvijo, nastalo na podlagi zvočne instalacije, predvsem pa po dveletnem vztrajnem snemanju mikrozvokov dreves in rastlin, v upanju, da bi ob njej na novo premislili  naš odnos do “samoumevnega okolja”.

Primož Trdan