Balet Svatba bo uprizorjen premierno, Posvetitev pomladi pa se, po desetih letih, kar je minilo od premierne izvedbe v Mariboru ter številnih gostovanjih po svetu, vrača pred domače občinstvo

Balet Svatba bo uprizorjen premierno, Posvetitev pomladi pa se, po desetih letih, kar je minilo od premierne izvedbe v Mariboru ter številnih gostovanjih po svetu, vrača pred domače občinstvo

Poganska legenda o ritualu žrtvovanja device, ki mora plesati do smrti v poklon pomladnemu božanstvu, da bi to povečalo rodovitnost zemlje, je koreograf Edward Clug v svojem delu Posvetitev pomladi postavil v sodobni čas in prostor. Delo Svatba, ki naslavlja tradicijo vnaprej dogovorjene poroke in prikazuje poročni ritual oziroma svatbo, pa predstavlja logični korak naprej pri raziskovanju baletne glasbe Igorja Stravinskega in njene scenske uprizoritve. O povezavi med obemi baletnimi deli Clug pove:

"Snov, ki privlači protagoniste obeh del na vsebinski ravni, je nekakšna primarna sila, ki poganja mehanizem družbe v ritualu. Na eni strani imamo ritual poroke v Svatbi in na drugi ritual žrtvovanja v Posvetitvi pomladi. Zadnji, ultimativni korak je v obeh primerih neizogiben a hkrati usodno privlačen."

Balet Svatba, z opisnim podnaslovom Koreografirani prizori z glasbo in petjem, ki ga je Stravinski posvetil baletnemu impresariju Sergeju Djagilevu in njegovi skupini Ruski balet, se naslanja na ljudske pesmi in svatovska besedila iz južnega in zahodnega dela Rusije. Tako kot glasbeno izročilo tudi Clugova koreografija izhaja iz tradicionalne ruske kulture in ustvarja okvir za plesno naracijo vnaprej dogovorjene poroke. Posvetitev pomladi, koreografov poklon Vaclavu Nižinskemu in njegovemu razvpitemu neuspehu ob pariški premieri tega, zdaj že kultnega glasbeno-plesnega dela, pa se zrelejše in v osveženi zasedbi vrača na domači oder.

Obe plesni deli sledita izvirni skladateljevi partituri, zato se bodo za izvedbo Svatbe plesalcem na odru pridružili zbor s solisti, tolkalci in štirje pianisti, Posvetitev pomladi pa bo orkester SNG Maribor pod vodstvom Simona Krečiča izvedel premierno. Kot pove Krečič:

"Gre za dve kultni kompoziciji iz literature 20. stoletja. Posvetitev pomladi je skladba, ki je spremenila potek glasbene zgodovine in jo v Mariboru izvajamo prvič. Lahko rečem, da smo sedaj razvili in pomladili orkester do te mere, da lahko damo to delo s pokončno glavo na repertoar. Zato sem bil vesel povabila baletnega dela naše hiše, da se lotimo teh dveh kompozicij, ker menim, da bosta pripomogli k umetniški rasti vseh naših ansamblov. Pri predstavah namreč poleg plesalcev  sodeluje celoten orkester, zbor, solisti, tolkalci in štirje pianisti, tako da je to na neki način prerez našega celotnega dela."

Nocojšnja premiera baletne predstave Svatba in Posvetitev pomladi je edina premiera mariborskega baleta v sezoni 2021/2022, v okviru katere je ansambel sicer obeležil še 30 let Clugovega delovanja s predstavo Carmina Burana, ob začetku poletja pa si bodo gledalci na Dravi lahko ogledali še balet Povodni mož.

Katja Ogrin