Rime z gora - Gorski literarni nokturno 2020

Spoštovani poslušalke in poslušalci, spletni gledalci in gledalke, ljubitelji pesniške govorice in misli, sopotniki Radia Slovenija v tem nezmernem času, ko smo vsi ujeti v  skoraj neprehodne in nedoumne COVID pokrajine, vabimo vas v naš poseben spletni in radijski dogodek TA ČAS NEČAS(A) – RIME Z GORA.

Svet se spreminja po naši meri v prostor naravo ogrožajočega »človeškega časa«, ne(i)zmernega drvenja za napredkom za vsako ceno po načelih tržne pohlepnosti. In zato je prav, da se za hip ustavimo v samopremisleku in o naši nezmernosti in se zamislimo o tem času, ki smo ga sprožili proti sebi in okolju sami. Slutimo, da se mora naš človeški kozmos spremeniti…

Počasi spoznavamo, da je naša edina možna izbira, da se zavemo lastne majhnosti, minljivosti, enakosti vsega živega in da se povežemo v eno-sti. Da si povrnemo so-čut z vsem živim in ne-živim v naravi, ki smo ga kot domnevni prvaki živega že skoraj izgubili. Zato si ne nadevajmo več mask zveličavnosti, ne hlepimo le po trenutnih koristih in nezmerni bogatiji, pač pa mislimo raje na solidarno skupnost. O tem razmišljajo slovenski pisatelji v dogodku TA ČAS NEČASA - Rime z gora, tradicionalnem dogodku in prenosu izpod gora z naslovom Gorski literarni nokturno.

V njem boste spoznali misli in besede, slutnje in premisleke ali verze iz novonastajajočih del sodobnih slovenskih pisateljev in pesnikov: Vlada Žabota, Vladimirja Kovačiča, Ferija Lainščka, Borisa A. Novaka, Željka Kozinca, Toneta Peršaka, dr. Iztoka Tomazina, Igorja Likarja, Vinka Moederendorferja in v posluh in v pogled, ali na poznejše obiske ter podrobnejše oglede na spletnih straneh ARS-a in MMC-ja ob njegovi 80. letnici tudi posebnega gosta dogodka in srečanja, Ervina Fritza.

Vabimo vas na ogled in poslušanje posebnega sonaravnega in multimedijskega literarnega dogodka. V njem razmišljajo pisatelji in glasbeniki, z besedo in mislijo o časih, ki nas obdajajo o povezanosti gorskega in pesniškega etra, mitologije prostorov in časov.

V živi besedi pripovedujejo avtorji v dogodku o sonaravnem odnosu med besedo in prostor-časom, kakršen nas obdaja, o človeškem mravljišču, kakršnega smo si gradili in v katerega smo zdaj včasih tudi tesnobno ujeti.

Tako ta doba, ki se definicijam izmika
in je abstraktnost njen priljubljen trik,
ima v podobi stenskega cenika
svoj najbolj svojski lik:
kjer ni vezi, razen iz interesa,
in je svoboda tisto, kar ne škodi trgovini,
kjer si denar prilašča duše in telesa,
vez med ljudmi pa je plačilo v gotovini,
urbi et orbi kot vesoljne cerkve poglavar
razglaša: to je to - za ta denar.
Iz pesmi Ervina Fritza Mala Kozmologija

Igor Likar