V Plečnikovem letu, ko praznujemo 150. obletnico arhitektovega rojstva, je mogoče spoznavati Plečnikovo delo na dveh razstavah starih fotografij. V Mali galeriji Cankarjevega doma so odprli razstavo Plečnikova Ljubljana na starih fotografijah, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje. V Slovenskem etnografskem muzeju pa je na ogled razstava Zlata doba Plečnikove arhitekture.Foto: Vekoslav Kramarič / arhiv SEM

Razstavi v Cankarjevem domu in Slovenskem etnografskem muzeju

V Plečnikovem letu, ko praznujemo 150. obletnico arhitektovega rojstva, je mogoče spoznavati Plečnikovo delo na dveh razstavah starih fotografij. V Mali galeriji Cankarjevega doma so odprli razstavo Plečnikova Ljubljana na starih fotografijah, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje. V Slovenskem etnografskem muzeju pa je na ogled razstava Zlata doba Plečnikove arhitekture.

V Mali galeriji je mogoče skozi 250 fotografij, ki so jih pridobili z različnih naslovov, spoznavati, kako je Plečnik počasi, v posameznih stopnjah, gradil svojo vizijo narodne prestolnice med obema vojnama. Arhivsko gradivo je predstavljeno na panojski postavitvi, spremlja ga bogato besedilo s številnimi zanimivostmi.

Med drugim je mogoče izvedeti, da so sredstva za stadion zbirali z dvema loterijama. Na prvi je bil glavna nagrada motocikel, na drugi pa hiša, ki jo je projektiral Plečnik.

Druga razstava, ki je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, prav tako prikazuje arhitekturno in urbanistično preoblikovanje Ljubljane. Nekateri objekti so prikazani pred posegom, nekaj je tudi arhitekturnih mojstrovin zunaj prestolnice. Razstavo odlikujeta estetika in kakovost fotografij, ki so razvite v izvirni tehniki.
Avtorji fotografij so trije Plečnikovi sodobniki, Peter Naglič, Vekoslav Kramarič in Anton Šušteršič. Prvi je bil ljubiteljski, druga dva pa sta bila poklicna fotografa. Njihovo fotografsko gradivo je prvič na ogled javnosti v takšnem obsegu.

Aleksander Čobec