Marko Erzar je Prešernovo nagrado akademije za glasbo prejel za poustvaritev vlog Voltairja, Panglossa in Martina v Bernsteinovi operi Kandid.

Poslušajte pogovor z baritonistom, v katerem bo predstavil svojo glasbeno pot in povedal, kako skrbi za svoj glas, z nami pa bo delil tudi to, v katere operne vloge bi se še rad prelevil.

Prejemniki Študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo

Prisluhnite pogovoru z baritonistom v katerem bo predstavil svojo glasbeno pot in povedal kako skrbi za svoj glas, z nami pa je delil tudi v katere operne vloge bi se še rad prelevil.

Marko Erzar se je s petjem srečal v pevskem zboru, in sicer v mešanem mladinskem pevskem zboru Gimnazije Ledina, kasneje pa je pel še v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič. V študijskem letu 2015/2016 je opravil sprejemni izpit in se vpisal na Akademijo za Glasbo, kjer je bila njegova profesorica Barbara Jernejčič Fürst.
Redno nastopa, izvaja samospeve, pa tudi opere in tako je še v času študija sodeloval pri izvedbah oper svojih kolegov študentov, v Weimarju je debitiral v vlogi Sprecher ter Papageno v Mozartovi Čarobni piščali, bil je Gandalf v operi Hobit Deana Burrya ter Don Giovanni v Mozartovem Don Giovanniju v Berlinu. Februarja lani je prevzel vlogo Franceta Prešerna v operi Julija Aleša Makovca, sodeloval pa je še pri več drugih predstavah. Poleg tega redno sodeluje tudi kot dodatni zborist v SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor. Je prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih doma in v tujini, trenutno pa deluje kot pevec in kot pevski pedagog.

Za svoj umetniški doprinos v vlogah Voltaire/ Pangloss/ Martin v opereti »Kandid« L. Bernsteina je v letu 2021 prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, Univerze v Ljubljani.

Vesna Volk