Premieri predstav Učinek in Konec Igre

Repertoarno gre za izsek lanske sezone, ki se bo zdaj uresničil pred živim občinstvom. Jutri zvečer na Veliki oder prihaja, kot pravijo, absurdistično-distopična enodejanka z naslovom Konec igre dramatika Samuela Becketta, že drevi ob 20-ih pa bodo v Mali Drami premierno uprizorili predstavo Učinek, ki s temo depresije v zrcalu medicinske in farmacevtske doktrine odpira vprašanje, kakšna je resnica na zapletenem križišču različnih strokovnih stališč ter človekovih osebnih želja, strahov in stisk.

Učinek po besedilu sodobne britanske dramatičarke Lucy Prebble, osredini klinično študijo za zdravilo, ki naj bil lajšalo simptome depresije. A pravo bistvo je v spoznanju človeka kot takega – njegove ranljivosti, mej in verodostojnosti na meji med objektivnim in subjektivnim. Štiri osebe, dva prostovoljca in dva zdravnika, so postavljeni na preizkušnjo, ki izziva predvidljivost in morda celo utemeljeno dregne v klišejsko trditev, da raziskovalec stremi k raziskovanju svojega lastnega problema. A Učinek ne opredeljuje, predvsem da misliti. Kot pojasni režiserka Eva Nina Lampič, drama operira z realnimi dejstvi in s spretnim soočanjem različnih perspektiv in stališč odpira vprašanja učinkov zdravil na ljudi ter sploh delovanja človeških možganov in čustev. Žanrsko gre za raziskovalni triler ali še bolje rečeno psihološko igro, ki se približuje dokumentarni formi.

Kot zapiše dramaturginja Eva Kraševec, se med preizkušancema, ki vsak teden dobivata čedalje večje odmerke dopamina, katerega vpliv proučujejo na zdravih prostovoljcih, hkrati nepričakovano splete tudi ljubezenska simpatija. Ta ju popolnoma zmede, saj je ni mogoče jasno ločiti od učinkov zdravila. To je tudi postavka, ki je ne spregleda dr. James, zdravnica, zadolžena za vodenje postopka. Igra jo Polona Juh. V Učinku igralsko zasedbo sestavljajo še Rok Vihar, Eva Jesenovec in Klemen Janežič.

Tudi v predstavi Konec igre, ki jo bomo videli jutri na Velikem odru, nastopajo štirje liki, sicer antijunaki. To je eno pomembnejših del irskega dramatika Samuela Becketta, v katerem spremljamo štiri fizično zdrave a hkrati  nebogljene ljudi, polne gnilobno razpadajočega upanja, ki so se znašli v distopičnem prostoru med peklom in praznim nebom. Prepustiti se morajo na milost in nemilost resnice, kot jim jo razlaga le eden od njih, ki zmore pogledati onkraj, ko se povzpne na lestev. To je, lahko bi rekli, skoraj do kosti ošiljena predstava v smeri težko dosegljivega ''manj je več''. Scenograf, sooblikovalec svetlobe in seveda režiser, Diego de Brea zapiše, da na tem svetu torej Beckettov junak nima ničesar, razen zavedanja svojega lastnega niča, ima pa še moč, da reče »Jaz«.

Na oder bodo stopili Matija Rozman, Veronika Drolc, Jurij Zrnec ter izmenično Gregor Baković in Igor Samobor. 

Še nekaj dolgov je ostalo iz pretekle sezone, ki čakajo na živo uprizoritev, pove ravnatelj Drame Igor Samobor. Za začetek pa torej danes ob 20. uri v Mali Drami premiera predstave Učinek in jutri zvečer na Velikem odru še premierno Konec igre.

Žiga Bratoš