Oddajo tokrat namenjamo Godalnemu kvartetu Tartini. V lanskem letu smo se spominjali 250-te obletnice smrti najbolj znanega Pirančana, skladatelja in violinskega virtuoza, Giuseppeja Tartinija. V počastitev tega jubileja je piranska občina leto 2020 razglasila za Tartinijevo leto, v sodelovanju z Založbo kakovostnih programov RTV Slovenija in po naročilu programa ARS pa je Godalni kvartet Tartini posnel njegove štiri sonate a quattro, ki jih bomo slišali v oddaji.

"Posegli smo po rokopisih, ki se nahajajo v Antonianski biblioteki v Padovi, konzultirali smo italijanske muzikologe in vsak od nas je z lastnimi izkušnjami izvajalca svoje znanje vključil v to snemanje."

V lanskem letu smo se spominjali 250-te obletnice smrti najbolj znanega Pirančana, skladatelja in violinskega virtuoza, Giuseppeja Tartinija. V počastitev tega jubileja je piranska občina leto 2020 razglasila za Tartinijevo leto, v sodelovanju z Založbo kakovostnih programov RTV Slovenija in po naročilu programa Ars pa je Godalni kvartet Tartini posnel njegove štiri sonate à quattro. V Godalnem kvartetu Tartini igrajo Miran Kolbl, 1. violina, Romeo Drucker, 2. violina, Aleksandar Milošev, viola in Miloš Mlejnik, violončelo. Ansambel je v več kot treh desetletjih z vrhunsko izvajalsko širino ter prepričljivo muzikalno tehtnostjo postal ambasador slovenske kulture na domačih in tujih koncertnih odrih.

 

Anamarija Štukelj Cusma