Koncert godalnega kvarteta Belebend bo v znamenju glasbe za godalni kvartet z izbranimi deli od klasicizma do 21. stoletja: Ludwiga van Beethovna, Aarona Coplanda ter novejših skladb mlajših slovenskih skladateljev Tineta Beca in Tilna Slakana. Nastopil bo godalni kvartet Belebend, ki so ga oktobra 2013 ustanovili takratni študenti ljubljanske Akademije za glasbo v zasedbi: violinistki Jerica Kozole in Vera Magdevska, violistka Mojca Trilar in violončelist Jaka Trilar. Na začetku so igrali pod mentorstvom profesorja komorne igre Miloša Mlejnika, izvedli pa so vrsto koncertov v ciklih Glasbene mladine Slovenije in Glasbene mladine ljubljanske ter v okviru Sakralnega abonmaja v Ljubljani, Škofjeloških pasijonskih dni in Rokovega poletja v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah. Prva violinistka in violončelist sta zaposlena v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, sicer pa godalci delajo tudi kot glasbeni pedagogi in poučujeo igro na svojih godalih.

Prenos koncerta iz Studia 13 Radia Slovenija

Nocoj ob 20.00 poslušajte 18. koncert v Komornem studiu programa Ars, ki jih v času epidemije od aprila lani pripravljamo v uredništvu za resno glasbo za poslušalce pred radijskimi sprejemniki in obiskovalce Arsovih spletnih strani.
Nastopili bodo godalci vse bolj uveljavljenega godalnega kvarteta Bêlebend, ki so danes ugledni in prepričljivi profesionalni glasbeniki. Oktobra 2013 so ustanovili kvartet takratni študenti ljubljanske Akademije za glasbo, ki so uspešno končali magistrski študij svojih godal: violinistka Jerica Kozole pri profesorju Primožu Nóvšaku, violinistka Vera Magdevska pri profesorju Gorjanu Košuti, violistka Mojca Trilar, je končala študij violine pri profesorju Janezu Podlesku, violončelist Jaka Trilar pa je diplomiral pri profesorju Milošu Mlejniku. Prva violinistka in violončelist kvarteta Belebend sta zaposlena v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, sicer pa godalci delajo tudi kot glasbeni pedagogi in poučujejo igro na svojih godalih.
Godalci kvarteta Bêlebend se bodo na koncertu v Komornem studiu posvetili izvajanju glasbe od klasicizma do 21. stoletja: izvedli bodo dela iz mladosti ali iz zgodnjih ustvarjalnih obdobij skladateljev: Godalni kvartet št. 2 v G-duru, op. 18, Ludwiga van Beethovna, Stavek za godalni kvartet ameriškega skladatelja 20. stoletja Aarona Coplanda ter novejši skladbi mlajših, vse bolj uveljavljenih in cenjenih slovenskih skladateljev: skladbo Sagittarius / Strelec Tilna Slakana iz leta 2017 in Godalni kvartet št. 2 Tineta Beca iz leta 2015, ki ga je skladatelj posvetil godalnem kvartetu Belebend.

Povezava do spletnega koncerta Godalnega kvarteta Bêlebend

Tjaša Krajnc