»Obleka kot regenerator identitete in ambienta med umetnostjo, modo in predstavami«

V piranski Mestni galeriji je bo do konca meseca na ogled razstava, ki sodi v sklop čezmejnega festivala Maravee. Vanj so se Obalne galerije vključile pred dobrimi desetimi leti in odtlej skupaj z italijansko kuratorko pripravijo razstavo na novo temo. Letošnja tema je oblačilo. Minuli teden je dobila razstava tudi zajeten katalog.

Maravee, kar pomeni v furlanščini čudenje, je projekt, ki se tematsko vsako leto spremeni. Izpeljejo ga na več lokacijah v obeh državah, na koncu pa izdajo skupen katalog. Piran je zadnja razstava v nizu, ki traja več mesecev, zato je katalog izšel po tej zadnji postavitvi. O njegovi vsebini, ki jo razbiramo na vseh prizoriščih, kuratorka Sabrina Zanier pove: »Rdeča nit je skupna vsem razstavam. To je tesna povezava med telesom in obleko kot oblačilom, ki ga nosimo, da bi izpostavili svojo identiteto ali pa jo prikrijemo, ko postane preobleka. Telo je vedno v središču festivala, pa naj gre za družbene teme ali za performativno dejavnost, ko se telo pojavi na razstavni sceni, ki ji rada pravim gledališče sodobne umetnosti.«

Umetnice prihajajo z obeh strani meje. Poleg ene italijanske sodeluje na razstavi še šest slovenskih avtoric različnih profilov. Med deli najdemo tudi video. Posebej za to razstavo je Simona Semenič odstopila video svojega performansa, ki ga je sicer mogoče videti le v živo. Razstava bo na ogled še do konca junija.

Neva Zajc