Prek spleta si lahko ogledate drugi celovečerec bosanske režiserke Ines Tanović

Prek spleta si lahko ogledate drugi celovečerec bosanske režiserke Ines Tanović. Film smo si sicer lahko ogledali že leta 2019 na Festivalu slovenskega filma – gre namreč za slovensko manjšinsko koprodukcijo. V včerajšnjem spletnem pogovoru z režiserko, ki ga je organiziral Kinodvor, vodil pa Goran Vojnović, je povedala, da gre za zelo osebni film. Izhajala je iz svoje izkušnje kot mama dveh najstnikov. Odraščanje je, kot vemo, obdobje velikih preizkušenj tako za otroke kot za starše. V tem smislu je zgodba zelo univerzalna, čeprav je postavljena v specifično okolje sodobnega Sarajeva. Ines Tanović je priznala, da sta ji njena sin in hči pomagala pri pisanju scenarija, da bi bil opis življenja današnjih najstnikov verodostojen:

»Tesno sem sodelovala s svojim sinom, ki je imel dvaindvajset ali triindvajset let, ko sem začela pisati scenarij. Veliko stvari v filmu so njegove sugestije, tako kar zadeva dialoge kot tudi odnose med mladimi oziroma najstniki. Pri tem mi je res veliko pomagal: rekel mi je: 'Joj, mama, to se ne reče tako, to si napisala preveč s svojega zornega kota.' V branje scenarija pa sem vključila tudi mlajšo hčerko, takrat ko smo se lotevali širših in ožjih različic filma – tako da sta bila oba vključena. Sicer pa je bilo pomembno predvsem meni, da naredim ta film, naredila sem ga iz lastne potrebe.«

Celoten pogovor Gorana Vojnovića z Ines Tanović si lahko ogledate na spletni strani Kinodvora. Za našo oddajo pa o filmu Sin razmišlja Tesa Drev Juh.

Tesa Drev Juh