Prvi cikel oddaj B-AIR nastaja v sodelovanju z nevropediatrom primarijem Igorjem M. Ravnikom, ki kot radijski gostitelj v dialogu s strokovnjaki predstavlja različne vsebine povezane z zvokom.

Od nacionalnih radijskih hiš do nevladnih organizacij. Od raziskovalnih inštitutov do univerz. Od bolnišnic in zavodov za gluhe in naglušne, do vrtcev in domov za ostarele.

Devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija v mednarodnem projektu B-AIR razmišlja, raziskuje in se sprašuje o vlogi zvoka v razvoju človeka – od embrionalne faze naprej, da bi – v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov z različnih področij nastale nove radiofonske in glasbene vsebine za najmlajše in za ranljive skupine; v sodelovanju z eminentnimi slovenskimi in tujimi strokovnjaki pa se obravnavi različnih tem povezanih z zvokom posvečamo tudi v novi Arsovi oddaji B-AIR Zvočenja, ki je na sporedu vsak četrtek ob 11.05.

Dejansko smo potrdili zelo jasen učinek prvega stavka Mozartove Sonate K448 za dva klavirja, da statistično značilno (torej ne le po naključju) zmanjša delež epileptičnih nenormalnosti v EEG med poslušanjem glasbe praktično pri vseh preiskovancih.

Prvi cikel oddaj B-AIR Zvočenja nastaja v sodelovanju s primarijem Igorjem Mihaelom Ravnikom, zdravnikom specialistom z več kot štiridesetletnimi izkušnjami dela v otroški nevrologiji, ki kot radijski gostitelj v dialogu s strokovnjaki predstavlja različne vsebine povezane z zvokom: od raziskav vpliva glasbe na kognitivni, emocionalni razvoj in osebnost do nevrofiziologije, nevropsihologije glasbe, muzikoterapije in ustvarjalnosti od otroštva do pozne starosti, v bolezni in zdravju. Prvi sogovornik v tednu, ko smo obeležili mednarodni dan epilepsije, je profesor nevrologije Ivan Rektor na Masarykovi univerzi v Brnu, ki raziskuje vpliv glasbe na epilepsijo in na možgane ter študije nevrobioloških markerjev v pogojih ekstremnega stresa.  

Vse vsebine B-AIR

Žiga Bratoš, Saška Rakef Perko