Neposredni radijski in video prenos koncerta iz studia 22 RC RTV Maribor

Godalni trio Maribor je bil ustanovljen leta 2009 in od takrat deluje v isti zasedbi. V triu igrajo člani in solisti Simfoničnega orkestra SNG Maribor: violinist Miladin Batalović, vodja drugih violin v orkestru, sicer pa diplomant Visoke šole za glasbo v Stuttgart, s končanim podiplomskim študijem sodobne glasbe, violist Levente Gidró, v namestnik vodje viol v orkestru, sicer pa diplomant glasbene akademije v romunskem Brašovu, ki je končal podiplomski študij v Zürichu, in violončelist Gorazd Strlič, vodja violončelov in prvi violončelist Simfoničnega orkestra SNG Maribor. Po Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor, kjer je študiral violončelo pri prof. Vladimirju Kovačiču, je nadaljeval študij na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je z odliko diplomiral pri prof. Cirilu Škerjancu in leta 2007 končal še specialistični študij violončela.

Četrtek, 25. 2. ob 20.00
Neposredni prenos: Koncert v Komornem studiu: Godalni trio Maribor

Godalni trio Maribor redno sodeluje z Opero in Baletom SNG Maribor ter igra v ciklu za komorno glasbo Carpe artem in na Festivalu Maribor, v Salonu glasbenih umetnikov Festivala Lent ter v povezavi z drugimi glasbeniki v različnih komornih zasedbah. Godalci v obsežnem in zahtevnem repertoarju izvajajo dela od 18. do 21. stoletja, skladateljev iz različnih obdobij in stilov.

''Že dvanajsto leto poskušamo v tej relativno majhni zasedbi, kot je godalni trio, naši publiki predstaviti predvsem osnovni klasični del vsega, kar je bilo napisano za to zasedbo. Posebej izvajamo eno izmed zelo priljubljenih in znanih Beethovnovih skladb, napisano za klasični godalni trio. Trio je nastal v njegovem zgodnjem ustvarjalnem obdobju, ko stilno še ni izstopil iz podedovanega Haydnovega in Mozartovega klasičnega sloga. Zaključna skladba, ki jo bomo izvedli v drugem delu koncerta, pa je Intermezzo Zoltana Kodalyja, ki je tudi del našega železnega repertoarja.''

 Godalci bodo izvedli Godalni trio v Es-duru. op. 3, najzgodnejši godalni trio Ludwiga van Beethovna, oblikovan kot divertimento s šestimi stavki, med katerimi sta tudi dva menueta, izšel pa je leta 1796 na Dunaju. V drugem delu koncerta v Komornem studiu bodo izvedli Intermezzo za godalni trio madžarskega skladatelja Zoltana Kodalyja iz leta 1905, ki vključuje tudi veliko elementov madžarske ljudske glasbe.

Tjaša Krajnc