Diplomski koncert Klare Maljuga s Komornim zborom Akademije za glasbo in Zborom Slovenske filharmonije.

Danes nas v oddaji čaka posnetek koncerta iz cikla Tutti Akademije za glasbo, in sicer bomo poslušali posnetek koncerta, ki je potekal marca, oblikovala pa ga je študentka dirigiranja Klara Maljuga, ki je s tem koncertom tudi diplomirala.
Koncert je naslovila In memoriam eorum/V spomin nanje – v spomin na markantne osebnosti, tako v zgodovini kot sedanjosti. Na tiste, katerih imen ni na spomenikih, vendar so s svojo prisotnostjo in karizmo izboljšali svet. Nekatere skladbe na sporedu budijo spomin na točno določene osebnosti, recimo na Ivano Orleansko, Mary Hynes ali Anthonyja O’Dalyja, druge pa ohranjajo spomin na osebe, ki nam veliko pomenijo.
Na spored je uvrstila dela skladateljev, rojenih v Združenih državah v prvi polovici 20-tega stoletja. Pred tem so vajeti glasbenega razvoja držali evropski skladatelji, po prelomu stoletja, v času, ko so vojne zaustavile razvoj v Evropi, pa se je razcvetel ameriški kulturni prostor, poln različnih kultur, religij in narodov. Vsem je bila skupna hvaležnost Ameriki, da je s svojo gospodarsko stabilnostjo in kulturno odprtostjo omogočila varen prostor za ustvarjanje. Je pa bilo ameriško razumevanje glasbe zelo različno od evropskega, kar je opazil tudi Sergej Kusevicki, ko je prvič obiskal Ameriko. Tam občinstvo namreč ni imelo posluha za nove ustvarjalne tokove, tako so skladatelji in dirigenti s posebnimi pristopi sami izobrazili občinstvo in pripravili prostor za sodobno umetnost.

Samuel Barber, Aron Copland, Philipp Glass, Leonard Bernstein

Vesna Volk