?Morje v miru se zdi kot božje zrcalo, ali morje v viharju, ko se zibljeta pogin in rešitev kot na tehtnici mogočnega srda,? je zapisal France Bevk v povesti Vihar. Na kaj pomislimo, ko izrečemo besedno zvezo ?dih morja?? Ali se zdi, da je to zgolj pesniška podoba ali se nam nemara razkriva kaj več? Pravimo, da ?morje diha? s svojimi obalami, saj je v naši podzavesti za nas ?živo?. In pri tem se nehote in spoštljivo ovemo, da gre pravzaprav za nekakšno veliko bitje, organizem, da je morje ?bitje vseh bitij?. Literarni večer POESIA MARITIMA ? PESMI MORJA ZA MORJE MIRU je estetska akcija, uprizoritvena gesta, ki ponuja mir in sodelovanje. Pesmi slovenskih, hrvaških in italijanskih pesnikov v treh jezikovnih interpretacijah, s svojimi glasovi pomenov širijo uzrtje, dojemanje sveta, kakršen se nam zdi, da je in s tem povezujejo kulture, jezike, poslušalce. Literarni večer je v okviru večmedijskega projekta MARE LIBERUM pripravil Igor Likar.

»Morje v miru se zdi kot božje zrcalo, ali morje v viharju, ko se zibljeta pogin in rešitev kot na tehtnici mogočnega srda«

»Morje v miru se zdi kot božje zrcalo, ali morje v viharju, ko se zibljeta pogin in rešitev kot na tehtnici mogočnega srda,« je zapisal France Bevk v povesti Vihar. Na kaj pomislimo, ko izrečemo besedno zvezo »dih morja«? Ali se zdi, da je to zgolj pesniška podoba ali se nam nemara razkriva kaj več? Ali se pri tem nehote in spoštljivo ovemo, da gre pravzaprav za nekakšno veliko bitje, organizem, da je morje »bitje vseh bitij«, ki ga moramo spoštovati in razumeti kot »zibel življenja«. In kot »skrinjo zaveze vsega živega« ne le izkoriščati, pač pa tudi ohranjati in varovati na vseh njegovih obalah, na brezmejni gladini in pod njo.

Literarni večer POESIA MARITIMA  – PESMI MORJA ZA MORJE MIRU je estetska akcija, uprizoritvena gesta, ki želi vzpodbuditi zavedanje in sodelovanje. Kot umetniški apel nagovarja k delovanju za morje brez meja, za morje miru.

Pesmi slovenskih, hrvaških in italijanskih pesnikov v treh jezikovnih interpretacijah, s svojimi glasovi pomenov širijo uzrtje, dojemanje sveta, kakršen se nam zdi, da je in s tem povezujejo kulture, jezike, poslušalce.  Saj jeziki, literatura in poezija ne poznajo meja. Kakor morje samo. In: poezija in morje se rimata z mirom.

Literarni večer je nastal v okviru rastočega več-medijskega projekta MARE LIBERUM. S sodelavci ga je zasnoval in režiral Igor Likar.

Nastopili so igralke in igralci:  Miriam Monica, Vesna Jevnikar, Saša Pavček, Lotos Vincenc Šparovec, Brane Grubar, Jernej Gašperin, Daniel Malalan, Janko Petrovec, Branko Jordan ter  prvak  zagrebškega gledališča Gavella, igralec Igor Kovač.

Z interpretacijo Jonove molitve v hebrejskem jeziku je sodeloval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak

Podvodni posnetki:  Tomaž Hočevar in Tihomir Makovec

Pri izboru besedil so z avtorjem sodelovali:  prof. Miran Košuta, Milan Rakovac, Irena Urbič, Vesna Jevnikar, Janja Spevan in Miriam Monica.

Prevodi: Matej Venier, Marko Kravos, Irena Urbič, Saša Pavček in Igor Likar

Urednik: Matej Juh

Redaktorica: Petra Tanko

Napovedovalci: Ivan Lotrič,  Jasna Rodošek, Aida Kurtović in Igor Velše.

Izbor glasbe in glasbeno oblikovanje: Darja Hlavka Godina.

Tonski mojster: Matjaž Miklič.

Zvočni scenarij in režija: Igor Likar

Igor Likar