Prejemniki Študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo

Oddajo tokrat posvečamo enemu izmed prejemnikov Študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo dirigentu Zoranu Bičaninu.
Prisluhnite pogovoru z glasbenikom ter odlomkoma iz Simfonije št. 5 Petra Iljiča Čajkovskega ter Koncerta za saksofon Anžeta Rozmana, kot sta zvenela pod njegovo taktirko.

 

Po končanem študiju violončela, Zoran Bičanin od leta 2015 študira dirigiranje v razredu red. prof. Marka Letonje in doc. Simona Dvoršaka na Akademiji za glasbo Ljubljana. V tem kratkem času je že dirigiral muzikal Veronika Deseniška, ljubljanski publiki pa se je februarja 2017 predstavil s koncertom Beethovnovih del v Slovenski filharmoniji s solistko pianistko Meto Fajdigo. Za to priložnost je ustanovil komorni orkester Alumni, v katerem je zbral nekdanje in sedanje študente Akademije za glasbo Ljubljana. V decembru istega leta je kot eden treh študentov dirigiranja sodeloval pri postavitvi otroške opere Hobit, januarja 2018 pa je s saksofonistom Domnom Korenom sodeloval pri izvedbi koncerta »WHAT’S NEW«. Zgodbo simfoničnega orkestra Alumni je nadaljeval s koncertom marca 2018 – skupaj s solistom violončelistom Sebastianom Bertoncljem sta poustvarila Dvořakov koncert za violončelo solo, v nadaljevanju koncerta pa je simfonični orkester navdušil s 5. Simfonijo P. I. Čajkovskega Zoran Bičanin je član kvarteta Accadémia, ki se je od ustanovitve leta 2009 hitro uveljavil na najprestižnejših odrih po Sloveniji in v tujini. Za svoje umetniške dosežke so prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.

Vesna Volk