Aktualno

»Trubarjev dan« ali »Dom v jeziku« na Slovenski pisateljski poti – z Arsom

Primož Trubar
Primož Trubar Foto: BoBo
Primož Trubar Foto: BoBo

Primož Trubar Foto: BoBo

V soboto, 7. junija 2014, na Trubarjev dan, bo program Ars z neposrednim prenosom vzpostavil zvočni most med Trubarjevimi kraji  in preostalo Slovenijo. Ta dan bodo tudi radijski poslušalci in poslušalke gosti na Slovenski pisateljski poti, katere pogled sega v spomin in v prihodnost.

Ob 450-letnici izida pomembne knjige za kulturo in jezikovno izročilo naroda, Trubarjeve Cerkovne ordninge, bo 3. program Radia Slovenija − program Ars z zvočnim mostom povezal Slovenijo s Trubarjevimi kraji.

Večerne dogodke na konvenciji Slovenske pisateljske poti v rojstnem kraju Primoža Trubarja v Raščici bomo od 18.00 do 20.15 neposredno prenašali iz gostujočega studia Ars.

Poslušajte zvočne dogodke na Trubarjevem dnevu.

Ob 18.00 bo na sporedu DOM v JEZIKU − neposredni prenos pogovora Aleksandra Čobca s sogovorniki o Trubarjevem času z najboljšimi izvedenci in poznavalci njegovega dela. Slišali boste pogovor o Trubarjevem jezikotvornem delovanju in iskanju pravega jezika za svoj narod ter o njegovih zanimivih popotovanjih po Evropi od knjige do knjige. Odlomke iz del bosta interpretirala Brane Grubar in Igor Velše.

Ob 19.00 pa se bo 3. program Radia Slovenija – program Ars, vključil v pisani vrvež Trubarjevega dne z neposrednim prenosom literarnega večera članov Društva slovenskih pisateljev Beseda, ki te pomni. Nastopili bodo: Marij Čuk, Mirjam Drev, Vladimir Kovačič, Željko Kozinc, Peter Rezman, Barbara Simoniti, Jana Putrle Srdič, Marjan Strojan, Ivo Svetina in Vlado Žabot.

Večer bo zaokrožil koncert pesniških in baladnih motivov Janeza Menarta in drugih slovenskih pesnikov v izvedbi skupine SAME BABE in igralca Dejana Pevčeviča.

Program