André Chénier se je od svoje prve izvedbe v milanski Scali izkazal kot ena izmed najdrznejših in v glasbenodramskem smislu najprepričljivejših oper poznega 19. stoletja.

Kompleksna vsebina opere razpira problem uporništva umetnika, francoskega poeta Chénierja, in njegov pacifizem, ki postane nezdružljiv z ideologijo Robespierrove vladavine terorja po izbruhu francoske buržoazne revolucije. Chénierjevo (Stefano la Colla) življenje visi na nitki tudi zaradi sporne ljubezenske zveze s sovražnico novega režima, mlado plemkinjo Magdaleno de Coigny (Maria Agresta), v katero je zaljubljen tudi nekdanji hišni upravitelj dvorca družine Coigny, Carlo Gérard (George Petean), ki je zdaj eden najglasnejših zagovornikov revolucije. Toda njuna ljubezen zaradi ljubosumnosti ne vodi k izpolnitvi "ljubezenske sreče na Zemlji". Za Chénierja in Magdaleno pomeni ljubezen zmago nad kruto realnostjo, pogoj za njeno izpolnitev pa je smrt.

Nastopajo še: Michael Arivony (Roucher), Jack Lee (Pietro Fléville), Isabel Signoret (Bersi), Carlos Osuna (Incroyable), Monika Bohinec (Madelon), Stephanie Houtzeel (grofica Coigny), Wolfgang Bankl (Mathieu), Jusung Gabriel Park (Schmidt), Stéphano Park (Fouquier-Tinville), Marcus Pelz (upravljavec dvorca in Dumas) ter Andrea Giovannini (Opat). Zbor in orkester Dunajske državne opere bo vodil Francesco Lanzillotta.

Dejan Juravić