Radijski in videoprenos opernega muzikala o genialnem izumitelju - prvič na naših valovih.

"Šepet nebes ni dan mnogim – eden izmed redkih izbrancev je bil nedvomno Tesla, tako kot Mozart ali Gaudí. Nikola Tesla ni bil le briljanten znanstvenik in izumitelj, ampak tudi umetnik. Njegove ideje o svetu in energije so primeri čiste umetnosti, ki presegajo zamejenost prostora in časa." In v skladu s tem so po besedah režiserja Aleksandra Popovskega zasnovali tudi koncept uprizoritve opernega muzikala.

Z inscenacijo novosti, ki sta jo v kreativnem dialogu spisala libretist Nejc Gazvoda in skladatelj Slavko Avsenik ml., niso "želeli ustvariti še ene izmed biografskih zgodb, ampak jih je zanimal predvsem aspekt kreativnosti in možnost potovanja skozi čas, ki se kaže v spontanih, a zato nič manj premišljenih časovnih zdrsih in prehodih med posameznimi prizori."

Dirigent Simon Krečič pravi, da "partitura zelo smiselno sledi vsebini in času dogajanja opere, pri tem pa se mojstrsko poigrava z najrazličnejšimi glasbenimi slogi in obdobji. Tako imamo dele, napisane v popolnoma klasičnem, ponekod celo polifonem opernem glasbenem jeziku, nato se sprehodimo prek salonske glasbe valčka konca 19. stoletja, tanga in drugih plesnih ritmov, mimo popularne glasbe današnjih dni, od zvokov roka, pop baladnih napevov, pa vse do za Teslo neizogibne elektronske glasbe. Operni muzikal zato predstavlja velik izziv tudi za pevce, tako soliste kot zboriste, saj morajo med predstavo spreminjati način petja in se prilagajati žanru in obdobju."

Uprizoritev opernega muzikala Tesla občinstvu prinaša svež in obenem družbenokritični pogled na človekovo upravljanje in izkoriščanje človeške družbe, države in narave, prav tako pa nas predstava usmerja v iskanje odgovorov na vprašanje, kako lahko pravočasno – če sploh – stopimo iz tega drvečega vlaka, ki nas z vse večjo hitrostjo pelje proti lastnemu propadu, uničenju planeta in s tem celotne civilizacije.

Zbor in orkester mariborske opere bo vodil Simon Krečič, nastopajo pa: Klemen Slakonja (Nikola Tesla), Sabina Cvilak (Katherine McMahon Johnson), Jaki Jurgec (Thomas Edison), Dada Kladenik (Caroline Schemerhorn Astor), Martin Sušnik (Thomas Commeford Martin), Dušan Topolovec (Xavier), Mihael Roškar (Hugh), Lucija Krašovec, Petra Crnjac in Mojca Potrč (Turistke), Marko Škofič, Mihael Roškar in Sebastijan Čelofiga (Turisti) ter Bogdan Stopar in Tomaž Planinc (Prodajalca).

Dejan Juravić