Na koncertu v dvorani Union v Mariboru ju je vodil dirigent Risto Joost, s katerim so glasbeniki predstavili dve izmed novejših vokalno-instrumentalnih del sodobnih estonskih skladateljev Erkkija-Svena Tüüra in Arva Pärta.


Komorni orkester iz Talina je leta 1993 ustanovil dirigent Tõnu Kaljuste kot godalni orkester, ki redno sodeluje z najboljšimi pihalci Estonskega državnega simfoničnega orkestra in Estonske državne opere. Estonski filharmonični komorni zbor pa deluje že od leta 1981; po ustanovitvi ga je 20 let vodil Tõnu Kaljuste in s pevci pripravil repertoar, ki sega od gregorijanskega korala in baroka do najnovejših zborovskih del. Estonski filharmonični komorni zbor in Komorni orkester iz Talina sta konec marca prvič nastopila v Sloveniji in izvedla 4. koncert orkestrskega cikla Narodnega doma Maribor.

V dvorani Union so predstavili dve izmed najnovejših vokalno-instrumentalnih del sodobnih estonskih skladateljev: Prebujenje skladatelja srednje generacije Erkkija-Svena Tüüra na latinsko besedilo in pesmi o naravi estonskih pesnikov, kot so Juhan Liiv, Ernst Enno, Jaan Kaplinski in Doris Kareva, v drugem delu pa Adamovo tožbo vodilnega ustvarjalca starejše generacije Arva Pärta na besedilo ruskega pravoslavnega meniha sv. Silvana z Atosa.

Zbor in orkester vodi dirigent Risto Joost, ki je študiral petje ter zborovsko in orkestrsko dirigiranje na estonski akademiji za glasbo, izpopolnjeval se je na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju in na Kraljevem glasbenem kolidžu v Stockholmu. Od leta 2009 je dirigent Estonske državne opere, od sezone 2011/2012 vodi Nizozemski komorni zbor, od jeseni 2013 pa je šef dirigent Komornega orkestra iz Talina. V odmoru koncerta boste slišali pogovor z dirigentom Ristom Joostom o delu estonskih komornih ansamblov, sodobni estonski glasbi in delih, izvedenih na koncertu. V zadnjem delu oddaje bomo predstavili še deli za orkester iz radijskega arhiva in naše glasbene produkcije: Cantus v spomin na Benjamina Brittna in Fratres Arva Pärta.

Foto: Risto Joost, www.nd-mb.si

Tjaša Krajnc