Španski mislec in pisatelj Fernando Savater je znan kot popularizator filozofije, televizijski voditelj, predavatelj in politični aktivist. Izdal je več esejističnih del, med njimi knjigo Naloga junaka iz leta 1981. V njej je esej Pripovedno mišljenje: zgodbe, leposlovje in filozofija. Iz angleščine ga je prevedla Marjeta Gostinčar Cerar, objavljen pa bil v reviji Otrok in knjiga leta 2008.

"Hočem reči, da filozofi ne pripovedujejo zgodb, ki so se ali ki bi se lahko zgodile, pač pa zgodbe, ki se ne dogajajo, a trajajo in so vedno tu ... obstajajo kot hipoteze, s svojimi lastnimi problemi in rešitvami. Kot rečeno, čas ni nič drugega kot gibljiva metafora za večnost, zgodbe filozofov pa zasilne metafore za večno in nespremenljivo. Filozofi nam ne poskušajo prodajati zgodb, ampak bi nam radi pomagali spoznavati, predvsem pa bi nas radi zbudili iz sna."

Vmesni glasbeni vložki, te je izbral Mihael Kozjek, so odlomki iz Don Kihota, fantastičnih variacij na viteško temo Richarda Straussa v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Uroša Lajovca. Tonska mojstrica Mirta Berlan, bralca Renato Horvat in Višnja Fičor.

Andrej Rot