Oddaja je namenjena pretresanju in reflektiranju aktualnih in izstopajočih dogodkov na področju kulture in umetnosti.

Družbeno in sociološko ozadje gledališkega koncerta Slovenska popevka, tudi kulturnega programa državne proslave ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

V tokratnem Arsovem forum ponavljamo posebno oddajo in dokumentarec SLO POP dokument, ki je v raziskovalno osišče postavil ozadje uprizoritve Slovenska popevka. Delano je bila uprizoritev tudi sestavni del kulturnega programa Državna proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Radijska dokumentarna zgodba SLO POP dokument osvetljuje specifični gledališki proces gledališkega koncerta Slovenska popevka, koprodukcija SMG in CUDV Dolfke Boštjančič Draga pri Igu, ki je povezal ljudi s posebnimi potrebami in profesionalne dramske igralce v skupno zgodbo in izkušnje ustvarjalcev, hkrati pa z raznolikimi sogovorniki in s pojmi inkluzija, krivda, odpuščanje in predvsem sprejemanje poskuša v širokem kotu razmišljati o bolj umirjeni, preudarni, empatični sodobni družbi in svetu strpnosti. O vsem tistem torej, kar nam že močno in nevarno primanjkuje.

Dokumentarec je nastal znotraj mednarodnega projekta European Radio Project na pobudo Bavarskega radia. Tematsko izhodišče sta bila pojma krivda in odpuščanje v najširšem pomenu, v njem pa sodeluje 7 držav s samostojnimi ustvarjalci, pretežno iz nacionalnih radijskih hiš. Poleg Slovenije še Češka, Finska, Italija, Latvija, Nemčija in Slovaška. Projekt je bil uspešen na mednarodnem razpisu programa Reporters in the Filed, ki ga financira fundacija Robert Bosch Stiftung z namenom spodbujanja neodvisnega novinarstva in obravnave ključnih družbenih tem.

Avtor in režiser Klemen Markovčič, Radio Slovenija
Tonski mojster Urban Gruden
Izvirna glasba Silence (Boris Benko in Primož Hladnik)
Sofinancirano Reporters in the Field/Robert Bosch Stiftung
Trajanje 24′ 29”
Oktober 2019

Intervjuvanci
Boris Benko
Diego Barrios Ross
Dr. Valerija Bužan
Borko Horvat
Željko Hrs
Klara Kastelec
Zdravko Kosić
Andreja Lazar
Jolanda Lazar
Dr. Metka Novak
Blaž Pirman
Matjaž Pograjc

*

Zasnova in vodenje posebne pogovorne oddaje Klemen Markovčič
Tehnilčna realizacija Vladimir Jovanović
December 2019

Sogovorniki
Dr. Valerija Bužan, specialna pedagoginja
Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti
Matjaž Pograjc, režiser

Povezave, ki bi vas utegnile zanimati

Klemen Markovčič